Vergil Chiţac s-a rătăcit la NATO. Liberali, schimbaţi-l, ce mai staţi?

0
Vergil Chiţac

România este situată pe flancul estic al NATO, o poziţie strategică ce poate fi avantajoasă, dar poate fi şi o pacoste. Depinde de români cum joacă această carte. Şi de cine îi reprezintă. Dacă în numele ţării vorbesc personaje cu intelect precar, sau fără o minimă cunoaştere a relaţiilor externe, atunci e de rău.

La Adunarea Parlamentară a NATO vorbeşte pentru noi senatorul de Constanţa Vergil Chiţac, care este preşedintele delegaţiei parlamentare a României la NATO. Am constatat cu uimire lipsa de discernământ şi incompetenţa personajului, care nici măcar nu are bunul simţ ca măcar să tacă, dacă îşi cunoaşte limitele.

Fără ca Vergil Chiţac să aibă habar ce caută la AP NATO, pe masă sunt mize care interesează România în cel mai înalt grad. De exemplu, pe flancul estic al NATO, ar fi bine ca desfăşurarea forţelor aliaţilor să se facă în mod egal, atât în sectorul nordic al acestui flanc, adică Polonia şi statele baltice, cât şi în sectorul sudic, în România. În plus, după cum am arătat într-un articol de pe www.nicoletaploscaru.ro, există discuţii tot mai serioase despre posibilitatea mutării facilităţilor militare americane de la Incirlik, Turcia, în România, cel mai probabil la Constanţa.

În acest context complicat, Vergil Chiţac, în calitate de senator de Constanţa şi reprezentant al României la NATO, s-a găsit să participe la campania de defăimare a lui Donald Trump, preşedintele SUA, dar şi la campania de semănare a neîncrederii între aliaţi, sub pretextul că Trump ar fi fost pus preşedinte, chipurile, de către ruşi.

Neavând vreo ocupaţie cât de cât serioasă cu care să îşi umple timpul, Chiţac s-a apucat să promoveze pe pagina sa oficială de facebook o carte intitulată „Conspiraţia/Cum l-a ajutat Rusia pe Trump să ajungă la Casa Albă” scrisă de un ziarist de la cotidianul „The Guardian”, din Marea Britanie. Fiecare poate posta ce doreşte pe pagina sa de facebook, dar vorbim aici de pagina oficială a preşedintelui delegaţiei parlamentare a României la Adunarea Parlamentară NATO.

Pe deasupra, Chiţac a mai şi scris un text despre ce-a priceput el din acea carte, adică nimic. Chiţac este virulent împotriva lui Donald Trump, preşedintele SUA. Aici sunt două probleme. Parteneriatul strategic România-SUA este cheia de boltă a politicii a politicii externe şi de securitate româneşti şi nu era treaba unui reprezentant al României la NATO să disemineze propagandă de cea mai joasă speţă împotriva preşedintelui american. Pe lângă aceasta, nu doar gestul inept de a promova cartea respectivă îl descalifică pe Chiţac, dar şi cugetările sale din postarea respectivă, care arată că nu a înţeles nimic şi este doar un biet părerolog.

Luke Harding, autorul cărţii, este cunoscut ca un mitoman şi un escroc de presă, care a compromis ziarul la care lucrează, scriind un articol în care pretindea că Paul Manafort, fost consultant electoral al lui Donald Trump, s-ar fi întâlnit în repetate rânduri cu Julian Assange, fondatorul Wikileaks, la sediul Ambasadei Ecuador din Londra, care îi acordase azil lui Assange.

Incoerent şi făcând afirmaţii contradictorii, Chiţac scrie pe facebook pe de o parte că a fost publicat Raportul Mueller, care a cercetat presupusele interferenţe ale Rusiei în campania electorală din SUA, dar pe de altă parte susţine că „interferența incontestabilă a Rusiei în alegerile americane a urmărit să-l facă pe Trump președinte”. Cele două idei se bat cap în cap (în capul lui Chiţac), pentru că Raportul Mueller îl absolvă pe Trump de orice legătură cu acuzaţiile la adresa sa. Atunci de unde „interferenţa incontestabilă” a Rusiei?

Ceea ce nu prea a priceput Chiţac din carte este că autorul încearcă să-l spele pe fostul spion britanic Christopher Steele de orice acuzaţii. Steele nu mai lucra în serviciul britanic, ci la o agenţie de investigaţii privată. În anul 2016 el a fost plătit de staff-ul lui Hillary Clinton, contracandidata lui Trump, să scornească nişte minciuni despre acesta. Steele a ticluit un aşa zis raport, făcut pe baza unei vizite în Rusia, o însăilare de minciuni de la un capăt la altul, şi de o vulgaritate rar întâlnită. De exemplu faza cu prostituatele rusoaice, care ar fi fost plătite de Trump să urineze pe el, într-o cameră de hotel din Moscova. Cam asta elogiază Chiţac pe facebook de fapt. S-a dovedit demult că „raportul” lui Steele este o înşiruire de elucubraţii de la un capăt la altul. Iar cartea lui Harding, promovată de Chiţac, conţine aruncate cu furca teorii ale conspiraţiei şi „informaţii” din surse anonime, care în realitate există doar în imaginaţia autorului.

Chiţac mai şi minte, pretinzând în postarea lui că Donald Trump ar fi încercat să retragă sancţiunile aplicate Rusiei pentru agresiunea din estul Ucrainei, însă Congresul SUA s-ar fi opus. Lucrurile stau exact pe dos. La data de 4.03.2019 Donald Trump a solicitat Congresului să prelungească sancţiunile. În nota sa către Congres, preşedintele SUA a scris:

„Acțiunile și politica persoanelor (oficiali ruşi, n.n.) care subminează procesele și instituțiile democratice în Ucraina amenință pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea și integritatea teritorială a acestei țări și contribuie la însușirea activelor ei, iar acțiunile și politica guvernului Rusiei, inclusiv presupusa anexare a Crimeei și utilizarea forței în Ucraina, în continuare reprezintă o amenințare extraordinară și excepțională pentru securitatea națională și politica externă a Statelor Unite”

Asemenea prostii, cum ar fi promovarea propagandei anti Trump de către reprezentantul României la NATO au consecinţe. Poate că geo-macro-strategul mondial Vergil Chiţac nu a auzit de OSINT, aşa că îi explic eu. Este un acronim de la Open Sources Intelligence, o metodă de culegere a informaţiilor din surse deschise, de către serviciile speciale, inclusiv de pe facebook. Mi se pare normal ca americanii să-i fişeze pe toţi cei care activează la NATO, fie ca să ştie cu cine au de a face, fie ca o rutină, din motive de securitate, aşa că ei cu siguranţă ştiu de gestul iresponsabil al lui Chiţac.

Mi se pare ciudat că deşi Vergil Chiţac a demisionat din PNL, contină să ocupe o funcţie care aparţine liberalilor. Chiar nu mai este nimeni în PNL competent să ocupe funcţia de preşedinte al delegaţiei României la Adunarea Parlamentară NATO? Chiar nu poate fi reprezentată ţara noastră de oameni pregătiţi şi patrioţi? Liberali, nu mai staţi! Măturaţi-vă ograda! Afară cu Chiţac de la AP-NATO!

Hai Constanţa❗️Hai România❗️🇹🇩

#ConstantaDragosteaMea💙💛❤️

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here