Sunt alături de cadrele didactice şi sindicatele din Educaţie supuse linşajului public de către politicieni şi „influenceri”, odată cu publicarea rezultatelor elevilor români la testele PISA pe anul 2018. Pe hârtie arată rău, România fiind pe locul 47 din 79 ţări care au acceptat aceste teste, cu un mare grad de analfabetism funcţional. 41% dintre elevi români nu înţeleg ce citesc. La matematică şi ştiinţe rezultatele sunt asemănătoare. Testele PISA sunt organizate de OECD – Organizaţia pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, ce grupează cele mai dezvoltate ţări.
Elevii americanii sunt la fel de „analfabeţi” ca elevii români
De fapt situaţia stă altfel. În primul rând trebuie să punem lucrurile în context. Niciunul dintre lătrăii care atacă Educaţia pe această temă, pentru a-şi promova propria agendă, nu a dezvăluit în întregime clasamentul statelor după testele PISA. Vi-l prezint eu aici (link 1). Dacă la noi e caz de nevroză naţională că suntem pe locul 47 în topul general PISA (citire, matematică, ştiinţe) ce să mai zică americanii, care sunt pe locul 31? Sau Luxemburg pe 34, ori Israel pe 39? Oare aceste state superdezvoltate scot cretini pe bandă rulantă din sistemul lor de Educaţie?
Nu vrem să fim chinezi
Pe primele 10 locuri în clasamentul PISA se numără statele şi provinciile locuite de chinezi, adică Singapore (1), Hong Kong (2), Macau (4), Taiwan (7) şi China (10). Mai sunt alte două state asiatice, Japonia (3) şi Coreea de Sud (9). Vă spun eu că în aceste state sistemul de Educaţie este infernal, este traumatic atât pentru copii cât şi pentru părinţii lor. Nu aţi vrea să aveţi copii înscrişi la asemenea şcoli. Noi suntem români, nu chinezi, şi nu consider că ar trebui să ne schimbăm potrivit unor teste făcute de alţii. Mult lăudata Finlandă, de altfel singura ţară europeană în top 10, a căzut de pe locul 2 pe 8. Iată că şcoala unde elevii învaţă ce vor şi când vor a început să scârţâie.
Autorii testelor PISA sunt analfabeţi funcţionali?
Întrebările din teste sunt aberante, fără noimă, ideologizate şi traduse prost în română. De exemplu, într-un text despre „graffitti”, adică mâzgălelile făcute de huligani pe pereţi cu spray cu vopsea, un personaj spune: „Sincer, nu pot să înţeleg de ce aceşti artişti criminali se mai obosesc dacă “operele lor de artă” sunt mereu îndepărtate imediat.” Ce să înţeleagă elevul român din cuvintele “artişti criminali”? De fapt este o traducere proastă din engleză. “Crime” în engleză nu este crimă, omor, ca în româneşte, ci desemnează orice infracţiune, inclusive cele uşoare, gen furt din magazine sau buzunare. De fapt “artistul criminal” din testul PISA nu a omorât pe nimeni. El nu este un criminal, ci doar un derbedeu care vandalizează bunuri publice sau private.
Într-un alt text ce trebuie analizat, intitulat “Darul”, se vorbeşte despre o “pisică mare”, care de fapt era o panteră. În engleză “cat” este sinonim şi pentru felină şi pentru pisică, în funcţie de context, iar aici era vorba în mod evident despre o felină. În plus, în engleză “big cat” nu înseamnă “pisică mare”, cum crede traducătorul, ci o “felină mare”, alta decât pisică, şi desemnează pantere, tigri, leoparzi, lei ş.a.
Citire sau învăţământ politic?
Testele PISA nu au legătură cu ceea ce elevii învaţă la şcoală şi acesta este unul dintre principalele motive ale rezultatelor, aparent proaste, obţinute în România. La citire nu se dau texte din literatură, nu se cer analize şi comentarii, ci sunt date texte de aiurea, inclusiv de pe internet, politizate în sens progresist, de stânga. De exemplu în textul „Graffitti” o individă pe nume Helga deplânge faptul că pereţii şcolii s-au zugrăvit a patra oară pentru a scăpa de graffitii şi, pe deauspra, mâzgălirea de graffitti ar mai afecta şi stratul de ozon al planetei (!?). O alta, pe nume Sofia, susţine dreptul huliganilor de a mâzgăli pereţii cu graffitti.
Pe de altă parte, la noi jumătate dintre elevi locuiesc la ţară, unde nu există acest fenomen. De unde să ştie ei ce este „graffitti”? Cu toate acestea, întrebările 4A şi 5A la test sunt:
Intrebarea 4A: Cu care dintre cele două autoare eşti de acord? Explică-ţi răspunsul folosind propriile cuvinte pentru a te referi la ceea ce se spune într-una sau în ambele scrisori.
Întrebarea 4B: Putem discuta despre ce spune o scrisoare (conţinutul ei).
Putem discuta despre felul în care este scrisă o scrisoare (stilul ei). Indiferent cu care scrisoare eşti de acord, în opinia voastră, care crezi că este mai bună? Explică-ţi răspunsul prin referire la felul în care una sau ambele sunt redactate.
Ce să răspundă un elev român la aceste poveşti fără noimă? Această dezbatere este necunoscută la noi, dar în Vest e o mare dezbatere provocată de stânga progresistă, care susţine fenomenul graffiti, “protestul”, “creativitatea”, “libera exprimare”, totul pe banii proprietarilor de clădiri ale căror faţade le distrug huliganii. Educaţia românească, de inspiraţie creştină, nu relativizează binele şi răul. Însă în testul PISA scrisoarea “Sofiei”, cea care susţine vandalismul şi distrugerea faţadelor este cel puţin la fel de convingătoare ca cea a Helgăi, care se opune.
Textul “Darul” din testul PISA este şi mai stupid şi ideologizat. Pe scurt, o femeie care avea şi o puşcă la îndemână se află într-o casă luată de ape în timpul inundaţiilor. Pe veranda apare o panteră care la un moment dat intră în casă. Femeia are de trei ori ocazia să împuşte pantera dar nu o face, deşi la un moment dat trage un foc de armă, dar mai mult de frică, adică a tras pe spre fereastră, nu a rănit pantera. La un moment dat femeia îşi prăjeşte în tigaie o bucată de şuncă, şi cu gândul că i-a făcut poftă panterei, îi aruncă pe fereastră restul de şuncă care atârna într-un cui în grindă. Apele se retrag şi pantera pleacă. Întrebările din test, una mai idioată decât alta, sunt tot în spiritul ideologiei progresiste, vegane, radical-ecologiste, ce culpabilizează omul şi pune animalele în centrul Creaţiei. Iată întrebarea 1 din text:
Întrebarea 1: Iată o conversaţie dintre două persoane care au citit “Darul”:
Eu cred că femeia din povestire e fără inimă şi crudă.
Cum poţi să spui asta ? Eu cred că e o persoană foarte miloasă.
Argumentează pe baza povestirii cum ar putea fiecare din cei de mai sus să-şi justifice punctul de vedere.
Interlocutor 1 ……………………………………………………………………………………………..
Interlocutor 2 ……………………………………………………………………………………………..
Corporaţiile te iubesc
Cele două texte din testul PISA i-au îndoctrinat pe elevi cu ideologia protestului (Graffitti) şi ecologismului radical (Darul). Un al treilea text, intitulat “Personal”, le induce elevilor învăţături despre umanitarismul corporaţiilor. Este vorba despre serviciul “Personal” al unei companii denumite fictive CANCO, care şi-ar bate capul cum să-i plaseze pe salariaţii pe care-i concediază “ca urmare a restructurării”. Concedierea este numită “mobilitate”.
Vedeţi integral testul PISA la linkul (2).
Stelian Ion, tu treci testele PISA?
Testele de la ştiinţe şi matematică prezintă de asemenea multe ciudăţenii, dar nu mai intru în detalii. Însă le recomand celor care ne jignesc copiii şi atacă cadrele didactice să încerce mai întâi să facă ei testele PISA, şi mai apoi să vorbească.
Nu vreau să politizez, dar cei mai agresivi în această problemă au fost USR-iştii, care profitând de agitaţia întreţinută pe tema testelor PISA vor să-şi promoveze propria agendă. De exemplu propun să se desfiinţeze Inspectoratele Şcolare, chipurile ca să se evite politizarea acestora. Eu ştiam că Mihai Eminescu a fost inspector şcolar. Şi era şi “politizat”, pentru că era conservator şi îi combătea pe liberali în ziarul “Timpul”. Un caz extrem este USR-istul Andrei Caramitru, care spune că trebuie schimbată programa, pentru că copiii citesc din Mihail Sadoveanu, care este “un comunist idiot” şi opera sa este “propaganda falsă naţional-comunistă”.
Cunosc, la fel ca toată lumea, problemele Educaţiei, cu subfinanţarea, cu toaletele din fundul curţii, pilele, favoritismele, mafia manualelor şcolare etc. Dar nu despre aceasta este vorba în textul meu. Ci despre nebuni care vor să schimbe Educaţia într-un sens rău. Să transforme copiii educaţi pe banii noştri nu în cetăţeni români, ci într-un fel de roboţei, care nu mai învaţă istorie, geografie, literatură română şi care sunt tocmai buni de dat la export, ca forţă de muncă pentru străinătate.
(1)http://factsmaps.com/pisa-worldwide-ranking-average-score-of-math-science-reading/
(2)https://ro.scribd.com/document/438057815/Modele-de-test-PISA-2015#download&from_embed
Doamna Ploscaru, nu are rost. Nu e cazul sa aparati un dezastru de asemenea proportii. Suntem cufundati in el, cu tot cu copii, si stim foarte bine cum e. Posturile la oras in ultimii 20 de ani s-au dat aproape exclusiv prin transfer (cu tot cu spaga la inspectorate, cu tot cu pile de la partid, cu tot ce trebuie ca sa fie tacamul complet) iar cei cu medii de peste 9 la titularizare au mers ani de zile cu naveta privind pe geam la ora 5 dimineata si sperand ca si ei la un moment dat vor prinde un post la oras. Profesorii sunt foarte slabi, mai slabi decat acum 20 de ani cand eram noi la liceu. Tocmai am explicat de ce s-a ajuns aici. Se preda sec, plafonat, fara pasiune, fara creativitate, se preda “dupa manual” sau se scrie dupa dictare. Copiii sunt pasivi pentru ca asa li se cere, asteapta sa treaca orele, la meditatii ce se mai chinuie profesorii sa le explice cate ceva sa si inteleaga….Degeaba, daca nu invata sa gandeasca singuri. Degeaba, daca activitatile nu sunt centrate pe copil. Degeaba, daca activitatile nu sunt interactive si nu ii implica direct si substantial pe ei. Degeaba, daca nu stiu sa faca un mini-proiect bazat pe cercetare proprie. Degeaba, daca nu fac un minim de educatie financiara, sa stie ce e aia un curs valutar, o dobanda, o factura si alte chestii din aste occidentale aiuristice care nu folosesc nimanui. Degeaba, daca nu stiu sa ia decizii si nu sunt implicati in procesul de luare de decizii si nu invata sa lucreze in echipa si sa se responsabilizeze. Degeaba daca nu li se dezvolta inteligenta, ci doar se preda “materia din programa”, sec, plictisitor, neasumat.