Stăpânii vieţii şi ai morţii de la PSD Constanţa. Radioterapie şi politică

0
Radiotarapie Constanta

Foto: Ţuţuianu, Stroe, Făgădău. Ăştia nu sunt oameni!

Ceea ce se petrece la Constanţa este îngrozitor. Cinismul politicienilor este incredibil. Au condamnat bolnavii oncologici constănţeni fără să clipească. Este vorba despre lupta disperată pentru viaţă, despre umilinţă şi batjocură, despre lipsa de omenie. Tragedii umane de nedescris se întâmplă pentru că aşa s-a hotărât în spatele uşilor capitonate.

PSD a decis eutanasierea pacienţilor oncologici constănţeni

La Constanţa ultima şedinţă de cobaltoterapie a fost pe 4 aprilie 2016. De atunci Secţia de Radioterapie de la Spitalul Judeţean Constanţa nu mai există. Pacienţii oncologici trebuie să lupte pentru viaţa lor cum pot. De exemplu să se ducă la Bucureşti, dacă au bani de drumuri, sau dacă au o rudă ori un prieten bucureştean dispus să-i găzduiască o lună de zile sau mai mult, pe durata tratamentului. Sau dacă nu, să închirieze de la o gazdă, ori să stea la hotel.

Ajunşi la Bucureşti, constănţeni constată că sunt liste de aşteptare şi le poate veni rândul peste luni de zile. În Germania, radioterapia nu poate fi amânată mai mult de o săptămână, pentru că este posibil ca tumoarea canceroasă chiar să se dubleze. Şi la Bucureşti e nenorocire, la Institutul Oncologic Fundeni unde sunt două aparate de radioterapie se tratează 400 pacienţi pe zi, adică peste 120.000 pe an. Cine şi cum să intre pe listă? Cum să se descurce acolo constănţenii mei?

Ministerul Sănătăţii a semnat un contract de împrumut cu Banca Mondială pentru crearea şi echiparea a cinci centre naţionale de radioterapie, printre care şi la Spitalul Judeţean Constanţa. Echipamentele pentru radioterapie se instalează într-un buncăr de beton special, pentru a nu lăsa radiaţiile emise de echipamente să treacă în exterior. Deci fără buncăr echipamentele cumpărate cu banii Băncii Mondiale rămân în cutii. Pentru buncăr trebuie o suprafaţă de circa 1000 mp şi o investiţie de cel mult 3.000.000 euro, dar poate fi şi mai ieftin.

Foto: Buncărul pentru radioterapie de la Spitalul Judeţean Galaţi. La Constanţa Horia Ţuţuianu şi Felix Stroe au oprit proiectul în timp ce echipamentele stau degeaba în cutii

Pe 12.05.2016 s-a votat o Hotărâre a Consiliului Judeţean Constanţa, care prevede construirea buncărului, a Centrului de Radioterapie pe un teren al Spitalului Judeţean.

Pe 9.11.2017 s-a semnat festiv la Guvern contractul pentru cele cinci centre de radioterapie, printre care şi Constanţa, reprezentată de preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu. Echipamentele au fost cumpărate cu banii dintr-un acord de împrumut semnat de Banca Mondială cu Guvernul României. Echipamentele pentru radioterapie au fost livrate de atunci.

CJ Constanţa a avut tentativa de a organiza o licitaţie pentru selectarea unei firme care să construiască buncărul. La ordin politic însă, lucrurile s-au blocat. A urmat trageri de timp cu motivaţii gen înfiinţarea unui parteneriat public-privat cu o firmă din Turcia, în locul licitaţiei, dar nici asta nu s-a realizat. În acest timp, echipamentele ultramoderne, acceleratoarele lineare de particule, stau în cutii şi constănţenii mor, deşi vieţile lor ar fi putut să fie salvate.

Răspunderea politică pentru neaplicarea Hotărârii de Consiliu Judeţean şi inaugurarea centrului de radioterapie Constanţa o poartă preşedintele PSD Constanţa, Felix Stroe, preşedintele CJC Horia Ţuţuianu, în a cărui subordine se află Spitalul Judeţean, dar şi primarul Decebal Făgădău, care este răspunzător moral şi politic pentru oraş şi cetăţenii săi şi nu poate pretinde că a întors capul de la asemenea crimă pentru că nu se află la el în fişa postului.

Constanţa este o ruşine naţională, iar e ultima din ţară

Foto: Inaugurarea centrului de radioterapie de la Baia Mare. Constanţa este unicul dintre cele cinci centre naţionale unde nu s-a făcut nimic

Aşa cum Constanţa este ultima din ţară la construcţia de stadioane, sală polivalentă, renovarea clădirilor istorice, atragerea fondurilor europene, managementul traficului etc. etc. etc. tot aşa, Constanţa este ultima şi dintre cele cinci centre naţionale de radiologie.

La Galaţi buncărul este gata şi aşteaptă avizele de funcţionare de la CNCAN, autoritatea din domeniul nuclear a României. La Târgu-Mureş lucrările la noul centru de radioterapie au început din luna martie. La Braşov, de asemenea. La Baia-Mare, noul centru de radioterapie a fost inaugurat pe 3.04.2019. La Spitalul Judeţean Baia Mare a fost manager actualul ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea, aşa că cine împarte, parte-şi face. Apropo, peste câteva zile de la inaugurare, această femeie lipsită de scrupule a venit într-un aşa-zis control inopinat nocturn la Spitalul Judeţean Constanţa pe 9.04.2019, la ordinul lui Dragnea, pentru a îndrepta furia populară asupra cadrelor medicale, ca urmare a catastrofei din domeniul Sănătăţii.

De ce dacă a venit la Constanţa, Sorina Pintea s-a dus să numere prosoapele de hârtie de la Secţia de Neurologie şi nu s-a dus şi la Radioterapie? De ce nu l-a întrebat pe Horia Ţuţuianu unde sunt echipamentele cumpărate pe semnătura ei, data pe contractul cu Banca Mondială? Se acoperă unii pe alţii, toţi sunt nişte bandiţi, iar apoi instigă împotriva oamenilor de rând, care suferă cel mai tare.

De ce este necesar Centrul de Radioterapie la Constanţa

De trei ani nu mai există Secţia Radioterapie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sfântul Andrei din Constanţa. De-a lungul tratamentului oncologic circa 80% dintre pacienţi au nevoie de radioterapie. Aceasta este o terapie care elimină tumorile canceroase cu ajutorul razelor.

Judeţul Constanţa este pe locul 2 la numărul de bolnavi de cancer în România după Olt, cu 3,5 bolnavi de cancer la 100 locuitori. În anul 2007 erau înregistraţi 12.000 bolnavi de cancer în judeţul Constanţa. În 2017 erau 22.666 bolnavi, iar în septembrie 2018, conform raportului Centrului Naţional de Statistică şi Informatică Publică din cadrul Ministerului Sănătăţii, în judeţul Constanţa erau în evidenţă 24.041 bolnavi de cancer. Apar circa 2.700 cazuri noi pe an, aşa că după unele surse cifra de 24.041 pacienţi oncologici înregistraţi în judeţul Constanţa este în realitate mai mare, fiind vorba de circa 30.000 persoane. Cătălin Grasa, directorul Spitalului Judeţean, spunea că ar fi 29.600 bolnavi de cancer în judeţ.

Deşi 70-80% dintre bolnavii de cancer ar avea nevoie de radioterapie, în realitate doar 3 din 10 români au acces la acest tratament, iar la Constanţa practic niciunul, din moment ce secţia Radioterapie de la Spitalul Judeţean a fost închisă. Pentru constănţeni se aplică eutanasierea, nu li se dă şansa să-şi trăiască zilele de la Dumnezeu, să se lupte cu boala şi să învingă!

Aşadar, vreo 20-25.000 de cetăţeni din judeţul Constanţa ar putea avea nevoie de radioterapie. La Spitalul Judeţean de fapt nu a existat radioterapie, ci cobaltoterapie. Radioterapia este curativă, adică poate vindeca, pe când cobaltoterapia este adjuvantă, nu poate vindeca singură, doar ajută. La data de 4 aprilie 2016 a fost efectuată ultima şedinţă de cobaltoterapie la Spitalul Judeţean Constanţa. Un pacient are nevoie de 30-60 de şedinţe de radioterapie şi este exclus să umble pe drumuri dintr-un oraş în altul. Sabotarea proiectului centrului de radioterapie din Constanţa este o crimă, un genocid.

Să le cerem socoteală!

Se spune că liderii PSD Constanţa au oprit cu cinism lucrările de la centrul de radioterapie de la Spitalul Judeţean, pentru a nu deranja interese private, odată cu apariţia unui nou operator de radioterapie pe piaţa locală. Dar nu pot susţine asemenea lucruri. Nu sunt nici ziarist de investigaţii şi nici procuror. Însă am fost bolnavă rău şi ştiu cum e. Nu mai vreau să treacă nimeni prin ce am trecut eu.

Să le cerem socoteală însă şefilor pesedişti ai judeţului, să le dăm posibilitatea să explice. Să vină Horia Ţuţuianu în faţa poporului din Constanţa şi să spună pentru care motiv îşi permite să nu pună în execuţie o Hotărâre de Consiliu Judeţean, cea cu construcţia Centrului. Să spună pentru care motiv îşi permite să ţină în cutii echipamentele din creditul pe care îl vor restitui românii Băncii Mondiale, în timp ce oamenii mor. Să vină Felix Stroe în faţa poporului din Constanţa şi să spună dacă s-a amestecat sau nu în proeictul centrului de radioterapie. Şi dacă nu cumva ăsta este trafic de influenţă. Să vină şi Făgădău să spună cum stă el ca primar, ales de constănţeni, în timp ce oamenii mor sau se chinuie pe drumuri la Bucureşti, iar echipamentele care le pot salva viaţa stau în cutii!

Românii se ridică❗️Hai Constanţa❗️Hai România❗️

#ConstantaDragosteaMea💖

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here