Cea mai tare ştire de presă din această seară mi s-a părut cea cu spitalul regional de la Cluj. Restul ştirilor TV, cele cu procurori şi infractori, sunt praf în ochi, să ne ţină ocupaţi. Consiliul Judeţean Cluj a făcut ceva cu adevărat extraordinar.
Fără spitale regionale nu putem vorbi de Sănătate în România. Acesta este modelul şi în Occident. Doar nişte spitale mari pot dispune de cele mai sofisticate şi scumpe tehnologii medicale şi pot atrage cei mai buni medici. În plus, se face o mare investiţie în oraşul respectiv, de sute de milioane de euro, intră bani în oraş. Se creează şi noi locuri de muncă. Gândiţi-vă că Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Constanţa, care este mai mic decât ar trebui să fie un spital regional, are 2.800 salariaţi!
Spitalul regional se numeşte astfel pentru că acordă asistenţă medicală pentru pacienţii din judeţele dintr-o regiune de dezvoltare, în cazul nostru Regiunea de Sud-Est, cu judeţele Constanţa, Tulcea, Buzău, Brăila, Galaţi, Vrancea. Cu tot respectul pentru munca doctorilor, chiar credeţi că cele şase spitale judeţene din oraşe îşi permit fiecare în parte câte o secţie performantă de oncologie sau neurochirurgie? Chiar au aparatură medicală high-tech? Chiar au reuşit să ţină cei mai buni doctori, să nu plece în străinătate? Noi, cei din aceste judeţe nu au avem dreptul la îngrijire de calitate, pe care numai un spital regional o poate acorda? Noi nu suntem oare români şi plătitori de contribuţii la asigurările de sănătate?
Pentru oricare dintre primele 10 oraşe din ţară un asemenea obiectiv, spitalul regional, ar merita o luptă pe viaţă şi pe moarte! Numai Consiliul Judeţean Constanţa nu se arată interesat. Pentru că de fapt nu-I interesează de noi!
Povestea cu spitalele regionale v-o spun în altă analiză. Pe scurt, spitalele vor fi construite din fonduri europene. După ce PSD a promis în 2015 opt spitale, în 2017 au rămas doar cinci, printre care Cluj şi Constanţa. În decembrie 2018, în Ajunul Crăciunului, când guvernanţii fac de obicei toate nenorocirile, mizând că lumea e ocupată, Guvernul Dăncilă a hotărât că vor fi doar trei spitale regionale, la Iaşi, Cluj şi Craiova. Constanţa a primit astfel o lovitură groaznică şi nedreaptă. Însă nici celelalte oraşe nu sunt mai fericite. Guvernanţii lui Dragnea de fapt nu prea se grăbesc cu spitalele pentru că au tot felul de combinaţii dubioase şi nu vor să se încurce cu fonduri europene şi să le vină OLAF (organul de control al UE) pe cap, aşa cum au păţit cu fondurile luate de firma Teldrum a apropiaţilor lui Dragnea, care a fost dată de OLAF pe mâna procurorilor. Comisarul European Corina Creţu, chiar cea care se ocupă cu aceste proiecte la Bruxelles, i-a dat în vileag pe guvernanţi că în loc să ceară fonduri europene, vor să facă un aşa-zis “parteneriat public-privat”. Adică statul să facă spitalele şi nişte firme private să le opereze. Să facă adică nişte spitale de lux pentru bogaţi pe banii de la buget. Aşa că guvernanţii au minţit că numai în exerciţiul financiar din 2021-2027 al UE s-ar putea obţine, chipurile, fondurile pentru spitalele regionale, deşi Corina Creţu susţine că-i roagă pe pesedişti cu banii în mână să depună proiectele pentru spitalele regionale la Bruxelles.
Văzând că Guvernul Dăncilă îl duce cu vorba şi nu începe construcţia spitalului regional, CJ Cluj a cerut la Bruxelles să depună el proiectul la Bruxelles în locul Ministerului Sănătăţii, să primească fondurile europene şi să se apuce de construit. Vestea mare este că Bruxelles a aprobat acest lucru şi mai rămâne doar aprobarea Guvernului României. Chiar sunt curioasă dacă guvernanţii lui Dragnea vor avea asemenea tupeu încât să refuze aprobarea ca CJ Cluj să depună proiectul pentru spitalul regional la Bruxelles şi să primească banii. În fotografie este macheta spitalului regional, pe care îl va construi CJ Cluj cu fonduri europene. Aşa ceva ar fi trebuit să se construiască şi la Constanţa.
Sunt însă foarte indignată că CJ Constanţa nu a zis nimic când Guvernul Dăncilă a tăiat Constanţa de pe lista cu oraşele unde se vor face spitale regionale şi nici nu a solicitat la Bruxelles să primească fondurile europene în locul Ministerului Sănătăţii, cum a făcut CJ Cluj. Aşa ceva nu se poate. Consilierii şi preşedintele CJ nu mai au nicio treabă cu judeţul. Efectiv nu mai au ce căuta acolo. Cu cât pleacă mai repede, cu atât mai bine. Numai că anii trec, Constanţa rămâne aşa cum o ştim, pustiită, iar alţii ne-o iau înainte. De ce Clujul poate şi vrea, iar Constanţa nici vrea nici nu poate?
Iubiţi Constanţa❗️💙💛❤️ Iubiţi România❗️🇹🇩
#ConstantaDragosteaMea💖
[…] Am ales să fac o comparaţie între activitatea administraţiilor locale din Constanţa şi Oltenia cu un scop foarte precis. Constănţenii mei sunt blazaţi şi sceptici şi nu mai cred în nimic. Mulţi dintre ai noştri cred sincer sau vor să creadă că oraşul Constanţa este praf pentru că aşa este toată ţara, şi asta este soarta noastră, nu avem încotro. Este un mit, o credinţă falsă, o minciună. Doar Constanţa este o ruşine naţională, o insulă de degradare, nu şi alte oraşe din ţară. Am arătat realizările edilitar-urbanistice din Oradea sau Cluj-Napoca. Am publicat inclusiv articolul “Spitalul regional: De ce Clujul poate şi vrea, iar Constanţa nu?” vezi AICI https://www.nicoletaploscaru.ro/spitalul-regional-de-ce-clujul-poate-si-vrea-iar-constanta-nu/ […]