Secretul politicienilor: Fără subvenţie la căldură! Factura se dublează!

0
Primaria Constanta

Este foarte grav. Aflați de la mine în exclusivitate secretul Guvernului. De la primarul Decebal Făgădău sau de la Bogdan Huțucă, șeful PNL Constanța nu aveți ce auzi. Țara arde și ei scot pe gură numai panglici, aiureli și lozinci electorale despre bugetul Constanței pe 2020.
Factura la căldură s-ar putea dubla pentru constănțeni şi pentru toţi românii. Dacă se vor tăia subvențiile la energie termică pentru populație. În Constanța asta ar însemna ca prețul gigacaloriei să sară de la 250 lei Gcal cât este în prezent pentru persoane fizice, la 537,63 lei Gcal cu cât vinde CET Palas către RADET Constanța. Deocamdată diferența este acoperită prin subvenție.

UE îl obligă pe Orban să taie la sânge pentru deficitul de la Dăncilă

V-am spus în postarea de ieri că UE declanșează în luna martie procedura de deficit bugetar excesiv împotriva României, pentru că în 2019 Guvernul Dăncilă a cheltuit în plus 48,3 miliarde lei. Din această cauză deficitul bugetar în loc să fie de 3% cât e regula în UE a sărit la 4,6% din Produsul Intern Brut. UE va impune României scăderea deficitului și Guvernul Orban va fi obligat să taie de unde știe suma de 16 miliarde lei pentru a se încadra în regulile UE.
Primele tăieri se fac la subvenții. Guvernul are suma de 3 miliarde lei destinată subvenției la energie termică pentru populație. Dar această sumă va fi tăiată prima. În bugetul Constanței pentru subvenționarea căldurii sunt prevăzute vreo 58 milioane lei pentru 2020, dar Guvernul pregăteşte interzicerea subvenţiilor la căldură.

Legea tăierii subvenţiilor există de la Cioloş

Guvernanții ar avea și baza legală să taie subvenţia la căldură. Este Legea 196/2016, adoptată sub Guvernul Cioloș, despre persoanele vulnerabile social. Un șmecher a băgat acolo un articol care prevede că numai aceste persoane pot primi subvenție la căldură. Numai că legea a fost “prorogată”,  adică pe românește amânată, de teama exploziei sociale. Dar o pot aplica și mâine, fără să mai aibă astfel nevoie de majoritate parlamentară, Ordonanță de Urgență, s.a.m.d. pentru a arunca în aer prețul căldurii. Ar trebui doar să aplice legea lui Cioloş.
Guvernul ține secret acest lucru pentru că sunt alegeri locale și parlamentare. Probabil că vor încerca să reziste presiunilor UE și vor încerca amâne decizia până în toamnă. Adică, în cazul în care retrag subvenția la energia termică, atunci măsura să nu se aplice de la 1 ianuarie 2020, ca să nu se trezească la vot cu alegători furibunzi.
Dar nu se ştie cum vor negocia, eu nu am auzit ca România să fi negociat vreodată dur cu UE. De obicei guvernele înghit ce li se serveşte de la Bruxelles.

Virgil Popescu, ministrul Economiei “dă din casă”

Deși este secret, Guvernul tot a răbufnit și a confirmat fără să vrea lucrurile pe care vi le spun eu aici. Miza pentru care Guvernul a riscat să se dea singur în vileag este alegerea primarului Capitalei. Urmăriți cu atenție scandalul şi acuzaţiile zilnice dintre Virgil Popescu, ministrul Economiei și Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. Popescu o atacă pe Firea pentru dezastrul de la RADET București, (transformată în Termoenergocom după faliment) și spune că vor primi subvenție la căldură numai persoanele vulnerabile social. Adică se va desființa subvenția generalizată pe care o primesc toți cetățenii.
Ministrul Economiei nu vorbește de capul lui. În programul de guvernare al Guvernului Orban scrie clar că trebuie să înceteze subvenționarea consumatorilor casnici și să primească subvenția numai consumatorii vulnerabili. Gura păcătosului adevăr grăiește. Programul Guvernului Orban e public, e pe net, citiți acolo. La fel și scandalul dintre Popescu și Firea.

În Constanţa 100.000 persoane sunt în pericol să rămână fără subvenţie

Problema este că guvernele de până acum nu au fost în stare să definească cine este o persoană vulnerabilă social, deși este o cerință a UE. După părerea mea, aproape tot poporul din Constanța este vulnerabil social și ar trebui să primească subvenție. O persoană care primește salariul mediu net pe economie de 2230 lei nu va intra în această categorie. Dar cum va putea această persoană, care chipurile nu e “vulnerabilă” să plătească numai căldura să zicem 1000 lei pe lună de iarnă? Ce vor face pensionarii? Vor fi executați silit?
V-am spus că Guvernul nu a fost încă în stare să definească cine este “vulnerabil social”. Dar la Constanța am putea să ne orientăm după numărul de beneficiari ai programului “Respect”, niște ajutoare pe care Primăria le acordă pensionarilor cu pensia mică, dar și altor persoane, inclusiv fără venituri. Decebal Făgădău zice că ar fi 32.500 persoane. Acestea ar putea fi considerate teoretic beneficiare ale subvenției la căldură după ce restul populației nu va mai primi această subvenție. Dar în Constanța sunt vreo 100.000 beneficiari RADET în 50.000 apartamente. Ei ce vor face?

PSD şi PNL Constanţa împart vinovăţia

Acestea sunt adevăratele probleme ale bugetului și ale Municipiului Constanța, și politicienii în loc să se așeze cu toții la masă și să hotărască ce este de făcut, spun numai prostii electorale, pentru că se apropie alegerile.
Să ne explice Bogdan Huțucă de la liberali cum ar rezolva această problemă, că tot voia el să fie ministrul Finanțelor! Să explice Făgădău, că e în Primărie de vreo 10 ani! Să explice adversarii mei politici, care de pe conturi false îmi cer pe Facebook să vin eu cu soluții!
Decebal Făgădău nu a făcut nimic. CET Palas şi RADET sunt ambele în insolvenţă. Pe 23 august 2019 Făgădău, cu votul liberalilor, a cumpărat conductele care unesc CET Palas de punctele termice ale RADET. Teoria este că dacă nu mai sunt pierderi din reţea atunci nici nu va mai fi nevoie de subvenţii care să acopere costul gigacaloriei.
Odată cu ruginiturile ciuruite, în lungime de 200 km, Făgădău a mai preluat pe seama bugetului Constanţei şi pierderile din conducte pe care până atunci le suporta CET Palas, precum şi salariaţii CET Palas care făceau reparaţiile şi dar şi costul acestor reparaţii.
Consilierii PNL au votat cu Făgădău şi sunt vinovaţi. Liberalii mint că au votat pentru că aşteaptă de la Făgădău o strategie cum să repare el conductele cu 65 milioane euro pe care îi va cere de la UE. Dar nu tot ei spuneau că Făgădău nu e în stare să obţină fonduri europene? Atunci de ce s-au prefăcut că îl cred şi au votat? Au trecut cinci luni şi Făgădău nu a livrat nimic.
La şedinţa de Consiliu Local din 31 ianuarie Făgădău a propus scumpirea căldurii pe motiv că şi CET Palas a scumpit-o la rândul său. PNL a votat contra. De ochii lumii. Este o ipocrizie, pentru că liberalii ştiau că oricum Făgădău avea majoritate şi proiectul s-a adoptat şi fără votul PNL. În schimb, când s-au cumpărat conductele de la CET Palas şi a fost nevoie şi de votul PNL, consilierii liberali au votat ca oile pentru proiectul aberant al lui Făgădău.
Nu le este rușine! Nu le pasă de oameni! Dar vine valul și îi va mătura pe toţi!
Jos Mafia Politică!
Hai Constanța! Hai România!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here