Scrisoare deschisă către constănţeni

2
Scrisoare deschisă către constănţeni
Scrisoare deschisă către constănţeni

Vă mulţumesc tuturor celor care aveţi încredere în mine şi care m-aţi sprijinit în orice fel. Cu votul, cu semnătura pentru susţinerea candidaturii, cu implicarea direct în campania electorală, cu like-uri şi comentarii pe pagina mea de Facebook sau cu gândul bun. Tuturor vă mulţumesc din suflet! ❤️

Cu excepţia rezultatului dezamăgitor, cred că am meritat încrederea voastră. V-am reprezentat pe deplin în această campanie şi nu m-am abătut niciun milimetru de la principiile voastre şi ale mele. A fost o luptă extraordinar de grea, aproape inumană, având în vedere forţele cu care m-am confruntat.

Am sperat la un rezultat mai bun, bazându-mă pe cercetările sociologice, de la INSCOP Research care m-a dat în septembrie 2019 cu 11,3% până la Novel Research care m-a dat în august 2020 cu 10%.

Am obţinut 2.343 voturi, care cred că reprezintă circa 2,35% din total. Am căzut victima unui fenomen sociologic, cel al “votului util”, care a dus la polarizarea opţiunilor electorale către primii trei candidaţii “cu şanse”, sprijiniţi de partidele mari. Deşi mulţi alegători m-ar fi vrut pe mine, raţiunea i-a făcut să nu mă voteze ştiind că am şanse reduse şi, “ţinându-se de nas”, să-şi dea votul unui candidat care avea şanse mai mari pentru că era sprijinit de un partid puternic. Din acest motiv consider că am un capital politic real de câteva ori mai mare decât voturile obţinute. Iar forţa mea combativă rămâne de neclintit!

Dovezi ale fenomenului “votului util” sunt diferenţele foarte mari dintre candidaţii PNL, USR şi PSD faţă de ceilalţi candidaţi, sau faptul că în Consiliul Local nu au reuşit să intre decât reprezentanţii acestor partide.

Am obţinut, ca independentă, doar cu 43 de voturi mai puţin decât Claudiu-Iorga Palaz, şeful unui partid parlamentar, PMP, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean şi care a ocupat în ultimii 10 ani funcţii de maximă notorietate în plan local. Am obţinut cu 457 voturi mai mult decât deputatul Mircea Dobre, ministru al Turismului în actualul mandat, reprezentantul unui partid parlamentar, Pro-România, sprijinit de un grup de firme cu sute de angajaţi. Am întrecut şi ALDE. Eu am fost singură. De fapt, dintre primii 10 clasaţi eu sunt unica independentă.

Lupta a fost inegală. Eu am cheltuit atât cât mi-am permis din banii personali. Nimeni altcineva nu mi-a dat măcar un leu. Partidele parlamentare primesc, în schimb, de la bugetul statului suma imensă de 50 milioane euro anual. Pe lângă aceasta, primii trei clasaţi sunt şi marionetele unor moguli, ai mafiei politice, şi au primit de la aceştia sume imense ca sponsorizare.

Primii trei clasaţi au beneficiat de o expunere maximă în mass-media. Au fost mediatizaţi ca deţinători de funcţii publice, doi fiind parlamentari şi al treilea fiind primarul în funcţie. Mogulii lor sunt şi deţinători de site-uri de presă ori televiziuni locale, care îi lăudau toată ziua pe aceşti candidaţi. În afară de aceasta, au avut şi mari sume de bani la dispoziţie, pentru a plăti ziariştii corupţi să îi mediatizezi.

În schimb, eu am făcut obiectul unui boicot TOTAL din partea presei. Ordin de la moguli. Presa locală nu a dat nicio ştire despre mine în aceşti doi ani de când m-am ridicat la luptă. Am fost “elefantul din sufragerie”, pe care s-au prefăcut că nu îl observă. Dacă m-aţi văzut, totuşi, în campania electorală în presă, este doar pe motiv că mi-am cumpărat publicitate electorală. Dar şi pe banii mei am fost tratată incorect. Interviurile cu mine dispăreau imediat după ce le dădeam, de pe site-urile de presă, singurul “avantaj” de pe urma acestei cheltuieli fiind că le distribuiam şi de pe pagina mea de Facebook. În schimb, interviurile cu contracandidaţii mei erau “uitate” şi câte o lună pe aceleaşi site-uri de presă.

Am făcut obiectul unor îngrozitoare campanii de presă care au încercat să mă împroaşte cu noroi. Autorul moral al acestei murdării este Vergil Chiţac. Am încercat, după puterile mele, să-mi apăr onoarea şi demnitatea. Dar ei mă atacau prin ziariştii corupţi de la Evenimentul Zilei sau România TV, iar eu nu puteam să le răspund decât de pe pagina mea de Facebook. Însă am primit oarecare satisfacţie, în sensul că la sesizarea mea, Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat România TV pentru tentative de defăimare a mea.

Contracandidaţii mei au avut la dispoziţie în această campanie electorală adevărate armate de partid, dintre care foarte mulţi salariaţi ai statului, care lucrau pentru ei inclusiv în timpul orelor de program, pe când lângă mine a venit doar o mână de entuziaşti, cărora le mulţumesc încă o dată. Acest lucru a contat enorm. Gândiţi-vă că, un Chiţac sau un Făgădău, nici măcar nu au văzut cum arată listele de semnături pentru susţinerea candidaturii, pe când eu a trebuit să adun personal mii de semnături, fapt care m-a ţinut ocupată aproape jumătate din campania electorală.

Însă eu mă cred o învingătoare morală a acestui scrutin! Pentru că eu am pus pe agenda publică adevăratele probleme ale Constanţei. Contracandidaţii mei au fost nevoiţi să se refere şi ei la aceste subiecte pentru a nu rămâne mai prejos decât mine, şi astfel, cred că am reuşit ca cetăţenii Constanţei să afle şi să discute adevăratele probleme. Ca să vă convingeţi, puteţi face comparaţie între pagina mea de facebook şi paginile contracandidaţilor mei. NICIUNUL dintre ei nu considera că economia sau nivelul de trai ar constitui probleme în Constanţa, până să apar eu şi să-i trimit în offside, cum se spune la fotbal. Eu am pus pe agendă fenomenul depopulării Constanţei, problema spitalelor, a termoficării sau a Castelului Reginei Maria din Mamaia. La fel şi problema stadionului sau al proiectului greşit al Sălii Polivalente. Ceilalţi doar s-au luat după mine, dar într-un mod nereuşit, pentru că niciodată copia nu se ridică la înălţimea originalului.

Eu mi-am întocmit programele şi proiectele după doi ani de studii, de citit, de scris, de participări la conferinţe de specialitate, discuţii cu experţi şamd. Totodată am indicat şi sursele de finanţare ale proiectelor propuse. Contracandidaţii mei s-au prezentat în faţa alegătorilor cu minciuni şi bazaconii. Şi pretindeau că sursa de finanţare ar fi “fondurile europene”, o minciună bună pentru orice situaţie. Pentru că dacă îi contrazici, eşti “antieuropean”. Însă fondurile nu vor veni prea curând la Constanţa din mai multe motive.

Această problemă a minciunilor candidaţilor şi a programelor lor ştiinţifico-fantastice poate a părut un moft în campania electorală. Dar în viaţa reală, de după alegeri, este foarte gravă. Aştept să-l văd pe noul primar, Vergil Chiţac, cum va asigura el gratuitate pentru toată lumea pe autobuze, că aşa s-a lăudat. Cum va reintroduce el tramvaiele în Constanţa, o investiţie de peste jumătate de milliard de euro, sau cum va face el parc industrial pe 1500 hectare şi mai ales cum va rezolva problema termoficării, despre care nu are habar. Iar Constanţa se va degrada în continuare.

Problema supremă pentru care m-am ridicat eu la luptă este ceea a mafiei politice, a dominaţiei politicienilor corupţi, în spatele cărora se află afaceriştii îmbogăţiţi din afaceri cu statul. De Făgădău, marioneta mafiei roşii am scăpat. Dar iată că ne-am pricopsit cu Vergil Chiţac, săgeata milionarului Gabriel Comănescu de la GSP. Chiţac va urma, ca primar, interesele lui Comănescu, nicidecum interesele constănţenilor.

Eu lupt, nu mă ascund! Aşa cum am luptat în ultimii doi ani, aşa voi lupta în continuare pentru Constanţa şi pentru constănţeni. Am pierdut o bătălie, dar nu războiul. Voi merge neabătută înainte. Pentru că nu accept ca Constanţa să rămână în continuare la cheremul mafiei politice!

Vă mulţumesc încă o dată, tuturor celor care m-au votat şi celor care nu m-au votat. Pentru că cetăţeanul care a ieşit la vot şi a votat plin de speranţă, indiferent pentru ce candidat, a dovedit că îl doare de Constanţa. Le mulţumesc şi celor care nu au votat deloc. Îi înţeleg perfect, pentru că şi absenteismul este o formă de protest. Fiecare protestează în felul lui. Eu am ales să duc o luptă inegală cu mafia politică, pe când alţi constănţeni, bărbaţi şi femei, au ales să boicoteze alegerile pe care le consideră o farsă.
Însă toţi suntem constănţeni, indiferent dacă, sau cu cine am votat. Toţi vrem un trai mai bun şi un oraş mai frumos. Pentru aceasta trebuie să fim uniţi.

Cu Dumnezeu înainte!

2 COMENTARII

  1. Felicitări, sunteți un model de politician, vă apreciez enorm, ma bucur ca ati reușit sa spuneți lucrurilor pe nume, sunteți vocea acestui oraș care a fost mult timp înăbușita! Va doresc mult succes în viitor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here