Ping-Pong cu Sănătatea. Domnule prefect, nu mai trage mâţa de coadă!

0
George Sergiu Niculescu

Tocmai ce vă spuneam deunăzi că politicienii fug de marile teme şi preferă să joace ping-pong între ei cu subiecte derizorii, mizând pe infantilizarea opiniei publice. Pe 3 Ianuarie 2020 la Spitalul Județean Constanţa din plafonul fals a căzut o placa de rigips și odată cu ea și o pisică. Situaţia de urgenţă cu pisica a băgat politicienii din Constanţa în fibrilaţie. Dacă nu se dădea ştirea la TV, putea să cadă din tavanul Spitalului Judeţean nu o pisică, ci şi elefantul de la circ, cu care s-a lansat în campania electorală din 2008 liberalul Victor Manea. Sau să fi plouat din tavan cu fetele de pe carul de paradă al lui Radu Mazăre. Nu s-ar fi sesizat nimeni.

Prefectul Niculescu: Pisica este efectul negativ al ultimilor 30 de ani

Ca reacţie la „situaţia de urgenţă”, prefectul George-Sergiu Niculescu a dat un comunicat care îl vizează pe preşedintele CJ Constanţa, pesedistul Horia Ţuţuianu, în care a scris referitor la căderea pisicii din tavan că „incapacitatea autorităților locale/județene de a rezolva problemele din sistemul de sănătate, de peste 30 de ani, începe să producă efecte negative”.
Domnule prefect, dumneata îţi citeşti comunicatele înainte să le dai publicităţii? Acesta ţi se pare „efectul negativ care începe să se producă după 30 de ani”? Că a căzut o pisică din tavan? Şi „efectele negative” abia acum au început să apară în domeniul sănătăţii publice din Constanţa? După 30 de ani? Odată cu pisica? Până acum a fost bine?

PSD Constanţa: Iarna pisicile trag la căldură

Organizaţia PSD Constanţa a primit „provocarea” prefectului şi a intrat cu bucurie în jocul de ping-pong cu subiectul derizoriu al pisicii. Ca reacţie la poziția prefectului, PSD a dat un comunicat scris ca după beţia de sărbători. Iată o mostră de aberaţii pesediste: „Un incident altminteri regretabil dar minor, a cărui explicație ține de legile naturii și micile riscuri, iminente, ale unor intervenții și lucrări de modernizare, a fost speculat josnic. Ei bine, pisicile, mai ales în timpul iernii, caută locuri călduroase. Și, din fericire, nu se fac deratizări împotriva felinelor!”.
Adică iarna nu e ca vara şi pisicile caută locuri călduroase, zic pesediştii. Bine că ne-a lămurit PSD despre această „lege a naturii”, că altfel poate am fi crezut că pisicile caută iarna locuri mai răcoroase. Acesta e umor involuntar sau dimpotrivă, pesediştii îşi bat joc de noi?
Mai sunt şi semidocţi pe deasupra. Auzi la ei, „deratizări împotriva felinelor”. Semidocţilor, deratizare vine de la franţuzescul „deratiser”, care înseamnă stârpirea şobolanilor, (şobolan – rat în lb franceză). Dacă ar exista vreo operaţiune de stârpire a pisicilor, probabil s-ar inventa pentru aceasta cuvântul „defelinizare”. Cum să „deratizezi” pisici?

Întrebări de la Nicoleta Ploscaru

Domnule prefect, mă adresez dumitale pentru că de la PSD nu am nici un fel de pretenţii sau aşteptări. Consider că aiureala cu pisica este ofensatoare şi dureroasă pentru zeci de mii de constănţeni bolnavi cronic, victime ale sistemului de sănătate din judeţul Constanţa, unul dintre cele mai proaste din România, nu din cauza cadrelor medicale, ci a incompetenţei şi corupţiei factorului politic.
Am citit cu uimire comunicatul dat în calitate de reprezentant al Guvernului în judeţul Constanţa. Chiar aşa? Acesta este „episodul negativ care a început să apară după 30 de ani de incompetenţă a autorităţilor în domeniul sănătăţii”, căderea pisicii din tavan?
– Faptul că judeţul Constanţa este primul pe ţară după numărul de diabetici şi canceroşi raportat la totalul populaţiei nu ţi se pare un efect negativ?
– Faptul că pe 2018 Casa Judeţeană de Asigurări Constanţa a avut un buget de 215 milioane euro iar banii de investigaţii medicale compensate şi reţete se termină în primele zile ale lunii şi oamenii le fac pe banii lor nu ţi se pare efect negativ?
– Faptul că judeţul Constanţa este printre primele judeţe din ţară la mortalitate infantilă şi la născuţi morţi nu ţi se pare un efect negativ?
– Ţi-a trecut vreodată prin cap că rata mare a mortalităţii infantile şi a născuţilor morţi au drept cauză lipsa unui spital de copii şi a unui spital materno-infantil la Constanţa? Acesta nu ţi se pare efect negativ?
– Faptul că Guvernul a tăiat Constanţa de pe lista oraşelor unde se vor construi spitale regionale nu ţi se pare un efect negativ?
– Nu este efect negativ şi faptul că reparaţia şi modernizarea unei singure secţii la Spitalul Judeţean a costat cât construirea unui spital privat în Constanţa, cu toate specialităţile medicale, inclusiv Unitate Primiri Urgenţe şi Terapie Intensivă, adică 5 milioane euro?
– Faptul că la Spitalul Judeţean Constanţa nu se mai face Radioterapie de aproape 4 ani nu ţi se pare un efect negativ? Preşedintele CJ Constanţa, Horia Ţuţuianu a promis că termină în vara trecută Centrul de Radioterapie. Peste câteva luni vine altă vară şi tot nu e gata.
– Nu ar fi treabă de prefect să cercetezi dacă nu cumva desfiinţarea Centrului de Radioterapie de la Spitalul Judeţean şi amânarea construcţiei altuia nou cu banii de la Banca Mondială urmăreşte dirijarea pacienţilor oncologici spre centrele private de Radioterapie? Nu te miră că alte spitale judeţene cum ar fi Baia-Mare, care au primit împreună cu cel din Constanţa bani de la Banca Mondială au finalizat Centrul de Radioterapie şi Constanţa nu a terminat?
– De ce nu urmăreşti în calitate de prefect respectarea Hotărârea de Consiliu Judeţean din 2016 prin care se înfiinţează Spital de Oncologie la Eforie?
Faceţi ce trebuie! Românii au răbdat prea mult!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here