Ne mor pruncii sub domnia Irozilor. Genocid antiromânesc la Constanţa

2

Una dintre cele mai înfricoşătoare dintre statistici este cea a mortalităţii infantile, unde judeţul Constanţa se situează printre primele judeţe din ţară, cu o rată de 8,2 ‰. La Constanţa, din 1000 de nou născuţi vii, 8,2 mor înainte de împlinirea vârstei de un an. Aproximativ 57 bebeluşi au murit în Constanţa în anul 2017. Într-un singur an au fost 57 mămici şi familii constănţene lovite de una dintre cele mai cumplite tragedii care se poate întâmpla cuiva. Rata mortalităţii infantile în judeţul Constanţa, cel mai urbanizat judeţ din România, cu 2/3 din populaţie locuind în mediul urban este de 8,2 ‰, cam la egalitate rata cu mortalităţii infantile din mediul rural din România (8,9 decedaţi sub 1 an la 1000 de născuţi-vii). De parcă în Constanţa am fi la ţară, iar o constănţeancă ar naşte cu moaşa, prin creierii munţilor, ori prin inima Bărăganului, unde cea mai apropiată moaşă e la kilometri distanţă, că de spitale nici nu poate fi vorba.

Rata mortalităţii infantile din Constanţa este peste cea naţională, de 7 ‰ şi mult mai mare decât cea din Bucureşti, care este cea mai redusă din România, de 4,7‰. Oare chiar aşa de mare să fie diferenţa de calitate a vieţii dintre Constanţa şi Bucureşti? Dar ce vorbesc eu de Bucureşti, când Constanţa este făcută de ruşine şi de cele mai sărace judeţe din ţară? Faţă de rata mortalităţii infantile din Constanţa, de 8,2 ‰, acest indicator este de de 5,7‰ în judeţul Vaslui, 6,3‰ în Teleorman sau 5,5‰ în Giurgiu (1).

Un alt indicator sinistru este mortinatalitatea, care arată numărul de născuţi morţi la 1000 nou-născuţi. Şi la acest indicator situaţia din Constanţa este dramatică, dacă o comparăm cu alte judeţe din ţară, inclusiv judeţe mult mai sărace. În anul 2017 mortinatalitatea în judeţul Constanţa era de 3,6‰. Ca să faceţi o comparaţie, judeţul Constanţa are o mortinatalitate mai mare decât judeţe mult mai sărace, ca Buzău, 2,1‰, Teleorman 2,2‰, Vaslui 3,1‰, Ialomiţa 2,6‰, Bacău 1,9‰, Iaşi 0,2‰, Dolj 0,3‰, Gorj, Vâlcea, Olt, Vâlcea 1,4‰. Tragedia umană în asemenea cazuri este devastatoare, dar nu vreau să comentez mai mult din respect faţă de durerea familiilor. Pot doar să vă spun că fiind femeie şi mamă pot înţelege prin ce trec.

Săraca Constanţă bogată!

De ce pruncii noştri riscă soarta copiilor născuţi în Africa? Constanţa este cel mai bogat judeţ din ţară după Bucureşti, cu un Produs Intern Brut (PIB) pe locuitor reprezentând 85% din media pe Uniunea Europeană. PIB este valoarea tuturor bunurilor şi serviciilor produse într-un an în judeţ. Aşadar, PIB/locuitor în judeţul Constanţa este de 12.319 euro pe locuitor (2).

Dacă banii Constanţei în loc să fie furaţi de nişte animale şi duşi în conturi din Brazilia lui Dragnea, Madagascarul lui Măzăre sau Barbadosul lui Orlando Teodorovici, ar fi investiţi în Sănătate alta ar fi situaţia.

Produsul Intern Brut pe locuitor în judeţul Constanţa este de 85% din media UE, deci ar trebui ca rata mortalităţii infantile din judeţ, de 8,2 ‰, să fie cea apropiată de media UE, pentru că în fond totul se rezumă la bani, la investiţiile în Sănătate. Judeţul Constanţa ar trebui să aibă rata mortalităţii infantile apropiată de cea din UE, de 3,6‰, mai puţin de jumătate. Ca să nu mai vorbesc de situaţia din state ca Estonia 2,3‰ sau Cipru 2,6‰ ori Slovenia 2‰. Slovenia şi Estonia au fost state comuniste ca România, iar Cipru o ţară balcanică mult mai săracă decât România. După v-am spus mai sus, doar Bucureşti se apropie de Europa, cu 4,7‰.

Potrivit datelor organizaţiei „Salvaţi copiii”, care se ocupă cu dotarea unităţilor spitaliceşti cu incubatoare pentru copii născuţi prematur, principala cauză a mortalităţii infantile este naşterea prematură. Dar aceasta nu este o excepţie în România, unde 1 din 10 naşteri este prematură. Soarta acestor micuţi depinde de locul unde au avut norocul sau ghnionul să se nască. Datele de la „Salvaţi copiii” arată că 90% dintre copiii născuţi prematur în ţările dezvoltate vor trăi, pe când 90% dintre copiii născuţi în ţările subdezvoltate mor. Asta este diferenţa. Restul sunt poveşti. Dar Constanţa nu este Africa, după cum am spus avem un PIB de 85% din PIB-ul mediu al UE. Atunci de ce neonatologia, obstretica-ginecologia, pediatria, sunt la nivel de Africa? De ce avem rate aşa de mari de mortinatalitate şi mortalitate infantilă?

Irozii din Constanţa. Primăria şi Consiliul Judeţean

Foto: Spitalul nou de copii „Victor Gomoiu” din Bucureşti

În Bucureşti rata de mortalitate infantilă este aproape de două ori mai mică decât în Constanţa, fiind apropiată de media europeană. Diferenţa dintre Constanţa şi Bucureşti este una singură în această privinţă. La Constanţa nu există nici un spital de copii, materno-infantil sau de neonatologie. De altfel Constanţa este judeţul cu cele mai puţine spitale din ţară. La Bucureşti sunt spitale de copii, Grigore Alexandrescu, Victor Gomoiu, Marie Curie (Budimex), precum şi secţii de pediatrie şi neonatologie la alte spitale.

Noul Spital Victor Gomoiu este în administrarea Primăriei Capitalei şi primarul general Gabriela Firea (foto sus) l-a inaugurat pe 14 mai 2018. Pe vechiul amplasament al spitalului, construit cu 90 de ani în urmă, se va construi şi un centru de excelenţă în oncologie pediatrică precum şi a unui hotel pentru părinţii ai căror copii sunt pacienţi. Investiţia este de 48 milioane euro.. Aparatura din acest spital, inclusiv din cele 10 săli de operaţi este de nivel european Spitalul are 222 de paturi şi peste 250 de angajaţi.

La noi în schimb e nenorocire. În lipsa unui spital de copii în Constanţa, la secţia de pediatrie de la Spitalul Clinic Judeţean „Sfântul Andrei” la un număr de 75 paturi au fost 6.000 internări într-un an. Ce îngrijire pot primi copiii în aceste condiţii la Spitalul Judeţean Constanţa, în pofida eforturilor cadrelor medicale?

Iată cum arată un week-end la Secţia de Pediatrie de la Spitalul Judeţean, conform relatărilor presei (sursă: ordinea.ro):

„În cele 72 de ore de referință, la UPU au fost consultați 36 copii cu vârste cuprinse între 0 și 1 an și alți 267 copii cu vârste cuprinse între 1 și 16 ani. Din totalul celor 303 minori investigați în cadrul Unității Primiri Urgențe, 67 au fost internați în secția Pediatrie, 1 la Terapie Acută Pediatrie și alți 4 la Chirurgie și Ortopedie Pediatrică.

Vineri, 23.11.2018, la ora 14.00 erau internați 62 copii. În următoarele 3 zile au mai fost internați alți 64 pacienți minori astfel că astăzi, 26.11.2018, toate cele 75 de paturi din cadrul secției Pediatrie erau ocupate.”

Nu vreau să aud nicio explicaţie de genul Constanţa nu e Bucureşti. Şi noi suntem români, şi noi avem dreptul la viaţă şi sănătate. Şi după cum ştiţi, Constanţa e bogată, e pe locul 2 în ţară după indicatorul PIB/locuitor. Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a avut pe anul 2018 un buget de 215 milioane euro, cred că al doilea din ţară după Bucureşti. Unde sunt banii?

Dar Primăria şi Consiliul Judeţean Constanţa ce fac cu banii? Am arătat că modernizarea unei singure secţiii de la Spitalul Judeţean Constanţa a costat 5 milioane euro, tot atât cât a costat un spital privat tot în Constanţa, cu 6 niveluri şi demisol, cu toate specializările medicale, inclusiv terapie intensivă şi unitate de primiri urgenţe. Mă refer la spitalul privat HEKA, inaugurat în Constanţa în iunie 2018.

Fostul manager al Spitalului Judeţean Constanţa, Dănuţ Căpăţână, ispăşeşte în prezent o pedeapsă de 6 ani şi 8 luni la Penitenciarul Poarta Albă. De la o singură combinaţie făcută pe banii spitalului, de fapt pe banii constănţenilor, Căpăţână şi-a tras o mită de 197.858 de euro, 27.900 USD şi 4.768.698 de lei. „Aici sunt banii dumneavoastră”, cum ar zice un clasic în viaţă. Aflat deja după gratii, Căpăţână a mai primit o condamnare definitivă la 10 ani închisoare. Cu banii prăpădiţi de Căpăţână s-ar mai fi construit încă un spital în Constanţa.

Primăria Constanţa nu se lasă mai prejos. Am publicat articolul „Paguba de la autobuzele lui Făgădău costă cât un spital”. Decebal Făgădău a îndatorat Constanţa la BERD cu 100 milioane lei pentru achiziţionarea a 104 autobuze Isuzu din Turcia pentru RATC (3). Am prezentat preţul real de pe site-ul producătorului din Turcia, oferta unui dealer din Danemarca, preţul plătit pe autobuze identice de alte primării şi am demonstrat că s-au cheltuit în plus 6.344.000 euro. Spitalul privat Heka din Constanţa cu Compartiment de primiri urgențe și secție de Terapie intensiva. cu 20 de specialități medicale și bloc operator cu două săli de operație a costat 5.000.000 euro.

Ciuma roşie ne minte în faţă şi râde de nenorocirea noastră

Foto: Preşedintele CJC, Horia Ţuţuianu în „vizită inopinată” la la Spitalul Judeţan Constanţa. Praf în ochi. Propagandă

În faţa catastrofei sanitare din Constanţa PSD a venit numai cu minciuni ordinare. Au promis că fac 8 spitale regionale, dintre care unul la Constanţa. Apoi au spus că fac doar 5, apoi 3, apoi niciunul. La Legea Bugetului parlamentarii PSD în cadrul Comisiei de Sănătate au votat împotriva amendantului privind construirea spitalelor. De fapt nu vor să facă nici un spital regional. Comisarul european pentru Dezvoltare Regională, românca Corina Creţu, a dezvăluit că a rugat cu bani în mână Guvernul României să facă spitalele regionale cu fonduri europene din actualul exerciţiu financiar al UE. Ca să arunce praf în ochi, Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii, a minţit că spitalele se vor face în parteneriat public-privat. Corina Creţu a contrazis-o spunând că se urmăreşte să se facă cu fonduri publice spitale private pentru privaţi. Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa a prins-o şi el în zbor de la Sorina Pintea şi a rostogolit minciuna că la Constanţa spitalul regional s-ar face în parteneriat public-privat cu Turcia.

Foto: Spitalul regional Cluj, proiectul

Pesediştii din Constanţa ne mint că vor spital regional. Prin comparaţie, CJ Cluj, care figura pe lista cu cele 8 spitale regionale, pregătise şi terenul pentru spital. Când Guvernul PSD a anunţat că nu mai face spitalele clujenii s-au înfuriat, au făcut conferinţe de presă, au anunţat că îl fac din fonduri proprii şi apoi s-au adresat la Bruxelles Comisiei Europene cerând ca CJ Cluj să fie desemnată autoritate pentru construirea Spitalului Regional dacă Guvernul nu mai vrea. Bruxellesul a acceptat, dar Guvernul nu. Pesediştii constănţeni nu au făcut nimic.

În septembrie 2016, Consiliul Judeţean Constanţa a votat în mod demagogic două hotărâri, anume că vor face Spital de Oncologie la Eforie, în locul Spitalului de Oase şi se va face şi un spital de Obstetrică-Ginecologie şi Neonatologie. Minciuni ordinare. De atunci nu au bătut un cui. Ne-am ales doar cu ruina Spitalului de Oase din Eforie, odinioară mândria judeţului Constanţa.

Sfântul Stelian este ocrotitorul copiilor. El va ajuta Constanţei

Consider că am putea să ne mobilizăm şi noi la fel ca clujenii. Să nu lăsăm politrucii şi ciuma roşie să-şi bată joc de Constanţa, de sănătatea noastră şi a copiilor noştri. Presiunea publică poate influenţa lucrurile. Eu mă zbat după cum pot şi eu. Am iniţiat o campanie privind spitalele şi mai ales pentru construirea spitalului regional. Cred că este inacceptabil să nu avem spital de copii în Constanţa. Este unul dintre principalele mele obiective. Aş vrea să se numească Spitalul de copii „Sfântul Stelian”, după numele sfântului ocrotitor al copiilor. Să fim tari, să luptăm, dar să ne şi rugăm pentru sănătate şi pentru copii. Iată un minunat Icos din Acatistul Sfântului Stelian:

„Bucura-te, cela ce cu blândeţea ai depărtat duhul cel rău;

Bucură-te, că ai mângâiat pe maicile mâhnite de boala fiilor lor;

Bucură-te, că ai ridicat din boli pe mulţi prunci;

Bucură-te, că prin aceasta ocrotitor al copiilor te-ai arătat;

Bucură-te, că la tine copiii neîncetat au alergat;

Bucură-te, ca lucrător al dragostei lui Dumnezeu te-ai arătat prin faptele tale;

Bucură-te, liniştirea celor înfricoşaţi;

Bucură-te, pururea ajutaăor al familiilor noastre;

Bucura-te, pururea ocrotitor al pruncilor;

Bucura-te, pustnice, înarmat cu daruri ceresti;

Bucura-te, Sfinte Steliane, mare făcător de minuni!”

Să fim tari în credinţă şi vom învinge! România este ţara noastră.💙💛❤️ Doamne, ocroteşte-i pe români! 🙏🏻

(1) http://www.insse.ro/cms/sites/default/files/field/publicatii/evenimente_demografice_in_anul_2017.pdf

(2) https://www.nicoletaploscaru.ro/de-ce-au-constantenii-salarii-mici-care-i-explicatia/

(3) https://www.nicoletaploscaru.ro/paguba-de-la-autobuzele-lui-fagadau-costa-cat-un-spital/

2 COMENTARII

  1. Ma cutremur la ce am citit.Nicoleta esti un erou viu.Am 75 de ani.Sunt bolnav oncologic.La comisia oncologica din spital am fost tratat ca un obiect nefolositor.In sanatate ,se lucreaza ca in crima organizata.Medicii au primit majorari de suta la suta.Dar au ramas cu practicile vechi.Conditioneaza actul medical de spaga.Trebuie scapat de flagelul Ciumei Rosii.Apoi facut curatenie si deratizat sistemul sanitar.Este mai corupt decat Ciuma Rosie.Mult succes Nicoleta Ploscaru.Nu stiu cum as putea sa te ajut dragul meu erou?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here