Mizele unei acţiuni de propagandă: Sorina Pintea şi Horia Ţuţuianu în control „inopinat” la Spitalul Judeţean Constanţa

0
Radioterapie Constanta

Ciuma roşie nu mai are nicio ruşine. Prin acţiunea de propaganda de duminică seara, intitulată “vizita inopinată la Spitalul Judeţean”, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea şi cu Horia Ţuţuianu, preşedintele CJ Constanţa ne-au jignit inteligenţa şi şi-au bătut joc şi de suferinţele a zeci de mii de pacienţi constănţeni.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) Horia Ţuţuianu, în a cărui subordine direct se află Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă “Sfântul Andrei” din Constanţa, nu au găsit altceva mai bun de făcut decât o acţiune de propaganda ieftină, de inspiraţie comunistă, anume “o vizită inopinată”. Circul propagandistic este unul clasic şi este inspirat de miturile despre Cuza-Vodă, care se travestea în om de rând, pentru a-i prinde pe comercianţii necinstiţi din pieţe, care vindeau cu ocaua mică.

Sorina Pintea a găsit şi vinovaţii pentru dezastru: asistenta şefă de la secţia de Neurologie şi asistenta de la triaj de la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU). Ruşine! Pentru dezastru sunt vinovaţi în primul rând Pintea şi cu Ţuţuianu. Dar şi Decebal Făgădău, primarul Constanţei, care în proiectul de buget al Primăriei Constanţa pe anul 2019 a prevăzut 24,8 milioane lei pentru Poliţia Locală şi 19,34 milioane lei pentru Sănătate. Zbirii lui Făgădău, care în loc să stea pe lângă şcoli, să prevină vânzarea drogurilor către elevi, sunt mai ocupaţi să terorizeze cu amenzi şoferii constănţeni, costă mai mult decât Sănătatea. În Constanţa 5% dintre elevi au încercat canabisul cel puţin o dată (1).

Mizele lui Pintea şi Ţuţuianu

Operaţiunea de dezinformare pusă la cale de Ciuma Roşie s-a bucurat de relativ succes, fiind mediatizată de presa locală şi centrală. Ministrul pesedist a urmărit mai multe obiective.

– O sursă din conducerea PSD mi-a spus că Sorina Pintea se visează prim-ministru. Pentru aceasta, Pintea se află într-o continua campanie de imagine, cu intenţia de a-şi crea profilul de premier, pentru a putea pretinde să o înlocuiască pe Viorica Dăncilă la momentul potrivit. Din această campanie propagandistică face parte şi vizita “inopinată” la Constanţa.

– Sorina Pintea şi Horia Ţuţuianu încearcă să creeze evenimente pentru a distrage atenţia opiniei publice constănţene de la adevărata miză: anularea deciziei de construire a unui spital regional la Constanţa. Au promis că vor construi 8 spitale regionale dintre care unul la Constanţa, apoi că vor construi 5, apoi 3, apoi niciunul. Apoi a venit Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor, care a minţit că spitalul regional se va face din bugetul Apărării, din cei 2% şi a menţionat ceva şi de NATO. Discotecarul Orlando se visează şi el prim-ministru şi este la concurenţă cu Pintea. De aceea Orlando, deşi ministrul Finanţelor, s-a băgat în ciorba cu spitalul regional, care depinde de Sănătate, nu de Finanţe. Miniciuna cu construirea spitalului de la Constanţa din banii Apărării a fost atât de neruşinată, încât însuşi Orlando a dezminţit-o, de vineri până marţi, pretinzând apoi că “s-a înţeles eronat” ce a vrut el să spună. Sorina Pintea spunea la vizita precedentă la Constanţa din iulie 2018, că spitalul regional este de interes naţional, pentru că ar putea trata şi soldaţii americani de la baza NATO de la Mihail Kogălniceanu (2). A spus o prostie sau o minciună. Militarii americani de la Mihail Kogălniceanu care au nevoie de internare în spital sunt transportaţi pe calea aerului la spitalul militar american de la Baza Ramstein, din Germania. Este o regulă a armatei SUA pe care nu Sorina Pintea o schimbă.

– Pentru a justifica refuzul construirii spitalelor regionale din fonduri europene rambursabile, pesediştii au început să mintă că le vor construi în parteneriat public-privat. Imediat, comisarul European Corina Creţu de la Dezvoltare Regională, cea care dă fondurile europene, le-a dat peste nas. Le-a spus că sunt bani pentru construirea spitalelor cu fonduri nerambursabile, iar ideea de a le face în parteneriat public-privat urmăreşte în realitate înfiinţarea de spitale pentru bogaţi, dar pe banii statului. Sorina Pintea, preluată apoi de Horia Ţuţuianu, a spus că parteneriatul public-privat se va face cu Turcia şi a mai pretins şi că ar fi semnat un Memorandum în Turcia pentru construcţia spitalului. Este o minciună dublă. În primul rând la noi nu există legislaţia care să permit statului român să-i permit investitorului turc să-şi recupereze banii. În al doilea rând, Pintea minte de la obraz. Am citit textul Memorandumului semnat de ea cu omologul său turc şi acolo nu scrie nimic concret despre construirea unui spital regional la Constanţa în parteneriat public-privat. Este doar o prevedere cu caracter general, despre colaborarea în domeniul managementului spitalicesc.

– Sorina Pintea şi Horia Ţuţuianu mai au un schelet în şifonier, iar circul cu vizita inopinată este menit să distragă atenţia şi de la acesta. Este vorba despre secţia de radiologie de la Spitalul Judeţean Constanţa. Acolo de ce nu au fost în control? Secţia nu mai funcţionează din 2016 şi pacienţii oncologici din Constanţa trebuie să bată drumul la Bucureşti pentru 30-60 şedinţe de radioterapie. Anul trecut cinci centre oncologice din ţară printre care şi Spitalul Judeţean Constanţa, au fost dotate cu sisteme complete de radioterapie în valoare de 11 milioane lei dintr-un contract de împrumut cu o valoare totală de 38 milioane euro, semnat cu Banca Mondială pentru achiziţionarea de echipamente de radioterapie. Dar la Constanţa sunt ca şi cum n-ar fi. Unul dintre motivele pentru care nu sunt instalate echipamentele luate pe banii Băncii Mondiale este indolenţa CJ Constanţa care nu a binevoit să construiască un buncăr special de beton pentru centrul de radioterapie, care să protejeze contra radiaţiilor. Dar ce să vezi? Nu se ştie cum, însă primul dintre cele cinci centre de radiologie făcute pe banii Bănciii Mondiale a fost pus în funcţiune la Baia-Mare. Poate nu întâmplător, chiar la spitalul unde a fost manager Sorina Pintea, până să fie numită ministrul Sănătăţii, şi unde probabil se va întoarce după ce va părăsi funcţia, dacă nu cumva va fi numită premier în locul lui Dăncilă. În aceste condiţii eu de ce să nu mă gândesc că cine împarte parte-şi face? De ce să nu cred că Pintea şi-a favorizat propriul spital de la Baia-Mare în timp ce Constanţa este lăsată de izbelişte, la cheremul incompetenţei lui Horia Ţuţuianu? Dar pacienţii oncologici constănţeni ce vină au?

Foto: Ţuţuianu, asta trebuia să construieşti tu! Secţia de radioterapie de la Spitalul Judeţean din Galaţi

Dezastrul din Constanţa

Sistemul de sănătate publică din Constanţa este praf şi pulbere, este ruşinea României. Ajunge doar să spun că suntem judeţul cu cele mai puţine spitale, sau că Pacienţii din judeţ şi din municipiu sunt sortiţi practic eutanasierii de către acest sistem criminal şi corupt. Suntem pe locul 2 pe ţară ca procent al bolnavilor de cancer din totalul populaţiei. Din anul 2016 pacienţii sunt duşi cu maşinile la Bucureşti la radioterapie, pentru că secţia respectivă de la Spitalul Judeţean s-a închis. O altă “realizare” este şi închiderea în anul 2017 a “Casei Soarelui”, singurul aşezământ de îngrijiri paliative pentru bolnavii în stadiul terminal din judeţul Constanţa. În judeţ erau 10.000 bolnavi de cancer în anul 2007. În prezent, numărul se apropie de 30.000.

În anul 2016 CJ Constanţa a votat într-o singură şedinţă două Hotărâri de CJ, una cu construirea unui spital de oncologie şi alta cu construirea unui spital de obstetrică-ginecologie şi neonatologie. Propagandă pură, nu au mişcat niciun deget, nu au făcut nimic de trei ani. Au minţit că fac Spital Regional la Constanţa şi s-a dovedit şi asta o vorbă în vânt.

La Spitalul Judeţean Constanţa reabilitarea şi modernizarea unei singure secţii costă milioane de euro. Costă cât construirea şi echiparea unui spital nou, de la temelie.

Nici cu Sorina Pintea nu mi-e ruşine. Este contestată de organizaţiile bolnavilor de cancer pentru că Guvernul tine la sertar şi refuză să adopte Planul Național Multianual Integrat de Control al Cancerului pe 2017 – 2020. Asta era o obligaţie ca stat membru UE. Tot ministrul Sănătăţii a recunoscut cu seninătate deunăzi că nu există un Registru Naţional de Evidenţă al Bolnavilor de Cancer. Eu v-am dat pe facebook şi explicaţia pentru această anomalie. Nu vor să se ştie evidenţa clară a numărului bolnavilor şi mai ales a sumelor cheltuite pe fiecare bolnav. Apropo, Casa de Asigurări de Sănătate Constanţa a avut anul trecut suma imensă de 215 milioane euro dar tot se terminau din prima zi a lunii banii pentru analize compensate sau investigaţii compensate gen Computer Tomograf.

Ipocrizie şi tupeu

Pentru toate cele de mai sus Acarul Păun, vinovatul de serviciu, au fost găsite asistenta-şefă de la Secţia Neurologie şi cea de la triaj de la UPU. În legătură cu Neurologia Ţuţuianu e de pe altă planetă, nu ştie că trebuie renovată secţia? Chiar nu-i este ruşine? Vara pe căldură sufocantă stau şi aşteaptă fără aer condiţionat pacienţi cu afecţiuni cerebrale, cărora aceste condiţii infernale le-ar putea aduce moartea chiar la uşa cabinetului medical, aşteptând consultaţia. Asistenta-şefă e de vină? La fel şi la UPU. Chiar Pintea cu gura ei a recunoscut că s-au prezentat în câteva ore 274 persoane. Se prezintă şi câte 500, din cauză că nu sunt spitale în Constanţa. Doar pentru pediatrie au fost într-un an 6.000 internări pe 75 de paturi. E de vină asistenta-şefă de la UPU că în aceste condiţii există aglomeraţie, nervi, favoritisme? Nu sunt avocata celor două asistente, nici nu ştiu cum le cheamă. Sunt revoltată în schimb de tupeul şi ipocrizia pesediştilor. Iată ce a declarat Sorina Pintea:

“Dezastru este in Sectia neurologie. Dezastru, mizerie, debandada, o lipsa de organizare totala. De remarcat ca in toate cele trei sectii lipsesc la intrare materialele de protectie, echipamentele de protectie, dar, repet, Sectia neurologie nu este in regula. (…) In primul rand, la intrarea in sectie nu exista dezinfectanti, in toate saloanele pe care le-am vazut, in salile de tratament erau niste prosoape in loc de prosoape de hartie, care pe langa ca erau prosoape din material, erau si murdare. Intr-un salon care era gol, deci ar fi trebuit sa fie curat, asteptand sa primeasca bolnavii, pardoseala era mizerabila, era un suport pentru perfuzie, era cu pete de sange, necuratat, astea sunt chestiuni care tin de siguranta pacientului si de calitatea ingrijirilor”.

Pentru cele de mai sus nu asistenta-şefă de la Neurologie este de vină, ci însuşi Ţuţuianu, pentru că Spitalul Judeţean este în subordinea sa, şi nu trebuia să aştepte să vină Pintea de la Bucureşti să-i spună care este situaţia din spital. Este de trei ani preşedintele CJC. El e de pe altă planetă, nu e din Constanţa? Ce-a păzit până acum? Nu ştie în ce condiţii inumane sunt primiţi la Spitalul Judeţean constănţenii pe care pretinde că-i reprezintă? Nu-i e milă de oameni, de vârstnici, de copii?

Culmea tupeului a atins-o Ţuţuianu când l-a criticat pe managerul spitalului: “Referitor la managerul spitalului, o sa fac o analiza mai competentă pentru ca are trei termene de indeplinit, Casa Soarelui, Radioterapia si Sectia exterioara – Centrul multifunctional de la Navodari”. Oare managerul trebuia în locul Consiliului Judeţean să construiască buncărul de beton pentru radioterapie? Contractul cu Banca Mondială pentru dotarea centrului de radioterapie a fost semnat cu Banca Mondială la Palatul Victoria de către Ţuţuianu, în faţa televiziunilor, iar acum preşedintele CJC aruncă nerealizarea pe managerul spitalului.

Sorina Pintea a venit la Constanţa să-şi facă imagine. Dar putea să-şi facă imagine ieşind cinstit în faţa poporului din Constanţa cu explicaţii corecte despre Spitalul Regional. Dar nu cu minciuni gen pacienţi NATO, parteneriat cu Turcia şi alte baliverne. Să fi spus şi ce s-a întâmplat cu cei 215 milioane euro pe anul 2018 de la CNAS Constanţa şi când vom avea centru de radiologie în Constanţa. Acestea sunt probleme adevărate, nu să ne ia ca pe proşti, cu prosoapele de hârtie din saloane.

Românii se ridică!

În toată ţara valul anti-PSD se ridică. La fel şi la Constanţa. Eu am ieşit la luptă şi nu mă tem de ei. Sunt revoltată de ceea ce fac ei în Sănătate. Am trecut prin tot calvarul din sistemul de Sănătate am fost bolnavă grav, am făcut chimioterapie, radioterapie… Dacă nu aveam posibilitatea să mă tratez la Bucureşti şi la Paris aş fi murit de tânără la Constanţa. Aşa ceva nu se poate! Este inadmisibil! De aceea nu am nevoie de lecţii de la politicieni hoţi şi ipocriţi care fură banii din Sănătate şi odată cu banii ne fură nouă zilele de la Dumnezeu. Mi-e milă de oameni. Când văd suferinţa mi se rupe inima. Pentru aceasta mă bat!

Hai Constanţa❗️Hai România!❗️🇹🇩

#ConstantaDragosteaMea💖

(1) https://www.gandul.info/stiri/consum-de-droguri-judetul-constanta-sezonul-estival-atrage-dealeri-canabis-drog-preferat-de-elevi-17561147

(2) http://www.reporterntv.ro/stire/ministrul-sanatatii-spitalul-din-constanta-nu-corespunde-nevoilor-regiunii

(3) http://www.ms.ro/2019/04/03/la-spitalul-judetean-de-urgenta-dr-constantin-opris-din-baia-mare-a-fost-dat-in-functiune-un-centru-national-de-radioterapie/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here