Iaşi este un exemplu uluitor pentru Constanţa. Ruşine, Făgădău!

0

Constanţa este capitala Dobrogei şi Iaşi este capitala Moldovei. La recensământul din 2011 Iaşi avea 290.442 locuitori şi Constanţa avea 283.872 locuitori. Ambele sunt conduse de ani de zile de administraţii pesediste.

Pe lângă asemănări există însă şi două mari diferenţe:

1. Constanţa este cea mai bogată din ţară după Bucureşti, are un PIB nominal de 12.397 euro/locuitor. Iaşi este sărac, are doar 6.611 euro/locuitor.

2. Constanţa cea bogată este distrusă şi se ruinează pe zi ce trece. Iaşi, deşi sărac, înfloreşte, a reuşit să-şi restaureze clădirile valoroase ale oraşului şi şi-a regăsit splendoarea de altă dată, de capitală culturală a României.

Administraţia şi politicienii din Iaşi au reuşit să obţină de la guvern fonduri în valoare de 26 milioane euro, cu care au reabilitat şi restaurat Palatul Culturii din Iaşi. Inaugurarea a avut loc în aprilie 2016. Ieşenii au reuşit să restaureze simbolul lor, cu o suprafaţă construită de 38.000 metri pătraţi, în timp ce noi nu reuşim să restaurăm şi să punem în valoare Cazinoul, simbolul Constanţei, deşi este fix de 10 ori mai mic decât Palatul Culturii din Iaşi, cu o suprafaţă desfăşurată de doar 3.800 metri pătraţi. Restaurarea Palatului Culturii din Iaşi a costat 624 euro pe metru pătrat, în timp ce restaurarea Cazinoului din Constanţa se estimează că va costa nu mai puţin de 3157 euro pe metru pătrat.

Cazinoul din Constanta

Sala Voievozilor, Palatul Culturii din Iaşi

Palatul Culturii

Pe lângă Palatul Culturii, care a atras toată atenţia, la Iaşi există o adevărată frenezie. S-au restaurat ori sunt în curs de restaurare monumente cum ar fi Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi ori Palatul lui Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi multe alte clădiri emblematice. Moldovenii cei „săraci” îşi restaurează cu grijă şi dragoste moştenirea istorică şi cultural-artistică, pe când în jurul constănţenilor „pricopsiţi” totul se ruinează.

Teatrul National Vasile Alecsandri

Restaurarea Teatrului Naţional Vasile Alecsandri a costat 9.284.155 Euro, fără TVA şi a fost inaugurat pe 5.10. 2012. Teatrul fost inclus Programul „Reabilitarea Monumentelor Istorice din România“, un proiect finanţat printr-un împrumut extern acordat Guvernului României de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE). Clădirea s-a şi consolidat, nu doar s-a restaurat. Finisajele sunt de lux. BBC a inclus Teatrul Naţional Vasile Alecsandri într-un top al celor şapte teatre din întreaga lume care „îţi taie respiraţia” alături de Bristol Hippodrome din Bristol (Marea Britanie), Olimpico din Vicenza (Italia), Palais Gariner din Paris (Franța), War Memorial Opera House din San Francisco (SUA) sau Teatro La Fenice din Veneția (Italia) (1). Iată ce au reuşit ieşenii în timp ce patrimoniul Constanţei se ruinează sub ochii noştri!

Holul Teatrulul Naţional Vasile Alecsandri

Sala de spectacole, Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi

Palatul Cuza, Ruginoasa

O altă clădire-monument superbă este Palatul Al. I. Cuza din Rugineşti, Iaşi, care pe lângă valoarea cultural-artistică are şi o profundă semnificaţie istorică pentru toţi românii. Palatul găzduieşte în prezent Muzeul Memorial Alexandru Ioan Cuza, dedicat domnului Unirii. Restaurarea a costat 2,6 milioane din fonduri europene şi a fost minuţioasă. Şi s-a bazat pe documente originale din epocă. După restaurare, Palatul Cuza a fost redeschis în februarie 2013.

Palatul A.I. Cuza, interior

Muzeul Naţional al Unirii din Iaşi

Muzeul Naţional al Unirii este situat în centrul orașului, casa fiind reședința domnitorului Alexandru Ioan Cuza și a regelui Ferdinand. A fost renovat dupa schitele originale, luminat arhitectonic, cu un interior care a respectat pana la detaliu aranjarea obiectelor familiei domnitoare. Inaugurarea a avut loc în anul 2008, când Radu Mazăre îşi încheia al doilea mandat de primar şi se pregătea pentru al treilea şi penultimul mandate.

Muzeul Naţional al Unirii, interior

Mânăstirea Frumoasa

Începând cu primăvara anului 2018 au demarat lucrările de restaurare a întregului ansamblu al Mănăstirii Frumoasa din Iaşi. Primăria Iaşi a accesat fondurile europene prin Programul Operaţional Regional 2014-2020. Lucrările se desfășoară în paralel la patru dintre cele cinci obiective cuprinse în proiectul de restaurare: Biserica, Palatul de pe ziduri, Palatul domniţelor si Turnul clopotniță… Costul restaurării este de 21 milioane lei.

Palatul Braunstein

Un alt simbol al oraşului este Palatul Braunstein. În martie 2018 Primăria Iaşi a semnat contractul de reabilitare în valoare de 16 milioane lei. Palatul Braunstein va găzdui un centru european de cultură şi toate institutele culturale europene care activează în Iaşi vor putea fi găzduite aici.

Sinagoga Mare din Iaşi

Sinagoga Mare din Iaşi este cel mai vechi locaş de cult evreiesc de pe teritoriul României. A fost restaurată cu sprijinul financiar al Primăriei Iaşi şi inaugurată în decembrie 2018, când Făgădău anunţa marea lui realizare: intrarea în conservare a Cazinoului Constanţa.

Muzeul Sfântul Ierarh Dosoftei

Casa Dosoftei din Iaşi este în plin proces de restaurare. Lucrările costă 3,6 milioane lei şi sunt finanţate din fonduri europene.

Ansamblul Mitropolitan Iaşi

A fost restaurat Ansamblul Mitropolitan Iaşi, cu şase monumente istorice de Clasa A, inclusiv Catedrala Mitropolitană Sfânta Parascheva, unde se află moaştele Sfintei Preacuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei. Lucrările au costat 60 milioane lei şi au fost finanţate din fonduri nerambursabile.

Iaşi, un oraş de două ori mai sărac decât Constanţa îşi iubeşte şi respectă istoria şi monumentele. Este în plin proces de restaurare şi de transformare într-unul dintre cele mai frumoase oraşe nu doar din România, ci din Europa. La Constanţa în schimb, nu s-a bătut un cui şi nu s-a dat o bidinea de vopsea. Clădirile valoroase de patrimoniu ale Constanţei sunt în continuă degradare fiind în grav pericol. Incompetentul primar Decebal Făgădău nu pare însă deranjat de distrugerea patrimoniului Constanţei.

#ConstantaDragosteaMea❣️

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here