Ghid pentru Făgădău. Cum să munceşti şi să trăieşti în Madagascar

0

 

După ce am dezvăluit preţul real al autobuzelor din Turcia cumpărate de Decebal Făgădău (1), (2), (3), (4) pentru RATC, primarul Constanţei şi-a ieşit din minţi şi a declarat presei că „Tot felul de deştepţi care îşi cumpără maşini de pe OLX cum ne învaţă pe noi cum să facem achiziţiile”.

Îi dau un sfat dezinteresat lui Făgădău, şi anume să nu mai vorbească la plural, pentru că dacă se dovedeşte că au fost mai mulţi, adică un grup organizat, atunci este o circumstanţă agravantă. Aşa că e mai bine pentru el să spună „eu”, decât „noi”. Iar dacă atunci când spune „noi” se referă de fapt la el însuşi şi foloseşte pluralul regal, de genul „Noi, regele Mihai”, atunci nu e bine. Ar trebui musai să se vadă cu un medic specialist psihiatru. Posibil ca psihicul său să fi fost afectat de prelungita inactivitate şi de starea vegetativă în care se complace la primărie, asemenea celor supuşi la perioade îndelungate de izolare, de recluziune. Există şi asemenea cazuri. Suferinţa umană poate lua chipuri infinite.

Eu nu vreau să îl învăţ pe Decebal Făgădău cum să facă achiziţiile publice, pentru că nu i-ar mai folosi la nimic. După cum se vede treaba, el nu va mai avea posibilitatea pe viitor să practice meseria de achizitor public. Aşa că mai bine ar învăţa altă meserie, una cinstită, care se face cu mâinile, gen dulgher sau zidar. Practicarea unei asemenea meserii ar fi deosebit de avantajoasă pentru că zilele-muncă s-ar scădea. Însă nici aşa nu e bine, cine şi ar dori asta pentru el însuşi?

Aşa că cel mai bine ar învăţa altă meserie, cea de barman, mai ales că noi, la Constanţa, avem o îndelungată tradiţie în turism şi alimentaţia publică sau HORECA, cum i se mai spune acum pretenţios, în româneasca englezită.

Problema este că dacă Făgădău pleacă în Madagascar, la fel ca în orice ţară civilizată, nu poate sta acolo decât 90 de zile cu viza turistică, aşa că trebuie să solicite o viză de lucru de lungă durată, iar asta la rândul său se poate obţine pe baza unui permis de lucru. Potrivit Biroului de Dezvoltare Economică din Madagascar, autoritatea care eliberează permise de muncă pentru imigranţi, firma care îl sponsorizează, viitorul angajator, adică cel mai probabil resortul Mantasaly din Andovokonko, trebuie să depună la dosar, printre altele, şi documente legate de calificarea viitorului imigrant sau muncitor oaspete, gastarbeiter. Având în vedere profilul angajatorului, calificarea de barman ar fi cea mai adecvată.

Foto: Serge Rameau, consolul onorific al Republicii Madagascar la Bucureşti, omul cu vizele

Aşadar, ghidul de fugă pe „Ruta şobolanului” sau „Rat line” este acesta:

1. e-calificare.ro, Curs de barman, 460 lei, la Constanţa

2. Obţinerea vizei turistice de 90 de zile, la Consulatul onorific al Republicii Madagascar la Bucureşti, str Polonă nr 89, sector 1, program de lucru de luni până vineri între orele 9.00-13.00.

3. Achiziţionare bilet de avion, zbor cu Air France la Paris şi apoi Antananarivo, durata zborului 16 h 30 min, de la 4.803 RON.

4. Transport de la Antananarivo la Diego Suares, oraş aflat la 13 km de resortul Mantasaly, destinaţia finală. Cu autobuzul, costă 50.000 ariary (MGA), moneda locală. Cursul este 1 euro – 4020 MGA. În martie încetează sezonul ploios aşa că drumul cu autobuzul nu va avea un grad de dificultate deosebit.

5. Transfer Diego Suares – Mantasaly, 13 km, asigurat de angajator (Mazăre).

Foto: Transport public în Madagascar. Nu e recomandat în sezonul ploios

Deplasarea în Madagascar necesită vaccinarea împotriva bolilor tropicale, conform avertizărilor Ministerului Afacerilor Externe. Vaccinarea se poate face la secţia de boli tropicale de la spitalul Victor Babeş din Bucureşti. Conform avertizărilor de călătorie ale MAE, Bilharzia, tuberculoza, rabia, ciuma bubonică şi malaria sunt boli comune în Madagascar. Începând cu data de 23 august 2017, în Madagascar s-a constatat o reizbucnire a focarelor de pestă (ciumă pneumonică și ciumă bubonică), la 3 octombrie fiind deja înregistrate 194 de cazuri și 30 de decese, dintre care 124 de ciumă pneumonică și 68 de ciumă bubonică. Cazurile provin din 20 de districte centrale, estice și din zona nordică a țării.

Foto: Viruşii ciumei bubonice

Aşadar, în cazul în care în viitorul apropiat Decebal Făgădău intenţionează să se deplaseze în Madagascar, îl sfătuiesc insistent să se vaccineze. Odată ajuns acolo, îi reamintesc avertizările de călătorie ale MAE. Anume să se protejeze prin:

– acoperirea acelor zone ale corpului care prezintă eventuale afecțiuni (gen flebită);

– utilizarea de substanțe și dispozitive împotriva țânțarilor;

– evitarea contactului cu animale moarte ori bolnave;

– evitarea contactelor cu persoane bolnave, în special cu cele diagnosticate cu ciumă pneumonică ori care suferă vizibil și au simptome comune ciumei;

– evitarea zonelor aglomerate și în special a celor în care s-a semnalat prezența bolii;

– contactarea clinicilor specializate înaintea oricărei călătorii în Madagascar pentru a obține informații la zi și a aplica măsuri preventive împotriva bolilor menționate;

– solicitarea de asistență medicală imediată în cazul în care, după o deplasare în această țară, apar simptome specifice ciumei pneumonice ori bubonice.

Foto: Membri ai grupării DAHALO. Făgădău, dacă îi vezi pe ăştia ia-o la goană fără să mai pui întrebări

O problemă mare în Madagascar este instabilitatea politică, care ia forme deosebite de România, specifice locului. Îi recomand insistent lui Făgădău evitarea frecventării următoarelor zone: Belo sur Tsiribihina (vest), Betroka (sud), Ifarantsa, Tsimilahy (sud-est), Parcul Naţional Andohahela şi şoseaua RN13 între Ambovombe şi Ihosy. În aceste regiuni bântuie o grupare deosebit de violentă, hoţii de vite DAHALO, vezi foto sus. O ceată de 80 de luptători DAHALO au atacat satul Mahaly Amboasar şi au reuşit să fure doi boi Zebu şi două capre dar au pierdut trei oameni pe câmpul de luptă.

Foto: Se recomandă evitarea demonstraţiilor publice, care recent s-au lăsat cu 30 de morţi. Oricum Făgădău nu era cu #rezist, mă bazez pe el că nu va intra în belele politice în Madagascar

Situaţia politică, caracterizată de instabilitate, rămâne în continuare tensionată şi este posibil să aibă loc evoluţii neaşteptate, care să genereze mişcări de stradă.

În actualul context politic se recomandă ca Făgădău să ocolească zone precum Ambohijatovo, Lac Anosy, Antaninarenina, Analakely şi Ankatso, precum şi aria adiacentă unităţilor militare.

Îl sfătuiesc cu insistenţă pe Decebal Făgădău să evite grupurile de demonstranţi, precum şi zonele aglomerate şi să nu se implice în discuţii politice sau de orice altă natură, chiar dacă sunt paşnice.

Dacă în zona în care se află se înregistrează manifestări violente, îl sfătuiesc să îşi facă provizii de apă, mâncare şi combustibil şi să evite deplasările în afara locuinţei, până la calmarea situaţiei. Să refuze eventuale porunci de la Mazăre, dacă acesta va încerca să-l trimită cu coşul la piaţă, ca să mai ia nişte ouă sau mango pentru bucătăria resortului.

Aaaa…Şi încă un sfat important: Făgădău nu ar trebui să se apuce să bată în pământ ţăruşi coloraţi dintr-aceia de care a bătut pe trotuarele Constanţei, pentru că ar risca să fie ucis cu pietre sau chiar ars pe rug. Din cauza diferenţelor culturale malgaşii (aşa se numesc locuitorii din Madagascar) nu ar înţelege că Făgădău face asta din nostalgie pentru funcţia de primar, când numai asta făcea toată ziua, ci ar crede că albul ciudat venit din România se ocupă de fapt cu vrăjitoria, cu magia neagră.

Foto: Făgădău, NU te pune la mintea lui Mazăre, să refuzi plimbarea cu barca pe ocean, chiar dacă el insistă. Oceanul Indian nu e Siutghiol şi piraţii nu sunt Poliţia Locală din Constanţa

Având în vedere că situaţia de securitate din nordul Madagascarului este afectată de acţiunile de piraterie practicate la scară largă, în special în Golful Aden şi în Oceanul Indian, nu este recomandat să se efectueze călătorii cu vase de agrement în afara ariilor protejate. Aşadar, ar fi mai bine ca Făgădău să nu se pună la mintea lui Radu Mazăre şi să-l refuze politicos pe acesta dacă îl invită la o plimbare cu barca pe Oceanul Indian.

În Madagascar, în perioada ianuarie – martie este sezonul ploios. Vremea extremă se poate manifesta sub formă de cicloane tropicale, ploi abundente şi inundaţii masive.

Foto: Sesiune de Team Building cu stafful de la resortul Mantasaly

Radu Mazăre va negocia un salariu în funcţie de calificarea lui Făgădău, şi tocmai de aceea l-am îndemnat să facă cursul de barmani. În Madagascar salariile sunt între 829.600 MGA pentru cei cu înaltă calificare şi 324.000 MGA pentru cei necalificaţi, aşa că Decebal Făgădău şi-ar putea negocia un salariu cam între aceste extreme, să zicem vreo 450.000 MGA, adică circa 112 euro. Pare puţin, dar lucrurile nu stau deloc aşa. Eu dacă aş fi angajatorul lui Făgădău în Madagascar i-aş explica problema în termeni de Paritatea Puterii de Cumpărare (Power Purchase Parity).

La Constanţa, Făgădău dă mulţi bani pe benzină, pentru că BMW-ul primit în folosinţă de el de la o firmă prietenă consumă mult. Dar în Madagscar nu va avea nevoie de benzină şi maşină. Acolo nici drumuri nu prea sunt. În Constanţa Făgădău plătea de se usca la RADET, şi ştie foarte bine asta, că doar el a scumpit Gigacaloria de la 225 lei la 275 lei, dar în Africa nu există RADET. La Constanţa Făgădău plătea apa vândută de Felix Stroe de la RAJA, cu 9,65 lei mc cu TVA inclus, pe când în Madagascar ajunge să pună un butoi la streaşină. Dacă se grăbeşte să ajungă acolo înainte de sfârşitul sezonului ploios din martie, va avea apă gratis după pofta inimii.

În România, bietul Făgădău plătea din salariul lui contribuţiile la fondurile sociale, din cauza lui Darius Vâlcov Spoitoru, creierul economic al Guvernului Dăncilă, care din ură faţă de multinaţionalele care îi exploatează pe români, a hotărât ca aceste contribuţii să nu mai fie plătite de angajator, ci de salariaţi. Însă în binecuvântatul Madagascar nu există concepte învechite de genul contribuţiei la Fondul de pensii. Cui îi pasă de pensie în Madagascar? Aşadar, una peste alta, cei 112 euro pe care îi va primi lunar de la Mazăre sunt aur curat, ca să nu mai spun că la aceşti bani se adaugă şi bacşişurile primite de la turiştii din resort.

Foto: Mantusaly, paradisul tropical al lui Radu Mazăre

Dragă Făgădău, îţi urez un sejur plăcut în Madagascar, care chiar e un paradis tropical.🏝 Dar dacă vrei totuşi să apuci termenele de prescriere ar trebui să urmezi instrucţiunile de mai sus. La urma urmei, Madagascar rămâne un loc periculos. Bon Voyage!🛫

Hai Constanţa, Hai România❗️🇹🇩

#ConstantaDragosteaMea💖

(1) https://www.nicoletaploscaru.ro/paguba-de-la-autobuzele-lui-fagadau-costa-cat-un-spital/

(2) https://www.google.ro/amp/s/www.nicoletaploscaru.ro/operatiunea-autobuzul-13-milioane-euro-din-cele-26-de-la-berd-sunt-bani-aruncati-dovada/amp/

(3) https://www.nicoletaploscaru.ro/operatiunea-autobuzul-banditii-din-chisinau-il-arata-cu-degetul-pe-fagadau/

(4) https://www.google.ro/amp/s/www.nicoletaploscaru.ro/fagadau-nu-fii-cocalar-fa-intai-casa-si-apoi-ia-ti-masina-nu-invers%25F0%259F%2599%2583/amp/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here