Făgădău, nu fi cocalar! Fă întâi casă şi apoi ia-ţi maşină, nu invers🙃

0

Foto: Primar cocalar semnând acte la birou

Eu am spus de curând că primarul Decebal Făgădău este o ruşine pentru toată Armânamea, şi am explicat şi de ce. Comportamentul său bizar nu se potriveşte cu tiparele noastre tradiţionale (1). În primul rând are spiritul gospodăresc şi de chivernisire complet atrofiat, asta în cazul în care ar fi avut vreodată aşa ceva.

Iată că nici nu a cântat cocoşul de două ori şi s-a adeverit 100% ceea ce am susţinut în articolul meu. Decebal Făgădău a procedat ca un cocalar care nu are noaptea unde să pună capul jos dar şi-a tras Mercedes second hand ca să se dea cu el pe Bd. Tomis. Orice om sănătos la cap mai întâi îşi face casă şi apoi dă banii pe prostii. Sau în nici un caz o persoană de bun simţ nu are o maşină mai scumpă decât casa ori apartamentul sau garsoniera unde locuieşte. Cel puţin aşa cred eu. Asta e convingerea mea.

Făgădău însă a făcut pe dos. El a împrumutat oraşul de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) cu 22 milioane euro plus dobânzile, în total circa 26 milioane euro. Adică pentru fanteziile sale constănţenii vor plăti această sumă prin taxele şi impozitele achitate de ei ca cetăţeni conştiincioşi. Rambursarea creditului se va face la multă vreme după ce Făgădău se va afla pe plajele cu nisipuri albe şi umbrite de palmieri din Madagascar.🏝

Primăria Constanţa luat banii de la BERD ca să cumpere 104 autobuze fabricate în Turcia şi necesare transportului în comun din Constanţa. BERD are un program de credite în care a intrat şi Constanţa. Programil BERD se numeşte „Planul de Mobilitate Urbană Durabilă şi Acces la Transportul Regional” PMUD, cu denumirea oficială în limba engleză „Romania Framework for Sustainable Mobility and Access to Regional Transport – SMART”.

Primăriile sunt împrumutate cu banii necesari investiţiilor care să asigure mobilitatea urbană. Dar asta nu înseamnă neapărat autobuze. Înseamnă și străpungeri, şosele de centură, parcări, semaforizare inteligentă etc.

Să vedem ce fac alte oraşe cu banii. Primul oraş intrat în program a fost Sibiu, în 2015, care a luat 15 milioane euro de la BERD şi va rambursa în total 18,35 milioane euro, cu tot cu dobânzi. Sibiul a cumpărat şi autobuze pentru transportul în comun, dar a băgat banii şi în infrastructură, în străzi. Au reabilitat complet 62 de străzi. De ce? Să-i dăm cuvântul primăriţei din Sibiu, Astrid Fodor:

“Obiectivul nostru este de a continua imbunatatirea infrastructurii urbane, care este esentiala pentru calitatea vietii. Prin finantarea unor masuri cheie de imbunatatire a infrastructurii de transport, BERD a ajutat administratia locala sa transforme Sibiul intr-un oras foarte modern si o destinatie turistica de top din Romania”.

Asta trebuia să facă şi Decebal Făgădău. Şi nu e părerea mea, pentru că toată lumea are păreri bune sau rele. Asta era OBLIGAȚiA lui. BERD a acordat asistenţă tehnică Primăriei Constanţa constând în întocmirea Planului de Mobilitate (PMUD) care poate fi găsit pe siteul primăriei. Făgădău nu trebuia să bage toţi banii în autobuzele turceşti, ci să facă multe investiţii în infrastructură. Dacă vreţi să vedeţi ce investiţii în infrastructură ar fi trebuit să facă Făgădău cu banii din creditul pe care pe care tot noi îi vom achita, consultaţi PMUD chiar de pe siteul Primăriei Constanţa (2). Făgădău trebuia să respecte PMUD întocmit de experţii BERD şi să bage banii în infrastructură, nu să-i arunce pe prostii.

Nu ştiu dacă este legal sau nu ce a făcut Făgădău, pentru că asta nu e treaba mea, eu nu sunt procuroare. În schimb, prin achiziţia nesăbuită a autobuzelor a compromis şansele de dezvoltare ale oraşului şi a sabotat şi mandatul primarului care va fi ales în 2020, după ce Făgădău va ajunge în Madagascar, şi va servi la şezlonguri cocktailuri cu umbreluţă şi cireaşă 🍹 pentru turiştii din resortul lui Mazăre. Gândiţi-vă că bugetul pentru investiţii al Municipiului Constanţa pe anul 2018 a fost de numai 114 milioane lei, cam cât creditul de la BERD de 100 milioane plus dobânzi, luat de Făgădău pentru autobuzele din Turcia 🚍. Cu ce bani se vor mai face investiţii în Constanţa, dacă Făgădău ne-a înglodat în datorii ani de zile de acum înainte?💸💸

Exact asta a făcut Făgădău, ca un cocalar care în loc să aibă grijă unde va dormi la noapte îşi ia pe datorie Merţan la mâna a doua ca să impresioneze.

Făgădău, pleacă! 🏃🏻‍♂️ Du-te! Lasă-ne! 👋🏻

#ConstantaDragosteaMea💖

(1) https://www.nicoletaploscaru.ro/decebal-fagadau-esti-o-rusine-pentru-armaname/?fbclid=IwAR0OnewFtFzvcTHPxEw-oJnpeSkwmndfT_UEdkrIqX8FwkGCjHuewZ4IHLQ

(2) http://www.primaria-constanta.ro/docs/default-source/documente-pwpmc/planul-de-mobilitate-durabila/planmobilitateurbanadurabila2.pdf?sfvrsn=6

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here