Făgădău, du-te la Biserică! Te ajută cu Cazinoul!

2

Decebal Făgădău este cel mai prost primar din România, iar ruinarea Cazinoului din Constanţa sub ochii noştri este o ruşine naţională. Singura şansă ar mai fi ca Făgădău să ia calea Bisericii, unde va găsi mângâiere, iertare de păcate şi mai ale s sfaturi părinteşti pentru a rezolva problema Cazinoului.

Foto: Cazinoul din Vatra Dornei

Biserica Ortodoxă Română este cu mult mai competentă decât Făgădău şi orice alt primar în domeniul investiţiilor şi construcţiilor. Nu risipeşte banii şi nu se fură pe sine. Metrul pătrat construit de Biserică este cu cel puţin 40% mai ieftin decât metrul pătrat construit de instituţiile publice, cum ar fi primăriile. Biserica este un mare beneficiar de fonduri europene. Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a semnat cu Consiliul Judeţean Suceava şi cu Agenţia Regională de Dezvoltare Nord-Est un contract prin care se va finanţa din fonduri europene restaurarea Cazinoului din Vatra Dornei, aflat în proprietatea Arhiepiscopiei. Finanţarea de 5 milioane de euro vine de la Programul Operaţional Regional (POR) 2014-2020, Axa prioritară 5. După inaugurare, în clădire va figura Muzeul Bucovinei. 5 milioane am zis? Aşa de ieftin? Restaurarea Cazinoului nostru de la Constanţa va costa 12 milioane euro şi este mai mic decât cel din Bucovina, vezi foto. Am mirosit eu că se ascunde ceva în spatele restaurării Cazinoului din Constanţa şi v-am mai spus că la noi pe metru pătrat restaurarea va fi de cinci ori mai scumpă decât la Palatul Culturii din Iaşi. Biserica a semnat în 2018 şi contractul cu firma constructoare.

Foto: macheta Cazinoul din Vatra Dornei după reabilitare. Imagine virtuală

Centrul Muzeal va găzdui în cele patru săli de expoziţie obiecte din colecţia Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, iar în sala mare vor fi organizate expoziţii temporare, cu obiecte provenind din alte colecţii muzeale sau din colecţii particulare. Se vor achiziţiona echipamente moderne de informare şi de expunere, instalaţie de sonorizare şi de traducere simultană, necesare în cadrul unor conferinţe internaţionale. În demisolul clădirii s-a propus înfiinţarea unei videoarhive dotate cu aparatură computerizată pentru accesare şi vizionare a documentelor de patrimoniu. Clădirea va fi dotată cu o instalaţie de iluminat muzeistic, cu spoturi şi iluminat exterior, pentru punerea în valoare a faţadelor.

Cazinoul din Vatra Dornei este cel puţin la fel de valoros din punct de vedere istoric, cultural şi artistic ca cel din Constanţa. Este primul cazinou construit pe teritoriul României, în 1898, pe vremea când Bucovina se afla sub ocupaţie austriacă, iar la inaugurare a participat şi împăratul Franz Josef. Vatra Dornei era o staţiune balneară renumită şi acolo veneau mulţi oameni bogaţi în vacanţă. Clădirea a fost realizată de arhitectul vienez Peter von Brang, acelaşi care a lucrat şi la clădirea Cazinoului din Baden, Germania.

foto: Cazinoul din Baden, fratele geamăn al cazinoului din Vatra Dornei

Când Bucovina s-a reunit cu Patria Mamă România Cazinoul şi terenul au revenit Fondului Bisericesc din Bucovina. A fost confiscat de comunişti. Ceauşescu a aprobat reabilitarea Cazinoului şi chiar voia să-şi petreacă acolo revelionul 1990. După decembrie 1989 reparaţiile s-au oprit şi hoţii au furat tot ce au găsit, inclusiv marmura sau candelabrele de cristal. Ulterior Biserica a revendicat imobilul şi terenul.

Făgădău, mai ai o şansă! Du-te la Biserică! Spovedeşte-te, mai ales dacă ai încălcat porunca a 8-a. Află cum se scriu proiectele europene, dacă nu ştii să scrii, întreabă unde se depun aceste proiecte. Roagă-i pe părinţi sau pe măicuţe să-ţi spun cum fac de cheltuie mai puţin decât statul pe metrul pătrat construit şi cum de construiesc mai repede.

#ConstanțaDragosteaMea💖

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here