Disperat, Făgădău mă plagiază! Vrea să fure proiectul “Constanţa – oraş regal”

0

Primarul Decebal Făgădău este speriat de mine. A înţeles că s-ar putea să-l dau afară din Primărie şi încearcă şi el să mă contracareze cum poate, chiar şi inspirându-se din proiectele mele. Sunt indignată că un individ care a lucrat permanent împotriva acestor proiecte şi care nu crede în ele efectiv plagiază în tentativa de a se salva cu orice preţ.

    Proiectul “Constanţa – Oraş Regal”


Eu am lansat încă de prin luna mai proiectul “Constanţa – oraş regal”, care vizează creşterea atractivităţii Constanţei şi îmbunătăţirea imaginii sale. Pe scurt, Castelul Reginei Maria din Mamaia şi terenul de 1,5 hectare, înstrăinate fraudulos de banda lui Mazăre, să se întoarcă în proprietatea statului. Castelul să fie restaurat şi terenul să fie transformat în Grădină Botanică. După realizarea proiectului Casa Regală a României ar trebui să aprobe transferul casetei cu inima reginei Maria de la Castelul Pelişor din Mamaia la Castelul din Mamaia
. Proiectul are şi o miză identitară, pentru că bulgarii cu Castelul din Balcic, care a aparţinut tot reginei Maria, vor să-şi însuşească mitul reginei Maria, care aparţine poporului român. Proiectul a avut mare impact, a fost publicat de LARICS, Laboratorul de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică din cadrul Institutului de Studii Politice şi Relaţii Internaţionale “Ion I.C. Brătianu” din subordinea Academiei Române. De aici a fost preluat de presa centrală, Agerpres, Evenimentul Zilei, Adevărul, de zeci de site-uri de presă online. Eu personal am dat interviuri la emisiunea Observator de la Antena 1 şi la Dotto TV din Constanţa. Pe secţiunea bloguri la “Adevărul” studiul meu a fost pe locul 1 după numărul de vizualizări.

      Cum a înnebunit Făgădău

 

       Datorită promovării pe care am făcut-o, proiectul “Constanţa – Oraş Regal” a atras atenţia în mai multe locuri, inclusiv la Fundaţia Universitară a Mării Negre (FUMN) care funcţionează sub egida Academiei Române. FUMN se ocupă de geopolitica României la Marea Neagră, şi când au aflat de proiectul meu l-au testat într-un sondaj amplu efectuat în Constanţa, pe care FUMN l-a comandat la INSCOP Research.

      Luni, 21 octombrie, INSCOP Research şi FUMN au organizat o conferinţă la Hotel Malibu din Constanţa pentru a prezenta rezultatele sondajului, care a măsurat opinia constănţenilor în cele mai diferite aspecte.

       Rezultatele au fost uimitoare. 77,8% dintre constănţeni au declarat că au o părere bună şi foarte bună despre proiectul “Constanţa – Oraş Regal” şi numai 3,2% au părere proastă şi foarte proastă.

      Ca iniţiatoare a proiectului “Constanţa Oraş – Regal” am fost invitată să ţin şi eu o prezentare la Conferinţa FUMN – INSCOP Research. Între altele, am spus că ar fi bine ca o stradă din Mamaia sau Constanţa să poarte numele reginei Maria, dar şi că ar trebui ca bustul reginei, aflat în prezent în custodia Muzeului de Artă din Constanţa, să fie amplasat în zona Castelului din Mamaia sau în incinta acestuia.

     Făgădău contraatacă în Consiliul Local


Pe 31 octombrie este programată şedinţa Consiliului Local Constanţa. Pe 25.10.2019 Făgădău publică ordinea de zi care nu avea niciun proiect de Hotărâre care să aibă legătură cu cele de mai sus.
Pe 28.10.2019 Făgădău pune pe lista suplimentară de proiecte HCL un proiect prin care parcul de la Casa de Cultură să devină Parcul “Regina Maria”. Adică exact la o săptămână după ce eu am cerut aceasta într-o conferinţă publică. Făgădău şi-a mobilizat oamenii care s-au mişcat într-o singură zi pentru acest proiect. Pe 28 au primit avizul de la Comisia de atribuire de denumiri a Judeţului Constanţa, tot pe 28 l-au înregistrat la Primărie, în aceeaşi zi, pe 28 au scris repede proiectul de HCL de schimbare a denumirii parcului şi tot pe 28 Făgădău a introdus proiectul pe ordinea de zi a şedinţei din 31, pe lista suplimentară.

      Duplicitatea lui Făgădău

      În motivarea proiectului de HCL se spune că schimbarea denumirii parcului în “Regina Maria” se face la propunerea Universităţii Andrei Şaguna din Constanţa din 19.09.2019. Însă dacă nu era conferinţa FUMN-LARICS din 21.10.2019 cu prezentarea proiectului meu şi măsurarea favorabilităţii constănţenilor faţă de acesta Făgădău nu s-ar fi mişcat să-şi pună proiectul peste doar 7 zile pe ordinea de zi a CL Constanţa. Anul trecut a fost Anul Centenarului României Mari. Tot Universitatea Andrei Şaguna propusese atunci ca parcul de la Casa de Cultură să se numească “Trianon”, după numele palatului de la Paris unde s-a semnat tratatul de la Trianon cu Ungaria, care a consfinţit graniţa de vest a României după Marea Unire. Făgădău a refuzat, pe motiv că nu trebuie să-I supere pe unguri. Cred şi eu, UDMR asigura majoritatea parlamentară pentru Guvernul PSD. Mai importante sunt mofturile ungurilor decât istoria, identitatea naţională, Centenarul României Mari.

      Faptul că pe Făgădău îl doare în cot de memoria reginei Maria, luptătoarea pentru România Mare, se vede şi din atitudinea lui obtuză privind bustul reginei. Agitaţia cu proiectul de HCL este cauzată doar de panica pe care i-am provocat-o eu.

      Marele sculptor român Oscar Han a executat un bust din bronz al reginei Maria, care a fost amplasat la Balcic. Când România a evacuat Cadrilaterul în 1940, bustul reginei a fost dus la Constanţa. În prezent bustul se află la Muzeul de Artă din Constanţa. Cu ocazia Centenarului României Mari, conducerea muzeului a vrut ca acesta să fie amplasat în faţa Muzeului de Artă. Însă n-a avut cu cine să se înţeleagă. Primăria nu a eliberat certificatul de urbanism, apoi muzeul a avut greutăţi cu avizele şi bustul nu a mai fost amplasat de Centenar. Chiar aşa? Într-o Constanţă unde indisciplina în construcţii face ravagii şi sluţeşte oraşul, tocmai pentru un bust al reginei nu s-a putut elibera certificat de urbanism? Sau UDMR o fi dat ordin ca nici acesta să nu fie amplasat, pentru că regina Maria a fost o luptătoare pentru România Mare şi în tranşeele de la Mărăşeşti şi la Tratatul de Pace de la Paris din 1919?

      Cel mai şocant aspect privind duplicitatea primarului Decebal Făgădău care vrea să-mi fure proiectul “Constanţa – Oraş Regal” este acela că el asistă de ani de zile cum se ruinează Castelul din Mamaia şi nu mişcă un deget. De asemenea, nu face nimic pentru recuperarea Castelului, vândut de mafie la preţ de apartament, cu 80.000 euro, şi nici a recuperării terenului, vândut la preţ de teren agricol, cu 23 euro metru. Menţionez că DNA a cerut anularea tranzacţiei cu terenul. Atât vânzarea Castelului cât şi a terenului sunt ilegale, pentru că erau bunuri de patrimoniu şi nu puteau fi înstrăinate fără aviz de la Ministerul Culturii.

      Proiectul “Constanţa – Oraş Regal” va merge înainte. Îl voi promova şi îl voi realiza.

Lui Făgădău nu-i cer nimic şi nu-I propun nimic. El oricum este pe făraş. Îl voi arunca din Primărie!.

NICOLETA PLOSCARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here