Din suflet pentru românii şi româncele între 55 – 64 ani

2
CET SI RADET CONSTANTA

    În România dacă ai trecut de 50 de ani eşti bun de aruncat la gunoi. Eurostat  (Statistica UE) dezvăluie adevărul cutremurător. Suntem la coada UE, adică locul 25 din 28 state, după gradul de ocupare în câmpul muncii a persoanelor cu vârste între 55-64 ani. Doar 47% dintre românii din această grupă de vârstă reuşesc să aibă un loc de muncă. Pe primele 3 locuri în UE se află Suedia, Germania şi Danemarca, unde 70% dintre persoanele cu vârsta între 55 – 64 ani au locuri de muncă. Media europeană este de 59%.

De ce mai cresc vârsta de pensionare dacă viitorii pensionari sunt şomeri?

    Cum se poate aşa ceva? La ce mai creşte statul vârsta de pensionare dacă ceva mai mult de jumătate dintre români nu au locuri de muncă după vârsta de 55 ani, adică cu 10 ani înainte de a ieşi la pensie? Ăştia care fac legile au ceva în cap? Când cresc vârsta de pensionare se gândesc unde vor lucra oamenii cărora li se amână prin lege ieşirea la pensie? Nu cumva statul profită de asta, pentru că oamenii se pensionează anticipat de nevoie, şi atunci primesc pensia mai mică până când împlinesc vârsta de pensionare, dacă mai trăiesc până atunci?
     Înainte oamenii de 55 – 60 de ani erau la apogeul  carierei profesionale, obţineau cea mai mare funcţie la care ar fi putut ajunge, sau aveau cea mai mare treaptă de salarizare, după care urma o pensie din care puteau să trăiască. În ziua de azi o persoană trecută de 50 de ani, în loc să se bucure de cea mai mare stabilitate din viaţa sa, în cazul în care rămâne fără serviciu este mai neajutorată decât era un copil care pornea în viaţă, care venea de la ţară la oraş, ca să-şi facă un căpătâi. Cine să te mai angajeze la 50 – 60 ani, la ce uşi să baţi?

Angajatorii sunt în cârdăşie cu statul pe seama românilor

  Politica de „vânare” a celor de vârstă mijlocie este făcută de angajatori în cârdăşie cu statul. Ei îşi pot face mendrele pentru că statul român nu îi mai apără pe români. Să vă spun cum e cu pensionarea anticipată obligatorie, de exemplu la bănci, personal am auzit de vreo 2-3 cazuri. O femeie de 57 ani lucrează la o bancă, să zicem în Constanţa, şi câştigă 4.500 lei pe lună. Banca vrea să scape de ea şi o obligă să se transfere în interesul serviciului la filiala din Zalău a băncii. Femeia refuză, normal, pentru că tot rostul ei, familia, este la Constanţa. Pentru că ştie că nu-şi va mai găsi serviciu în altă parte dacă demisionează din bancă, ea alege pensionarea anticipată. În locul ei, banca angajează un tânăr absolvent care va face face aceeași treabă ca femeia respectivă, dar va fi plătit cu doar 2.500 lei. Coşmarul femeii nu se opreşte aici. Conform Legii 127/2019 vârsta de pensionare la femei este de 63 ani. Conform Legii 263/2010, de la pensionarea anticipată şi până la împlinirea vârstei de 63 ani femeia va primi pensia redusă cu 0,25% pentru fiecare lună care lipseşte până la împlinirea vârstei. Deci de la 57 ani la 63 ani vine 6 ani X 12 luni X 0,25% pe lună = 18%, procent cu care va fi diminuată pensia femeii până la împlinirea vârstei de 63 ani.

    Şi Banca şi statul profită împreună de abuzul făcut împotriva femeii, pentru că fiecare va cheltui mai puţin pentru ea. Banca pentru locul ei de muncă va plăti un salariu cu 2.000 lei mai mic, iar statul îi va plăti femeii timp de 6 ani o pensie cu 18% mai mică.

Degeaba se dau subvenţii pentru angajarea vârstnicilor dacă nu sunt slujbe

     Statul român oferă patronilor subvenţii pentru angajarea celor trecuţi de prima tinereţe, însă asta nu rezolvă mare lucru în lipsa slujbelor. O parte însemnată dintre românii cu vârsta între 55 – 64 ani locuiesc la sate, unde chiar că nu există nicio perspectivă. Însă nici la Constanţa lucrurile nu stau prea bine. Dacă vă uitaţi la anunţurile de angajare, sunt în majoritate pentru agenţi de pază, agenţi de vânzări şi alte slujbe pentru care sunt potriviţi mai degrabă tinerii, decât cei trecuţi de 55 ani. Dacă statul nu încurajează crearea locurilor de muncă în economie, degeaba subvenţionează angajarea vârstnicilor, din moment ce niciunul nu se va angaja pentru că nu are unde.

În atenţia patronilor! Angajaţi maturi şi vârstnici, veţi avea numai de câştigat!

    Stimaţi patroni, antreprenori, întreprinzători, directori, manageri, poate nu ştiţi care sunt subvenţiile pe care firma voastră le primeşte de la stat dacă angajaţi maturi şi vârstnici. Veţi ajuta nişte oameni buni şi statul vă va plăti pentru asta. Vă rog foarte mult să citiţi cu atenţie:

   Angajaţi un şomer de peste 45 de ani aflat în evidenţele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă – AJOFM Constanţa. Pentru asta statul vă va plăti lunar o subvenţie de 2.250 lei timp de 12 luni.

   Calificaţi vârstnici la locul de muncă. Vârsta pentru ucenici nu este precizată în lege, iar omul poate să înveţe o meserie nouă şi la 55 de ani, să se recalifice, dacă nu mai găseşte de lucru în meseria lui. În funcţie de nivelul de competenţe, de calificare, pentru un ucenic (care poate fi şi de 60 de ani) statul vă va plăti 2.250 lei lunar timp de 6, 12 sau 24 luni.

   Angajatorii vor primi 2.250 lei pe lună şi pentru un angajat care mai are 5 ani până la împlinirea vârstei de pensionare dar nu îndepilneşte condiţiile pentru pensionarea anticipată.

    Pentru angajarea mamelor care îşi cresc copiii singure de asemenea se dau subvenţii. În ziua de azi oamenii se căsătoresc mai târziu şi pot avea copii minori la 40-50 de ani. Pentru angajarea unui părinte dintr-o familie monoparentală statul plăteşte o subvenţie de 2.250 lei lunar timp de un an.

   Pentru stagiarii cu studii superioare, adică absolvenţii care se angajează după terminarea facultăţii în profesia pentru care s-au pregătit, angajatorul primeşte lunar 2.250 lei timp de 6 luni. Nici la stagiari nu se prevede limită de vârstă.

   Şomerul (fără limită de vârstă) care nu primea indemnizaţie de şomaj de la stat şi care se angajează va primi el însuşi, nu angajatorul, o primă de inserţie de 1.000 lei în două tranşe.

    Dragi patroni, vă îndemn călduros să citiţi la acest link detaliile în Legea 76/2002.

http://www.mmuncii.ro/j33/images/Documente/Legislatie/2019/Lege_76_2002_aprilie_2019.pdf

Mafiei politice nu-i pasă de români

  Adevărul este că în România nu prea sunt slujbe nici pentru tineri, darămite pentru maturi şi vârstnici, pentru cei între 55 – 64 ani. Lipsa slujbelor, şi mai ales a celor bine plătite, a făcut ca 3-4 milioane de români să-şi caute de lucru în afara ţării. Pentru această nenorocire este de vină mafia politică care conduce de 30 de ani. Nu fatalitatea, nu comunismul, nu tranziţia.

   Cifrele vorbesc singure. Eurostat arată că în toată Europa gradul de angajare a persoanelor între 55 – 64 ani a crescut între 2003 – 2018, iar în ţări ca Slovacia, Slovenia, Bulgaria, numărul s-a dublat. De ce la alţii se poate şi în România nu?

   Pentru că în România cei ajunşi în fruntea statului nu ţin cu românii, sunt trădători. În alte state guvernele se zbat pentru fiecare loc de muncă. Să vă dau un exemplu. În România activează mai multe corporaţii multinaţionale, care au filiale şi în statele din regiune. Însă niciuna dintre acestea nu are sediul de zonă în România, deşi este cea mai mare piaţă. În România sunt unităţi de producţie sau de vânzare, unde de cele mai multe ori oamenii sunt plătiţi cu salariul minim pe economie. În schimb, centrele zonale, unde sunt slujbele bine plătite, cu serviciile de IT, proiectare, financiar, laboratoare etc ale multinaţionalei se află în alte ţări.

  În vreo două rânduri multinaţionalele au încercat să-şi mute sediul zonal din Ungaria sau Bulgaria în România, dar guvernele de la Budapesta şi Sofia s-au implicat direct, au trecut la ameninţări, că le vor face greutăţi corporaţiilor, că-i vor pune să restituie facilităţile fiscale şi ajutoarele de stat primite, etc şi au reuşit să împiedice mutarea în România. Ungurii şi bulgarii s-au zbătut şi pentru 100 de slujbe, numai noi suntem conduşi de unii cărora nu le pasă de proprii cetăţeni.

   Altă problemă este că de prin 2010 încoace cam toate guvernele au tăiat din buget sumele destinate investiţiilor şi atunci firmele au greutăţi. În orice economie statul este cel mai mare investitor. Dacă statul nu investeşte firmele nu au de lucru, şi atunci nu numai că nu crează locuri de muncă, dar îşi mai concediază şi oamenii. Nicio firmă de construcţii nu-şi permite să plătească luni de zile salarii dacă nu are contracte. Concediază oamenii şi atunci aceştia pleacă în Italia pentru a-şi găsi de lucru. Este o nenorocire naţională.

   Să vă dau alt exemplu, în plan local. Datoria administraţiei locale, Primărie, Consiliu Judeţean, este să creeze locuri de muncă, să atragă investitori. În toate marile oraşe ale României s-au făcut investiţii străine numai la Constanţa nu. Constănţenii cunosc foarte bine aceste aspecte. Făgădău nu-i poate păcăli. În sondajul INSCOP Research prezentat la Mamaia pe 23 octombrie, arată că pentru 93,8% dintre constănţeni atragerea investiţiilor străine în oraş este importantă şi foarte importantă.

 La Oradea Primăria a pus la dispoziţie un teren pentru crearea unui parc industrial şi a tras şi utilităţile. Ca urmare, au venit acolo firme care au creat 6.000 locuri de muncă. Voi aţi auzit de aşa ceva în Constanţa? De vreun loc de muncă creat cu sprijinul Primăriei, sau de vreo investiţie străină atrasă la Constanţa de cei din Primărie?

Şi pe ce terenuri să mai facă Primăria parcuri industriale dacă prin retrocedări frauduloase mafia politică a furat suprafaţa imensă de 200 hectare din patrimoniul oraşului?

Îi veţi cunoaşte după faptele lor

Urmează alegeri locale şi parlamentare. Politicienii vor veni iarăşi să vă ceară votul. Gândiţi-vă bine dacă ăstora le pasă de voi. Veţi vedea că nu abordează niciodată marile teme, de exemplu soarta unor întregi categorii de cetăţeni, în cazul de faţă cei între 55 – 64 ani, ori crearea de noi locuri de muncă şi atragerea de investiţii. Sau pomenesc de aceste probleme dar trăncănesc fără să dea vreo soluţie. Pentru că nu se pricep. Şi nici nu le pasă.

    Aduceţi-vă aminte ce spunea filozoful Petre Ţuţea: „Români! Nu mai votaţi conducători care nu îşi iubesc ţara!”

Jos Mafia Politică!
Hai
Constanţa! Hai România!

Nicoleta Ploscaru

 

2 COMENTARII

  1. Dar firmele nu primesc banii de la stat și se răzbună pe tine, cel nou angajat, care nu ai nici o vină că vrei să muncești !!! Degeaba…
    În Italia era un program de asistență pentru persoane 50+ , chiar eu am fost invitată să iau 540 de euro pe lună, timp de trei luni. Am refuzat pentru că intre timp mă angajasem.. Era un program UE…
    Aici de trei ani caut serviciu, fără ture de noapte, dar nimic…te numesc “babă” și nici nu te bagă în seamă… Și zic că vor să angajeze ???

  2. Felicitari pentru articol si pentru punctarea principalelor idei.Un adevar crud, chiar nu ma gandisem ca provita si angajatorul si statul devpensia anticipata. E crunt.. Durerea mare este ca si in strainatatecdaca pleci cu un job si acolo te exploateza ca roman (ca si ai in tara ta) si mai esti si umilit, si cand spun asta nu vobesc de muncitorii decsparanghel ci de corpoaratii, banci, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here