De ce au constănțenii salarii mici? Care-i explicația?

1

 

Am vrut să aflu de ce noi, constănţenii, suntem săraci, din moment ce Constanţa este bogată. V-am mai povestit în analiza despre Alianța Vestului (AVE) că am dat cautare “pib județe” pe Google, ca să compar economiile județelor României, pentru a-i putea combate pe primarii ardeleni din AVE și am descoperit cu aceasta ocazie chestii interesante. PIB este un indicator economic care desemnează valoarea de piaţă a tuturor mărfurilor şi serviciilor produse în decurs de un an într-o ţară, sau în cazul nostru, în judeţul Constanţa. PIB, precum şi PIB pe locuitor, sunt principalii indicatori folositi pentru a arăta nivelul de dezvoltare economică a unei ţări sau al unui judeţ ori regiuni. Am mers mai departe și am dat și „top salarii județe Constanța”, tot pe Google. Să vedeți ce-am descoperit.

Județul Constanța este pe locul 2 în România după București, ca mărime a Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor. Cele mai dezvoltate zone din ţară erau în anul 2016 București, cu un nivel al PIB/locuitor de 22.878 euro, şi judeţele Constanţa (12.319 euro/locuitor), Cluj (11.089 euro/locuitor), Timiş (10.830 euro/locuitor), Prahova (10.717 euro/locuitor), Braşov (10.280 euro/locuitor) şi Ilfov (10.212 euro/locuitor), acestea fiind singurele zone în care valoarea PIB depăşeşte pragul de 10.000 euro/locuitor. AICI http://www.economica.net/mobile/top-judete-pib-locuitor-2016_138515.html

Oficial ne merge bine. Nu ne comparăm noi cu București, care are un PIB pe locuitor de 156% din media PIB din UE, dar avem și noi un PIB acceptabil, de 85% din media PIB pe UE, în timp ce România are o medie de 59% din PIB/ul UE. Suntem tari, nu?

Dar ce să vezi? Când am dat căutare pe topul judeţelor la salarii iată ce-am găsit. Judeţul Constanţa, al doilea din România după PIB pe locuitor, se situează în clasamentul judeţelor după mărimea salariului pe un ruşinos loc 12. Adică la muncă, la producţie, suntem pe locul 2, iar la salarii, la plata muncii noastre, suntem abia pe locul 12. În Constanța, salariul mediu net este de 2.135 de lei. În București se câştigă cel mai bine, angajaţii având, în medie, salarii nete de peste 3.000 de lei pe lună. În clasament, bucureştenii sunt urmaţi de angajaţii din Cluj (2.684 lei), Sibiu (2,524 lei), Ilfov (2.505 lei), Argeş (2.486 lei), Timiş (2.440 lei), Braşov (2.330 lei) şi Iaşi (2.273 lei).

Constanța este depășită și de județe precum Olt (2.184 de lei), Prahova și chiar Galați (ambele cu 2.177 lei). AICI http://www.ct100.ro/constanta-un-loc-rusinos-topul-salariilor-din-romania/

Mi se pare anormal, şi chiar scandalos. Aşa ceva nu este drept. Trebuie să existe o explicaţie, un mecanism al exploatării muncii noastre. Ce mi se pare la fel de anormal este că aceste date sunt publice şi oricine le poate găsi cu o simplă căutare pe net. Însă nu i-am auzit niciodată pe politicienii noştrii să deschidă acest subiect, nici măcar în campaniile elctorale, când sunt în stare sa promită orice.

Dragii mei şi dragele mele, eu zic să-i mai votaţi pe politicienii din Constanţa doar atunci când îi veţi vedea că nu mai dorm noaptea, frământaţi de această problemă. Până atunci, vă sugerez să mă urmăriţi pe Facebook şi pe www.nicoletaploscaru.ro pentru că numai de la mine aflaţi despre ceea ce vă interesează şi ceea ce contează cu adevărat. Eu nu mă las cumpărată şi nici intimidată.

Eu lupt, nu mă ascund!

Iubiţi Constanţa❗️Iubiţi România❗️🇷🇴

#ConstantaDragosteaMea💙💛❤️

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here