Cum ne-a îndatorat Ciuma Roşie pe 30 de ani. Cele mai dubioase aspecte

0

PSD a devenit o gravă ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Miercuri a explodat bomba! Guvernul lui Dragnea s-a împrumutat pe pieţele internaţionale financiare, într-o singură zi, cu 3 miliarde euro, dintre care 1,35 miliarde euro pe termen de 30 de ani, 500 milioane pe 15 ani şi 1,15 miliarde pe 7 ani (1).

Totul s-a făcut în cel mai mare secret. Românii au îndurat batjocura de a afla că guvernul lui Dragnea le-a îndatorat şi nepoţii pe următorii 30 de ani, nu de la guvernanţi direct, printr-un comunicat oficial, ci de la agenţia internaţională de ştiri economice Bloomberg, preluată apoi de presa din ţară. După ce vestea s-a răspândit, discotecarul Orlando Teodorovici, ministrul Finanţelor, s-a dus seara la Digi24TV să ne mintă şi să ne prostească în faţă. Au făcut fapta noaptea ca hoţii, pe ascuns, pentru că s-au împrumutat la cele mai mari randamente (echivalentul dobânzilor).

Îi iau acum la bani mărunţi pe guvernanţi ca să vedeţi cum îşi bat joc de noi şi cum distrug economia naţională. Eu am reprezentat o companie cotată la bursele internaţionale, pe când Orlando, cu toate că are vile de închiriat şi a fost văzut cu pantofi de sport Louis Vuitton de 2000 de euro, a fost un bugetar toată viaţa lui mediocră, nu ştie cum e cu bursele de valori.

Cele mai dubioase aspecte din afacerea emisiunii de titluri de stat

Foto: Fantele Orlando Teodorovcici în club la Mamaia. Voi i-aţi lăsa banii voştri pe mână?

Ceva foarte rău se pregăteşte pentru ţară. În primul rând şochează suma foarte mare, de 3 miliarde euro, împrumutaţi dintr-o dată. La ce le trebuie atâţia bani? Pun ceva la cale, sau economia este în dificultate? Niciodată statul român nu a mai împrumutat asemenea sumă dintr-o dată, cu excepţia împrumutului din 2010, în condiţiile excepţionale ale crizei economice mondiale, dacă vă amintiţi, atunci când s-au tăiat salariile bugetarilor cu 25%. O sumă de acelaşi ordin a mai fost împrumutată tot de acest guvern falit al lui Dragnea, în februarie 2018, anume 2 miliarde euro.

Semnalul dat pieţelor a fost foarte prost, anume că România sau mai exact guvernul său ar fi în foame de bani. Aceasta i-a făcut pe investitori să forţeze creşterea randamentului care va fi plătit de România pentru banii împrumutaţi. Plătim acum randamente mai mari decât Bulgaria, de exemplu.

Prin acest semnal iresponsabilii pe mâna cărora a ajuns guvernarea ţării au transmis pieţelor că deficitele României sunt cronice şi structurale. Ce înseamnă asta? Se întâmplă ca un stat să depăşească uneori deficitul de 3%, maximul admis de UE şi atunci pretinde că a fost o întâmplare, că ba a avut o recoltă proastă în agricultură, ba conjunctura economică internaţională i-a afectat temporar o industrie de bază etc. UE închide ochii. Şi state mari ca Franţa profită mereu de asemenea pretexte ca să depăşească deficitul fără a fi sancţionate de UE pentru depăşirea deficitului. Dar deficit structural este acela pe care ţi-l planifici tu deliberat, dinadins, şi pe ani de zile înainte. Pentru că ori economia e bolnavă, ori guvernul e iresponsabil şi intenţionează să cheltuie mai mult decât încasează. Sau ambele la un loc, cum e cazul României. Şi atunci guvernul respectiv se îndatorează pe pieţele internaţionale pentru a astupa găurile de la buget şi a se menţine artificial şi pe datorie sub deficitul admis de 3%.

În al doilea rând nu se plasează într-o singură emisiune titluri de stat care ajung la maturitate (scadenţă) la termene diferite, adică pe 7, 15 şi 30 de ani. Este o confirmare că statul respectiv are deficite structurale. E o regulă, aşa ceva nu se face, iar din cauza pesediştilor am ajuns ciudaţii pieţelor internaţionale. Pe de altă parte, niciun emitent de titluri de stat, şi cu atât mai puţin cineva de teapa lui Orlando, nu poate să ducă din punct de vedere tehnic aşa ceva. Statul care se împrumută se poate ocupa eficient de o singură emisiune, cu un singur termen de maturitate (scadenţă), nu cu trei termene, ca Orlando. Emisiunea respectivă, cu un singur termen de maturitate, se promovează cum trebuie, se pregăteşte temeinic, nu se vine otova, cu 3 emisiuni deodată la termene diferite ca miercurea trecută, sau chiar cu 4 termene de maturitate, aşa cum a făcut acelaşi Orlando în februarie 2018. Dovada este că această emisiune de 3 miliarde euro a fost pregătită prost, „pe genunchi” şi de aceea Guvernul Dăncilă nu a reuşit să atragă bani decât la randamente cămătăreşti.

Mai este un aspect important. Riscul împrumutului în euro. Leul se depreciază destul de accelerat faţă de euro şi există riscul ca la randamentele uriaşe pe care Guvernul Dăncilă s-a împrumutat, să se adauge şi deprecierea leului şi să plătim împrumutul cât nu face. Aşa s-a întâmplat în anul 2013, când guvernanţii au emis titluri în dolari, după care dolarul s-a apreciat brusc faţă de celelalte monede şi am ajuns să plătim ca popor o sumă dublă faţă de cea împrumutată iniţial. Pe 3.01.2017, când a venit PSD la guvernare, cursul euro-leu era de 4,5175. Miercuri, 27.03.2013, când Orlando a făcut împrumutul de 3 miliarde euro, cursul euro-dolar era de 4,7620. Oare cât va fi cursul euro-leu în ianuarie 2021, când sperăm că vom scăpa de Ciuma Roşie? Câţi lei vom plăti pentru un euro, pentru a achita datoriile făcute iresponsabil de Guvernul lui Dragnea?

Normal ar fi fost ca guvernul să se împrumute în lei, pe piaţa internă. Şi la persoane fizice funcţionează regula de aur care spune să te împrumuţi în moneda în care îţi încasezi veniturile, pentru a evita orice risc valutar. Guvernul încasează venituri în lei, din taxele şi impozitele plătite de noi, dar s-a împrumutat în valută. Vor să plătească Țara, ca amărâţii care primeau salariile în lei și s-au împrumutat în franci elveţieni, şi au rămas fără case, după ce a explodat cursul valutar?

Guvernul ar fi putut să se împrumute în lei pe piaţa internă. Persoanele fizice şi juridice din România ţin în bănci echivalentul a vreo 70 miliarde euro şi ar fi fost bucuroase ca în loc să ţină banii pe dobânzi practic negative, să fi luat obligaţiuni de stat în lei cu randamente în orice caz mai mari decât derizoriile dobânzi bancare. Numai că tentativa Guvernului Dăncilă de a se împrumuta pe piaţa internă în lei a suferit un eşec monumental. Luni, 28 ianuarie 2019, Guvernul a lansat o emisiune de obligaţiuni de stat pe 5 ani în lei, pe piaţa internă, de 400 milioane lei, dar nu a reuşit să adune de pe piaţă decât 110 milioane lei. De altfel, a fost a șaptea emisiune din acest an a Ministerului Finanțelor, cu diverse maturități. La șase dintre acestea, Finanțele au colectat din piață sume mai mici decât cele scontate, iar patru au înregistrat o cerere sub oferta ministerului.

De ce investitorii s-au ferit să cumpere obligaţiunile în lei? De ce guvernanţii au ratat emisiunea de obligaţiuni de stat în lei, pe piaţa internă? De cretini ce sunt, evident! În primul rând cu fix o lună înainte de emisiunea obligaţiunilor în lei, pe 29 decembrie 2018, a intrat în vigoare OUG 114 cu „taxa pe lăcomie” pe activele financiare ale băncilor, taxă care ajunge la 0,5% dacă ROBOR, dobânda medie la care se împrumută băncile între ele depăşeşte pragul de referinţă de 2%. Adică dacă o bancă va cumpăra obligaţiunile guvernului se cheamă că deţine active financiare, care automat se impozitează cu 0,5% conform OUG 114. Aşa că băncile s-au gândit că dacă bagă bani în obligaţiunile de stat, atunci ce iau pe mere vor da pe pere, şi au refuzat oferta. Iar ROBOR va fi cât vrea Dragnea, pentru că în funcţie de acesta se calculează şi „taxa pe lăcomie”. Potrivit OUG 114, ROBOR nu mai este calculat de BNR, ci de domnişoara din imaginea de jos, Larisa-Maria Pop, protejata din Slatina a lui Darius Vâlcov angajată de acesta consilier la Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP). OUG 114 a stabilit că CNSP va calcula ROBOR în locul Băncii Naţionale.

Foto: Potrivit OUG 114/2018, această domnişoară calculează dobânda medie bancară ROBOR în locul lui Mugur Isărescu

Pe de altă parte, investitorii de pe piaţa internă s-au temut să cumpere obligaţiunile de stat în lei pentru că Legea bugetului nu era adoptată şi atunci ei nu ştiau în momentul emisiunii obligaţiunilor în lei care va fi deficitul bugetar, deficitul de cont curent şi alte elemente importante luate în calcul în cadrul unei decizii de investiţie. Guvernul Dăncilă a încălcat Legea Bugetului, care spune că acesta trebuia adoptată în noiembrie 2018. Abia în martie 2019 pesediştii au reuşit să vină în parlament cu Legea bugetului dar apoi tot ei au ieşit să urle că Iohannis e vinovatul, pentru că a refuzat tot în martie să le promulge legea.

Întrebarea cheie: Care este motivul pentru care Guvernul Dăncilă este în asemenea foame de bani încât a împrumutat asemenea sumă imensă, în cele mai proaste condiţii, şi încălcând toate regulile pieţelor financiare? Suntem în pericol ca guvernul să nu se mai poată plăti pensiile şi salariile? PSD vrea să facă praf resursele statului pentru a câştiga alegerile cu orice preţ? Amândouă la un loc?

Plătim randamente cămătăreşti pentru că regimul Dragnea a prăbuşit ratingul României

Nu întâmplător au făcut emisiunea de titluri de stat în secret, „noaptea ca hoţii”. La împrumutul pe 30 de ani s-a obţinut un randament de 4,65%, adică 3,65% puncte peste rata de referinţă a pieţei, (mid swap rate). La titlurile pe 15 ani costul împrumutului este de 3,65%, cu 2,85% peste mid swap rate şi la cele pe 7 ani cu un randament de 2,35% (2,15 puncte peste rata de referinţă a pieţei). Una peste alta, infractorii din fruntea Guvernului României au împrumutat ţara la cele mai mari randamente posibile, iar banii împrumutaţi îi vom plăti noi, copiii noştri şi nepoţii noştri vreme de 30 de ani de acum înainte.

Randamentele mari la care se împrumută România sunt şi consecinţa neîncrederii investitorilor în Guvernul lui Dragnea. Investitorii de pe piaţa de capital ştiu foarte bine că ratingul României poate fi degradat în scurt timp, şi atunci au ţinut cont de asta. Standard and Poor’s anunţase anterior că urmează să scadă perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Dacă se degradează ratingul atunci creşte gradul de risc al împrumutului, deci şi randamentul obligaţiunilor.

Ratingul României, de BBB – , este treapta cea mai de jos recomandată pentru investiţii. Dacă S&P ne retrogradează de la BBB – la BB+, atunci titlurile de stat româneşti, eurobondurile, intra în categoria „junk”, adică gunoi, nerecomandate la cumpărare. Unul din principalele motive ale retrogradării perspectivei de rating este adoptarea în luna decembrie de către Guvernul Dăncilă a OUG 114/2018, cu impunerea aşa-numitei “taxe pe lăcomie”. Guvernul Dăncilă a reuşit în ultima clipă să amâne retrogradarea perspectivei de rating a României, printr-o scrisoare trimisă la S&P prin care a promis că va schimba prevederile OUG 114. S&P a amânat puţin retrogradarea titlurilor româneşti la categoria „junk”- gunoi. Numai că investitorii cunoşteau povestea de mai sus şi ştiau că ce cumpără de la Orlando miercuri, se poate transforma în „gunoi” în doar câteva săptămâni dacă S&P va retrograda perspectiva de rating a României, după cum a şi anunţat în prealabil. De aici şi randamentele mari la titlurile româneşti de stat vândute miercuri de Orlando, pe care tot noi, poporul le vom plăti timp de 30 de ani.

Gata! Ajunge!

  Ciuma Roşie ne îndatorează pentru mai multe generaţii. În primul rând pentru că sunt proşti şi nu sunt în stare să conducă ţara şi economia naţională, şi în al doilea rând pentru că sunt dispuşi să risipească orice resurse financiare, inclusiv cu riscul prăbuşirii economice a României, pentru a câştiga viitoarele alegeri şi a scăpa de puşcărie. Cu această tragere de 3 miliarde, a fost încheiat (sper) programul de 27 de miliarde euro împrumutați în ultimii 5 ani de zile pentru acoperirea deficitului bugetar, care a ajuns în prag de 3%. Au luat aceşti bani, ne-au îndatorat, dar nu au bătut un cui în ţara asta, nu au creat un loc de muncă. Este adevărat că în anii 1970-1980 dolarul avea altă valoare decât astăzi, dar totuşi trebuie să admitem că Nicolae Ceauşescu a împrumutat 10 miliarde dolari cu care a schimbat faţa ţării, banii fiind aproape în totalitate investiţi în economia naţională şi în obiective sociale sau de infrastructură.

Eu cred în democraţie şi în schimbarea puterii prin alegeri, dar stau şi mă gândesc totuşi. Dacă din nefericire ai în casă un membru al familiei, dependent de jocuri de noroc, de pariuri, de păcănele, sau este dependent de droguri şi se împrumută prin vecini sau vinde lucruri din casă pentru a-şi finanţa viciul, îl laşi să-şi facă de cap până la alegeri, sau încerci să pui capăt nenorocirii? Acesta e PSD!

Românii se ridică❗️Hai Constanţa❗️Hai România❗️🇹🇩

#ConstantaDragosteaMea💖

(1) https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/intr-o-singura-zi-romania-a-imprumutat-2-miliarde-de-euro-teodorovici-vor-fi-folositi-pentru-sustinerea-deficitului-bugetar-871588

(2) https://countryeconomy.com/ratings/standardandpoors

(3) https://dailynewshungary.com/hungary-issues-eur-1-bn-eurobond-at-1-25-pc-yield/

(4) https://tradingeconomics.com/bonds

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here