Catastrofa Constanței: lista întreprinderilor închise după 1989

4
Nemernicii au distrus Constanța

Dragii mei, nemernicii au distrus Constanța, au transformat-o intr-un oraș fantomă, de unde înainte de 1989 era cel mai important oraș din România după capitala București. Populația a scăzut de la 350.581 locuitori în anul 1992 la 283.872 locuitori în 2011. Adică oficial au alungat din oraș 66.709 constănțeni. Însă din 2011 au mai trecut opt ani așa numărul total de constanțeni care au plecat ar putea ajunge chiar la 100.000 persoane, după cum vom vedea la recensământul viitor. Adică din Constanța a dispărut un întreg oraș de dimensiunea unor capitale de județ precum Suceava, Râmnicu-Vâlcea ori Drobeta-Turnu Severin. Este o catastrofă socială și demografică de proporții. Gândiți-vă că acești constănțeni care nu mai sunt printre noi ar fi fost consumatori de bunuri și servicii, salariați, plătitori de taxe și impozite, elevi in școlile și liceele din oraș. Apartamentele noastre ar fi avut valoare mai mare, comercianții din Constanta ar fi avut mai mulți clienți șamd.

Noi, cei care am rămas, dacă ne căutam de lucru găsim slujbe numai ca “agenți”. Adică agenți de paza, agenți de asigurări, agenți imobiliari fără clientelă. Sau lucrători comerciali. Toate acestea sunt slujbe plătite in general cu salariul minim. Fetele tinere mai găsesc de lucru la video-chat. Alții își mai duc zilele din chiriile încasate vara de la sezoniști. După ce ca ne-au sărăcit, ne-au luat și demnitatea.

Clujul a luat locul Constanței

Nemernicii au distrus Constanța

Nenorocirea Constanței nu este o fatalitate, nu a fost inevitabilă. Cluj-Napoca a pierdut în același interval de timp doar 4.000 de locuitori, de la 328.000 la 324.000. Asta pe hârtie, pentru că în realitate, din 2011 pana acum a avut loc “boomul” industriei de IT din Cluj, care a atras mii de tineri din alte localități. La aceștia se adaugă alte mii de studenți, atât români cât și străini, atrași de creșterea ratingului Universității clujene. Cluj-Napoca a luat locul Constanței ca al doilea oraș al țării.

Catastrofă: Constanța a pierdut 100000 de locuitori!

Nemernicii au distrus Constanța, și nu e vorba aici numai de primarii orașului, de directorimea întreprinderilor constănțene sau de alte persoane din oraș. Diverși nemernici din guvernele României au făcut și ei extrem de mult rău Constanței.

Așa cum in toată România au distrus 4 milioane de locuri de munca după 1989 și acum se minunează ca prostii că 4 milioane de români au părăsit Țara in căutarea unui loc de muncă, tot așa nemernicii au distrus economia Constanței și odată cu ea și locurile de muncă, posibilitatea traiului decent și demnitatea constănțenilor. Toate acestea s-au întâmplat și la Cluj-Napoca, numai că la Constanța nu a apărut nimic in locul unităților economice distruse fără milă.

Vă prezint mai jos lista întreprinderilor constănțene distruse după 1990, vreo două mai există, cum ar fi Șantierul Naval, care nu mai e ce-a fost după jaful flotei sau Electrica, dată italienilor ca să poată să ne jupoaie la fiecare factură.

Atenție, sunt doar întreprinderi care aveau peste 1000 de salariați, dintre care unele aveau și câteva mii fiecare în parte. Iată cum au nenorocit dintr-un foc zeci de mii de familii.

Nu sunt nostalgică, aveam doar 13 ani în 1989 și provin dintr-o familie anticomunistă. Nici nu v-am dat lista ca să vă întristez. Știu că aceste întreprinderi nu vor reapărea, pentru că mortul de la groapa nu se mai întoarce.

Însă după cum v-am mai spus, vreau să mă bat. Am ridicat de jos steagul tricolor🇷🇴. Cred că știu cam ce trebuie făcut pentru renașterea Constanței. Dar pentru a ști unde vrem să ajungem trebuie să știm de la ce plecăm. Altfel nu înțelegem nimic și nu facem nicio treabă.

Întreprinderile de pe listă sunt doar cele care aveau peste 1000 de salariați. Însă sunt multe altele care erau foarte valoroase dar nu sunt pe listă, cum ar fi ICIL Constanța de industrializare a laptelui sau fabrica de Pepsi din Ovidiu.

Vă rog din suflet să-mi dați numele întreprinderilor care nu sunt pe listă, dar unde ați lucrat voi sau părinții voștri ori vecinii. Acestea pot fi agro-alimentare, din comerț, turism, cooperația județeana de consum, institute de cercetare și proiectare, întreprinderi de transport etc.

Vă rog frumos, faceți aceasta pentru adevăr și pentru Constanța!

Întreprinderile constănțene distruse după 1989:

1.Intreprinderea electrocentrale Constanta Constanta

2.Intreprinderea de retele electrice Constanta Constanta

3.Intreprinderea miniera Dobrogea-Constanta Constanta

4.Santierul Naval Constanta Constanta

5.Intreprinderea mecanica utilaje agricole Medgidia Constanta

6.Combinatul petrochimic Midia- Navodari Constanta

7.Combinatul de ingrasaminte chimice Navodari Constanta

8.Intreprinderea „Energia” -Constanta Constanta

9. Intreprinderea de prelucrare a lemnului Constanta Constanta

10. Intreprinderea de celuloza si hartie Palas-Constanta Constanta

11. Intreprinderea de prefabricate din beton si materiale de constructii Constanta Constanta

12. Intreprinderea de prefabricate din beton celular autoclavizat Constanta Constanta

13. Intreprinderea de suruburi „Anghel Saligni” Cernavoda Constanta

14. Intreprinderea textila „Dobrogeana” Constanta Constanta

15. Intreprinderea integrata de lina Constanta Constanta

16.Intreprinderea de confectii „*” comuna Lumina Constanta

17. Intreprinderea mecanica a agriculturii si industriei alimentare Navodari Constanta

18. Intreprinderea pentru producerea nutreturilor combinate Ovidiu Constanta

19. Intreprinderea pentru producerea nutreturilor combinate Poarta Alba Constanta

20. Intreprinderea viei si vinului Constanta Constanta

21. Intreprinderea de industrializarea carnii Constanta Constanta

22. Frigoriferul portuar Constanta Constanta

23. Intreprinderea de industrializare a laptelui Constanta Constanta

24. Intreprinderea de bere Constanta Constanta

25. Intreprinderea piscicola Constanta Constanta

26. Intreprinderea de morarit, panificatie si produse fainoase Constanta Constanta

#ConstanțaDragosteaMea💙💛❤️

4 COMENTARII

 1. […] Vedeţi aici unde se afla fiecare navă în parte, pe mări şi oceane, în porturi sau în reparaţii pe şantiere navale. Poate aţi lucrat chiar voi pe aceste nave, sau poate cineva drag, soțul, tatăl sau un frate, pe care îl aşteptaţi să se întoarcă acasă. De-a lungul timpului au deţinut brevetul de navigator 37.000 de constănţeni, care duceau o existenţă demnă, peste media nivelului de trai din România de atunci şi care s-au trezit fără mijloace de subzistenţă şi fără a-şi putea întreţine familiile, cu profesia şi demnitatea furate. Cei 37.000 de „vaporeni” se adaugă zecilor de mii de salariaţi din economia Constanţei care au fost aruncaţi pe drumuri odată cu închiderea sau dispariţia întreprinderilor unde lucrau. Lista acestora, sau mai exact doar a celor cu peste 1.500 salariaţi am dat-o AICI https://www.nicoletaploscaru.ro/catastrofa-constantei-lista-intreprinderilor-inchise-dupa-1989/ […]

 2. […] Constanţa a suferit un dezastru fără precedent după 1990, ca urmare a jafului şi distrugerii sub egida „reformei”, „tranziţiei” și administrației Mazăre-Constrantinescu-Făgădău. A fost distrusă toată industria şi ca urmare oraşul a pierdut circa 100.000 locuitori din 1990 până în prezent. Am prezentat această situaţie, inclusiv lista întreprinderilor, în analiza de pe siteul meu, “Catastrofa Constanţei: lista întreprinderilor închise după 1989”. https://www.nicoletaploscaru.ro/catastrofa-constantei-lista-intreprinderilor-inchise-dupa-1989/ […]

 3. A mai existat si Intreprinderea Mecanica Navala Constanta-Meconst.
  Intreprindere ce avea aproximativ 2000 de salariati calificati pana in 1989.
  Sectii de turnatorie, cazangerie,galvanizare, sudura si lacatuserie, laboratoare ,etc.
  Aceasta intreprindere executa pe atunci ansamble si subansamble navale si nu numai…..
  A fost odata……
  Ce a devenit Constanta?
  Un oras prafuit, murdar,fara nici un viitor ….Totul se bazeaza pe comert si constructia atat de haotica de blocuri….Turismul, cu care ne mandream, azi, pe mine ma dezamageste …vezi in Mamaia doar mizeria din jurul fiecarei terase,din parcari , constructii una in alta si multe incepute de ani buni si lasate in paragina, nu gasesti o oaza de VERDE nicaieri ,samd.
  Nu toti cetatenii isi doresc in Constanta sa munceasca in magazine si nici nu s-ar putea .
  A se vedea ce a rezultat in pandemie….Un somaj tehnic….doar vanzatorii din mag profil alimentar au ramas in munca.
  In turism sunt mai putini lucratori acum….
  Drept pentru care va intreb …..Ce proiecte “grele” pentru Constanta veti derula? Cu ce finantari? Cu ce sustinere si ce echipa? Cate locuri de munca veti creea? Cate parcuri? Unde?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here