Bun venit papei în România. Răutatea ungurilor vrea să strice vizita

1

S-a anunţat programul vizitei papei Francisc în România, între 31 mai – 2 iunie 2019. Papa este invitat de preşedintele României, Klaus Iohannis, în calitate de şef al Statului Vatican. Evenimentul este foarte important pentru România. Creşte prestigiul internaţional al ţării noastre, care va fi prezentată pe toate canalele de televiziune din lume, în faţa a miliarde de telespectatori.

Regimul Viktor Orban de la Budapesta s-a umplut de invidie şi răutate din cauză că este conştient de creşterea profilului international al României. În al doilea rând premierul ungur este foarte umilit că, deşi vizitează România, papa Francisc refuză să meargă în Ungaria, ţară majoritar catolică (68% din populaţie) din cauza controverselor dintre papa şi Orban pe tema migraţiei, dar şi a mojiciei dovedite de Orban faţă de sanctitatea sa.

Foto: Blazonul cardinalului primat al Ungariei, Peter Erdo are caracter iredentist şi conţine elementele “drapelului” secuiesc: culoarea albastră, soarele şi luna

Viktor Orban a pornit o ofensivă împotriva anulării sau cel puţin a amânării vizitei papei în România în 2018, Anul Centenar, pentru că aceasta putea să fie o salutare a Centenarului şi a Marii Uniri de la 1918. Orban a reuşit atunci amânarea vizitei. El s-a bazat pe episcopul de Alba-Iulia, şovinul Gyorgy Jakubinyi, care a pretins la Vatican că România nu vrea să restituie bisericilor maghiare nişte imobile la care acestea nici nu aveau dreptul, şi a invocat şi problema liceului romano-catolic din Târgu-Mureş. Liviu Dragnea, care s-a făcut preş în faţa UDMR şi a “rezolvat” prin Ordonanţă de Urgenţă autorizarea liceului prin încălcarea Constituţiei României, dar nu de dragul vizitei papei în Anul Centenar, ci pentru a-şi asigura majoritatea parlamentară cu voturile UDMR. Cu toate acestea, s-a reuşit amânarea vizitei, inclusiv datorită manevrelor cardinalului primat al Ungariei, Peter Erdo, un şovin care are stema secuiască pe blazonul său de cardinal.

Viktor Orban ar vrea să-l prezinte pe papa ca agent al iredentismului maghiar

Foto: “Pelerini” din Ungaria în drum spre Şumuleu Ciuc, în gara Cluj-Napoca

Vizita din Anul Centenar s-a amânat, dar regimul revanşard şi şovin de la Budapesta nu a mai putut împiedica vizita sanctităţii sale în România în 31 mai – 2 iunie 2019. Viktor Orban s-a hotărât atunci ,să transforme acest eşec diplomatic al său într-o victorie şi să încerce să prezinte vizita papei drept o manifestare a sprijinului sanctităţii sale pentru iredentismul maghiar.

Episcopii unguri au reuşit să bage în programul vizitei o slujbă ţinută de papa Francisc la Şumuleu Ciuc, o suburbie a oraşului Miercurea-Ciuc din judeţul Harghita. După 1990, pelerinajul la mânăstirea franciscană de la Şumuleu a căpătat dimensiuni tot mai mari, dar şi un caracter mai degrabă naţionalist decât religios. În fiecare an vin aici zeci de mii de credincioşi, majoritatea de etnie maghiară. În vederea vizitei papei, regimul de la Budapesta sponsorizează cu bani de la buget trimiterea a zeci de trenuri din Ungaria în România, cu circa 100.000 persoane. În anii trecuţi, şovinii unguri s-au dedat la incidente prin gările româneşti, în drum spre Şumuleu Ciuc, arborând steaguri ale “Ungariei Mari” ori scandând sloganuri şovine şi iredentiste.

Budapesta vrea să prezinte pelerinajul papei ca pe o iniţiativă şi o realizare a sa. Agenţia de stat din Ungaria, MTI a dat ştirea despre întâlnirea dintre premierul Viktor Orban şi episcopul de Alba Iulia, Gyorgy Jakubinyi, care ar fi discutat despre trenurile care vor veni din Ungaria în România. Orban se poziţionează astfel într-un fel de organizator al vizitei, în timp ce călugării unguri din Transilvania le spun credincioşilor că Orban l-ar aduce pe papa în România. Agenţii Budapestei din episcopatul catolic din România încearcă să obţină traducerea doar în ungureşte a slujbei pe care papa o va ţine în limba italiană, în aer liber la Şumuleu, în faţa a zeci de mii de credincioşi.

În presa din Ungaria vizita papei este reflectată cam la fel, având în vedere că majoritatea presei este sponsorizată şi controlată de regimul Orban. Toate titlurile sunt de genul “Papa îi va vizita pe unguri” sau “Papa merge la Csiksomlyo în Ţinutul Secuiesc”. Pentru a se accentua caracterul presupus unguresc al vizitei, la slujba de la Şumuleu Ciuc va participa preşedintele Ungariei, Jozsef Ader, precum şi alţi demnitari ai regimului de la Budapesta.

Intrigile Budapestei vor eşua. România triumfătoare

Foto: Români Greco-catolici în procesiune la Blaj

În ciuda sumelor mari de bani investite, a operaţiunilor specific ale serviciilor din Ungaria şi a campaniei mondiale de propaganda, Budapesta nu va reuşi să confişte vizita papei în România. Papa este invitat în calitate de şef de stat de către Klaus Iohannis, preşedintele României. Ar fi absurd să creadă cineva că premierul Ungariei îl poate invita pe papa în altă ţară. De altfel papa nici nu vrea să-l vadă pe Viktor Orban prin preajmă. Acesta nu va participa la slujba de la Şumuleu pentru că nu este catolic, ci de altă religie, reformat-calvină. Papa nici nu vrea să-l vadă pe Orban pentru că a dat dovadă de mojicie faţă de sanctitatea sa în controversa privind migranţii, dar şi cu alte ocazii. De altfel Orban nici nu va veni în România pe durata vizitei papei, iar de preşedintele Ungariei, care deţine o funcţie onorifică, nu a auzit nimeni. Cu excepţia punctului din program cu slujba la Şumuleu Ciuc, restul programului papei are un caracter românesc. Papa se va întâlni cu preşedintele României şi apoi cu Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi cu membrii Sfântului Sinod. Va vizita apoi Catedrala Mântuirii Neamului unde va spune rugăciunea Tatăl Nostru. Papa va ţine o slujbă în faţa a mii de credincioşi la Iaşi, unde se va vedea caracterul românesc al catolicismului din Moldova. Este un alt eşec al Ungariei. În ciuda banilor, ameninţărilor, prozelitismului şi promisiunilor agenţilor Budapestei, doar vreo o mie din cei circa 250.000 credincioşi catolici din Moldova s-au declarat la recensământ “ceangăi” sau unguri.

Budapesta ar fi vrut să-i convertească la hungarism pe românii catolici din Moldova, pentru a spori artificial numărul ungurilor din România, dar şi cu scopul unor ascunse revendicări teritoriale, pe viitor. Şovinii unguri ar vrea şi înlocuirea limbii române cu limba maghiară în bisericile romano-catolice din Moldova. Când România a cerut armistiţiu şi a semnat Pacea de la Buftea cu Puterile Centrale în 1918, Budapesta ar fi vrut să anexeze judeţul Bacău, care devenea Bako pe ungureşte, fiind tentată de sondele de petrol de la Comăneşti, dar s-a opus Germania acestei pretenţii aberante.

Foto: Demenţilor iredentişti de la Budapesta nu le ajunge Transilvania, ar vrea şi Moldova. Hartă cu pretenţiile ungureşti în Moldova

Papa Francisc va merge apoi la altă manifestare pur românească, la Blaj, unde pe Câmpia Libertăţii, a revoluţiei de la 1848 a lui Avram Iancu, zeci de mii de credincioşi români Greco-catolici vor participa la slujba de canonizare a episcopilor greco-catolici care au pierit în puşcăriile comuniste. Apoi papa se va întâlni şi cu reprezentanţii comunităţii romilor din Blaj. Mesajul este clar. Biserica romano-catolică nu este ungurească, ci universală, este şi a românilor, şi a ungurilor, şi a romilor. Cu ocazia vizitei, România va fi prezentată lumii ca o ţară modernă, tolerantă, unde trăiesc în pace oameni de diferite etnii şi credinţe religioase, în contrast cu Ungaria, devenită sub regimul Orban intolerantă, xenofobă şi revanşardă.

Îi urez bun venit papei Francisc în România şi salut, totodată, demersul diplomatic al preşedintelui Klaus Iohannis. 🤗

Doamne, ocroteşte-i pe români❗️🙏🏻

#ConstantaDragosteaMea💖

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here