Bătălia pentru Peninsula din Constanţa. Vă rog din suflet, ajutaţi-mă!

1

Aproape pe tăcute se pregăteşte cea mai groaznică lovitură care se va da Constanţei. Se va desăvârşi distrugerea oraşului, începută după 1990.

Constanţa a încăput pe mâna unei faune pestriţe, de escroci imobiliari, ţărănoi inadaptaţi la viaţa urbană, slugi hoaţe ale bandei Mazăre-Constantinescu şi alte asemenea vietăţi, căci oameni nu le pot spune. Pentru că această grădină zoologică trebuia să poarte un nume, i s-a spus PSD, un nume devenit odios, un nume de ocupant străin în Constanţa, care în 20 de ani a făcut distrugeri mai mari decât ocupaţia germano-bulgară din 1916-1918, sau cea sovietică din 1944-1958. Ei sunt conspiratorii, iar planul lor de retragere vizează distrugerea Peninsulei.

Foto: Statuia lui Ovidiu doborâtă de soldaţii bulgari. Distrugerile ocupaţiilor străine au fost reparate. După sfârşitul ocupaţiei PSD va fi mult mai greu de reparat.

Batjocura cu PUG şi PUZ din Constanţa

PUG înseamnă Plan Urbanistic General şi PUZ înseamnă Plan Urbanistic de Zonă. PUG face parte din programul de amenajare a teritoriului şi de dezvoltare a oraşului. Cuprinde reglementări si regulamente de urbanism pentru tot oraşul. PUG stabileşte normele generale, pe baza carora se elaborează mai apoi în detaliu, la scară mai mică, PUZ-urile si apoi PUD-urile (Planurile Urbanistice de Detaliu). PUG stabileşte zonele construibile, zonele cu interdicţie temporară sau definitivă de construire, zonele protejate, zonele pe care ar urma să se construiască obiective de utilitate publică, precum şi regimul de înălţime al clădirilor. Deci PUG stabileşte direcţiile generale de dezvoltare a oraşului.

PUZ se ocupă doar de o zonă a oraşului, după cum arată şi numele, şi reglementează chestiuni mai în amănunt, cum ar fi regimul de aliniere, regimul de înălţime, procentul de utilizare a terenului -POT, coeficientul de utilizare a terenului – CUT, funcţiunea şi aspectul arhitectural al construcţiilor şi amenajărilor. De asemenea, se ocupă cu integrarea noilor construcţii si corelarea lor cu cele existente învecinate. Pe scurt, PUZ stabileşte lucruri de cea mai mare importanţă activitatea dezvoltatorilor, pentru constructori, fie ei cinstiţi sau rechini imobiliari.

Constanţa nu are PUG. Ultimul este din 1999 şi este expirat. S-au mai făcut câteva „actualizări” ale PUG, ultima prin 2015. Nu avem PUG pentru că banda Mazăre nu a fost interesată de dezvoltarea oraşului. Şi pentru că odată PUG adoptat era mai greu să facă diferite manevre în folosul rechinilor imobiliari. PUG este practic legea oraşului. În loc de PUG, ei fac câte un PUZ, cum este şi acesta pe care îl propun acum în Peninsulă. Acolo modifică ce vor ei, după interesul dezvoltatorului, fie că e spaţiu verde, fie că se depăşeşte regimul de înălţime din zonă cu noua construcţie, şi aşa mai departe.

În iunie 2018 Primăria Constanţa a hotărât cu o întârziere de 20 de ani că trebuie un PUG şi a declanşat procedurile de achiziţie publică pentru selectarea firmei care să facă acest PUG. Când, ce să vezi, în ianuarie 2019 licitaţia organizată de Primăria Constanţa pentru atribuirea contractului privind actualizarea PUG a fost anulată. De ce? Pentru abateri grave de la prevederile legislative. Oare de ce nu mă mir? Valoarea lucrării este de 7.840.336 lei, ceea ce nu este de acolo, dar mai important decât acest onorariu din bani publici este ca firma de casă a PSD să facă PUG în funcţie de interesele imobiliare ale rechinilor, să spună unde se poate construi şi unde nu.

Reţineţi! Constanţa nu mai are PUG. Conform legii PUG din 1999, prelungit în 2011, 2013 şi 2015 a expirat. NU mai este valabil încă din toamna lui 1999!

În acest timp, Primăria Constanţa a hotărât să facă PUZ pentru Peninsulă, deşi nu are PUG. Adică să pună căruţa înaintea boilor. A fost „noaptea ca hoţii”. Primăria a anunţat că face dezbatere publică despre PUZ începând cu 17 decembrie, când lumea deja intrase în sărbătorile de iarnă. „Dezbaterea” a durat până pe 19 ianuarie 2019.

Auzisem eu ceva despre mârşăviile lor, dar când arhitectul-şef al Constanţei a făcut anunţul despre dezbaterea publică a PUZ eu eram undeva la ţară, la pomana porcului, iar de Anul Nou am fost o săptămână la Londra. Când şi cum era să particip la simulacrul lor de „dezbatere publică”, o obrăznicie care jigneşte inteligenţa constănţenilor? Constanţa nu are PUG de 20 de ani ani şi pe ei i-a apucat „urgenţa” de Ignat? Chiar nu le e ruşine? Chiar nu le crapă obrazul ca şoriciul gros ca de porc?

Distrugerea Peninsulei

Iată ce publicam pe pagina mea de facebook şi pe www.nicoletaploscaru.ro încă din 8 ianuarie 2019: „Vor să vandalizeze Peninsula, care este inima Constanței, moștenirea sa cultural-istorică și principala atracție turistică a orașului. Vor să facă o parcare subterană în Piata Ovidiu, cu acces auto de la Edificiul roman cu mozaic, o crima împotriva Constanței, dar și a identității culturale și istorice a României….Proiectul de PUZ al nemernicilor din Primărie mai prevede și un pasaj rutier care ar traversa centrul istoric dinspre strada Termele Romane înspre Portul Turistic Tomis. Vandalizare și distrugere totală!” (1).

De fapt PUZ-ul lui Făgădău este cam acelaşi cu cel prezentat de Mazăre în 2011, doar că Făgădău, neavând chiar tupeul stăpânului său, a renunţat la blocurile de 35 de etaje în Centrul Vechi. De fapt, doar a mai redus din regimul de înălţime, în rest e aceeaşi Mărie cu altă pălărie. În PUZ se prevăd însă construcţii pe taluzul dinspre mare, pe terenurile furate, pentru care Radu Mazăre şi-a luat 9 ani de puşcărie.

Făgădău a anunţat: Ciuma roşie vrea propriul oraş privat în Peninsulă

Foto: Macheta cu noul PUZ din Peninsulă. Oraşul „interzis”, rezervat pesediştilor, este căcăniu, de culoarea partidului

Ciuma roşie mai are un obiectiv de realizat prin PUZ. L-a dezvăluit Făgădău, fără să vrea. L-a luat gura pe dinainte. Vor să-şi facă oraşul lor privat, al stăpânilor, care să le rămână şi după ce vor pierde alegerile şi îi va goni lumea cu pietre. În Beijing, până în 1912, pe vremea ultimului împărat al Chinei, în centrul oraşului era „oraşul interzis”, rezervat familiei imperiale, şi unde muritorii de rând nu aveau voie să intre. La Bagdad este şi acum „Zona Verde” sau Green Zone, formată într-un cot al fluviului Tigru, unde se află reprezentanţele străine, corporaţiile, ambasadele şi înconjurată cu un zid. E considerată cea mai sigură zonă şi irakienii de rând nu au voie acolo.

La Constanţa se urmăreşte acelaşi lucru. PUZ-ul lui Făgădău prevede construcţii pe taluzul dinspre mare. Exact acolo sunt terenurile „retrocedate” ilegal de banda lui Mazăre. PUZ-ul se face pentru că hoţii se grăbesc să valorifice terenurile furate. Să vedem dacă şi pot, pentru că l-a procesul în care Mazăre a fost condamnat la închisoare instanţa a decis anularea „punerilor în posesie” a hoţilor şi întoarcerea terenurilor în domeniul public al Constanţei. Ei vor să-şi facă acolo oraşul lor, vedeţi imaginea de mai sus, şi cred că de aceea vor să introducă şi diferite restricţii de parcare şi trafic. Ca să nu mai fie deranjaţi, ei vor să închidă Peninsula. Iată ce declara Decebal Făgădău, primarul Constanţei:

„Eu văd acolo un oraș în miniatură în care să coexiste și funcțiuni de locuire, și birouri pentru profesii liberale, și funcțiuni comerciale. Aș vedea chiar și un butic-hotel, aș vedea și birouri, și reprezentanțe ale companiilor ce au legături cu marea. Cât despre blocuri, s-ar naște un regim de înălțime 3S+2, asta însemnând cinci etaje. Întrucât loturile de teren nu sunt foarte mari acolo, ar fi cel mult 10 apartamente într-un bloc. Nu văd nimic nepotrivit în asta dacă respectă cele trei condiții”.

Deci Făgădău vrea un oraş în oraş, oraşul lor privat, capitala hoţilor, pe terenurile furate de la primărie.

M-am dus să mă bat pentru Constanţa

Foto: Am luat vineri cuvântul la dezbaterea de la Universitatea „Ovidius”

Vineri, 15 martie, Asociaţia Profesională a Urbaniştilor din România împreună cu Universitatea „Ovidius” a organizat o dezbatere privind zona peninsulară a Constanţei în contextul proiectului de PUZ avansat de Primăria Constanţa.

M-am dus la această dezbatere pentru a transmite public mesajul meu. Am luat cuvântul şi le-am spus că Peninsula din Constanţa este situl arheologic „Oraşul antic Tomis” între Bd Ferdinand, faleza de est a oraşului, până la plaja Modern, Cazinou, Poarta 1 Port comercial, Bd Termele romane. Peninsula Constanţei în întregimea ei este monument, face parte din Patrimoniul Naţional Cultural Naţional al României şi este înscrisă pe Lista Monumentelor Istorice cu codul CT-I-s-A-02553 (RAN: 60428.02, 60428.02.02). În plus, pe teritoriul Peninsulei, mai sunt alte circa 100 de monumente de importanţă culturală naţională. Fiecare monument în parte este protejat, cu propria sa zonă de protecţie.

Ca atare, dacă Hotărârea de Consiliu Local nu va avea aviz de la Direcţia Judeţeană de Cultură Constanţa voi contesta HCL în instanţă. Iar dacă Direcţia de Cultură va da un asemenea aviz îl voi contesta şi pe acesta.

Foto: PUZ-ul lui Făgădău pe holul Universităţii „Ovidius”

Am spus că parcarea subterană de sub Piaţa Ovidiu are o ieşire la Edificiul roman cu mozaic, iar pasajul subteran pe sub centrul istoric dintre str. Termele romane înspre Portul turistic Tomis va trece pe sub Muzeul Naţional de Arheologie şi Istorie Constanţa. Am subliniat că aceasta este o iniţiativă dementă ce vizează vandalizarea celei mai valoroase zone a Constanţei. Este un atentat la cultura şi identitatea naţională românească de care numai ocupantul străin PSD poate fi în stare.

O altă problemă este cu terenurile, pentru că zona reglementată de noul PUZ şi mai ales zona unde se vor aproba construcţii noi, adică pe taluzul dinspre mare, se suprapune cu zona unde sunt terenurile furate de banda lui Mazăre. În contextul deciziei instanţei din procesul Mazăre – „Dosarul retrocedărilor”, de întoarcere a terenurilor în domeniul public al Constanţei, mai întâi ar trebui să se inventarieze aceste terenuri şi să se facă demersurile pentru întoarcerea lor la proprietarul de drept, Municipiul Constanţa, şi apoi să se facă PUZ. De fapt mai întâi să se facă PUG.

Foto: Aşteptând să înceapă dezbaterea despre Peninsula Constanţa

La dezbaterea de la „Ovidius” am contestat competenţa Primăriei. Am spus că Făgădău nu are nicio calitate să spună că aici va fi parcare subterană iar tunelul va fi de aici şi până aici. Primăria nu a făcut studii de trafic serioase şi nici nu a făcut un Master Plan al oraşului în care să se încadreze şi un Master Plan de transporturi. De exemplu diletanţii din primărie ignoră un fapt elementar cunoscut de cei care lucrează în domeniul transportului şi traficului, anume că facilităţi cum ar fi parcări, pasaje etc atrag trafic suplimentar. În plus, vreau să vă mai spun că nici un arhitect din primărie nu este autorizat de Ministerul Culturii pentru monumente istorice. Cum îndrăznesc ei atunci să decidă privind vandalizarea Patrimoniul Naţional Cultural din Peninsulă? De ce nu se duc să se autorizeze? Nu îndeplinesc condiţiile legale? Sau le e greu să pună mâna pe carte?

Cum îndrăznesc ei să decidă privind monumentele antichităţii greco-romane sau privind monumentele stil Art Nouveau sau Art Deco din Constanţa?

Pentru trafic în general, nu doar pentru cel din Peninsulă, Primăria Constanţa se bazează pe studiul Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) făcut în cadrul „Planului de Mobilitate Urbană Durabilă şi Acces la Transportul Regional” PMUD, cu denumirea oficială în limba engleză „Romania Framework for Sustainable Mobility and Access to Regional Transport – SMART”. Eu am mai scris despre asta în contextul tunului dat de Făgădău cu autobuzele cumpărate din Turcia (2).

Contest studiul BERD. Consider că acesta a vizat nu atât fluenţa traficului din Constanţa cât a fost praf în ochi menit să justifice cumpărarea de către Constanţa de autobuze turceşti cu bani împrumutaţi de la BERD. Reprezentanta BERD umblă pe la primăriile din ţară şi le convinge să ia credite cu care să cumpere autobuze. Şi, ce să vezi? La licitaţie câştigă doar firmele din Turcia. Explicaţia este simplă. La BERD România este arondată la o „constituency” sau „constituenţă”, adică o divizie a BERD, subordonată Republicii Turcia (3). Pe lângă autobuze, studiul BERD propune mai multe măsuri pentru trafic care mai mult au făcut viaţa grea constănţenilor. Eu ştiu cu cine aş face un adevărat Master Plan pentru Constanţa, dar toate la timpul lor!

La luptă! Românii se ridică!

 

Pesediştii din Constanţa nu sunt prea siguri pe ei. Ei văd că valul anti-PSD din ţară creşte, se face talaz şi apoi tsunami. Din această cauză spun că poate prin toamnă vor adopta PUZ-ul. Trebuie împiedicaţi cu orice preţ să facă asta, pentru că ar însemna distrugerea iremediabilă a Constanţei. Există viaţă şi după ce PSD va fi alungat cu pietre din Constanţa. Dar noul început nu trebuie să fie compromis la spartul târgului de slugile hoaţe ale bandei Mazăre-Constantinescu. Pentru aceasta mă bat eu, pentru viitorul Constanţei, care va fi din nou măreaţă! Ascultaţi-mă, vom fi ce-am fost şi încă mai mult decât atât!

Însă orice ajutor este binevenit. Dacă aveţi idei, dacă sunteţi jurişti pricepuţi în dreptul administrativ şi ştiţi cum am putea bloca această mizerie, dacă sunteţi urbanişti sau arhitecţi, căutaţi-mă! Dacă sunteţi cetăţeni ai Constanţei, fie dintre cei 8.000 de locuitori ai Penisnulei, fie staţi în celelalte cartiere şi credeţi că aveţi ceva de spus în această privinţă, vă rog să mă căutaţi. Numai împreună putem reuşi. Aştept cu speranţă. Vă mulţumesc tuturor! Vă mulţumesc din suflet!

Hai Constanţa❗️Hai România❗️🇹🇩

#ConstantaDragosteaMea💖

(1) https://www.nicoletaploscaru.ro/cod-rosu-banditii-lui-mazare-desfigureaza-inima-constantei-opozitia-e-complice/

(2) https://www.nicoletaploscaru.ro/fagadau-nu-fii-cocalar-fa-intai-casa-si-apoi-ia-ti-masina-nu-invers%F0%9F%99%83/?fbclid=IwAR311jv35yOBctTJIrLyEoCdhm9PL8pxNJk8IEdo_ZoMLwHdov8NvH9s5zM

(3) https://www.nicoletaploscaru.ro/operatiunea-autobuzul-da-sunt-nationalista-tin-cu-romanii/?fbclid=IwAR0Hl8_9AR4a1U9oiCrlr1CKXkuifzS_kUn-CD-wpNxZmJJpVx9NARoxAmQ

1 COMENTARIU

  1. Buna seara! Acest articol mi-a iesit in cale din intamplare si tot ceea ce ati prezentat aici mi se pare un scenariu apocaliptic, de-a dreptul rupt de realitate. Sunt studenta in anul 3 la arhitectura si vin din Constanta. Nu sunt nici pe departe la curent cu situatia politica si cu marsaviile de sub pres, dar simt nevoia sa va multumesc pentru activism si pentru implicare! Nu putem lasa ignoranta grasa si interesele unor nemernici fara pic de simt pentru patrimoniu sau cultura sa aiba drept de decizie si actiune intr-un asemenea context sensibil si fragil cum e cel al Peninsulei. Recent am aruncat un ochi in evoluta istorica a zonei si acest articol m-a facut sa tremur de indignare…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here