Apa de la RAJA este de 5 ori mai scumpă decât apa din Deşertul Arabiei!

2
Felix Stroe

O formă mascată de impozitare excesivă a constănţenilor, de fapt de jefuire şi estorcare fără scrupule, este tariful la apă practicat de RAJA Constanţa. Prin intermediul facturii de la apă cetăţenii din judeţul Constanţa sunt puşi să plătească biruri imposibil de suportat, mai rău decât plăteau strămoşii lor, pe vremea ciocoilor fanarioţi, când se plătea până şi “fumăriciul”, adică birul pe fumul care ieşea pe coşul caselor!
Noi plătim cea mai scumpă apă din ţară, anume 9,66 lei metrul cub, adică apă potabilă+canal+TVA (1). Ca să faceţi o comparaţie, Compania Apa Nova din Bucureşti vinde apa la un tarif de 6 lei pe metru cub (apă+canal+TVA) (2).

Una dintre minciunile reprezentanţilor RAJA, care încearcă să justifice jaful practicat prin tariful la apă, este aceea că judeţul Constanţa ar fi sărac în resurse de apă. RAJA ar extrage apa de la mare adâncime şi costă energia electrică şi mai plăteşte şi la Administrația Națională Apele Române pentru apa extrasă.

Nu ştiu cât de sărac în apă este judeţul Constanţa din moment ce pe la noi trece Dunărea, al doilea fluviu din Europa. Dar şi dacă Dobrogea ar fi fost scăldată de Gange, Nil şi Amazon, toate deodată, tot nu ar fi contat, pentru că oricum ponderea preţului apei în calculaţia costurilor la RAJA este în medie de 20-23% din total.

În Abu Dhabi un mc de apă costă 1,93 lei. Iar la Constanţa costă 9,66 lei/mc


Foto: Vedere din satelit cu furtună de nisip în deşertul din Emiratele Arabe Unite

Mi-am zis: Hai să fie şi un lup mâncat de-o oaie şi să mă fac că aș crede vrăjeala RAJA, despre sărăcia în resurse de apă a judeţului Constanţa. Să compar Constanţa cu alţii bătuţi de soartă, tot ca noi, care nu au apă. Mă refer la Emiratul Abu Dhabi, din cadrul Emiratelor Arabe Unite, un stat aflat în deşert, unde nu plouă cu secolele şi nici nu există ape de suprafaţă.

În emirat se află oraşele Abu Dhabi, cu un million de locuitori, la malul mării, precum şi Al Ain, cu 400.000 locuitori şi Liwa, 100.000 locuitori, acestea din urmă fiind situate în interiorul emiratului, în plin deşert. Toate trei folosesc pentru băut şi scopuri casnice apa desalinizată din mare. Precizez că în Emirate şi apa freatică este sărată, uneori cu o concentraţie de 8 ori mai mare decât cea marină, aşa că şi apa extrasă de sub pământ trebuie desalinizată.

În Abu Dhabi apa provine ca şi la RAJA, din extracţia de la mare adâncime, această apă fiind folosită exclusiv pentru agricultură. Apa potabilă, folosită în Abu Dhabi pentru consumul casnic, este provenită de la uzinele de desalinizare a apei de mare din Golful Persic. Pentru mine a fost şocant să descopăr că apa noastră, de la bunul Dumnezeu, ne este vândută de RAJA cu un tarif mai mare decât cel al apei desalinizate din Abu Dhabi. În emirat apa se vinde cu 1,7 dirhami (4). La cursul BNR din 2.07.2019 (3) un dirham se schimbă cu 1,14 lei (3). Aşadar, un metru cub de apă în Abu Dhabi costă 1,93 lei. De 5 ori mai puţin decât în Constanţa, unde acelaşi metru cub de apă costă 9,66 lei! Incredibil!

Foto: Iată cum arabii au înverzit deşertul folosind apa de mare desalinizată. Abu Dhabi, vedere din satelit.

Şi asta nu e tot. Un cetăţean din Abu Dhabi, aflat în plin deşert, are dreptul să consume la tariful de 1,93 lei/mc pentru un apartament 700 litri şi pentru o vilă 7000 litri. Abia după depăşirea acestui consum apa este facturată cu 1,89 dirhami/mc sau 2,15 lei/mc. Străinii plătesc în Abu Dhabi un tarif de 5,95 dirhami/mc sau 6,78 lei/mc, în timp ce RAJA Constanţa ne vinde apa cu 9,66 lei/mc. Deci străinii plătesc în Abu Dhabi apa cu o treime mai ieftin decât plătesc constănţenii în Constanţa! Am ajuns mai rău decât nişte venetici la noi acasă! Prin Israel sau Singapore apa desalinizată costă 0,4 dolari/mc, respectiv 0,49 dolari/mc. însă reţineţi că desalinizarea este un proces industrial care comportă cheltuieli cu salariile şi energia, precum şi cheltuieli de regie, pe când RAJA cheltuie doar cu energia electrică pentru a extrage apa din pământ.


Foto: Uzină de desalinizare a apei de mare, Spania

Una dintre metodele de desalinizare a apei este distilarea în vid. Se reduce presiunea atmosferică, ceea ce duce la scăderea temperaturii necesare pentru evaporarea apei. Toate aceste operaţiuni comportă costuri pe care evident că RAJA Constanţa nu trebuie să le suporte.

Corb la corb nu-şi scoate ochii


Foto: Preşedintele ANRSC, Ionel Tescaru

Statul se cheamă că ar trebui să îi protejeze pe consumatori, în cazul nostru pe constănţeni, de eventualele abuzuri ale companiilor de utilităţi publice, pentru ca acestea să nu profite de poziţia lor de monopol şi să îi jupoaie pe consumatori. Pentru aceasta s-a înfiinţat Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC). ANRSC trebuie să aprobe preţurile de la companiile de utilităţi, printre care şi RAJA Constanţa. Numai că preşedintele ANRSC este numit politic, adică este un pesedist. În prezent funcţia de preşedinte al ANRSC este ocupată de Ionel Tescaru. Acesta a fost numit în funcţie de premierul Viorica Dăncilă, după ce anterior Tescaru fusese directorul Companiei de Apă din Buzău şi fusese concediat de primarul Constantin Toma, tot PSD, pentru că pusese cele mai mari preţuri la apă din toată ţara, la concurenţă cu RAJA Constanţa. Directorul RAJA Constanţa, spune acum că preţul apei din Constanţa este corect pentru că este aprobat de ANRSC, adică de Ionel Tescaru.

Să vadă toată Constanţa! Felix Stroe m-a dat în judecată şi cere instanţei să îmi interzică să mai scriu despre activităţile lui economice şi politice. Vedeţi mai sus de ce Stroe vrea să îmi închidă gura şi mă hărţuieşte în justiţie. Dar eu nu mă tem de ei, lupt, nu mă ascund! Lupt pentru Constanţa!

(1) https://rajac.ro/tarife-servicii-apa/

(2) https://www.apanovabucuresti.ro/informatii-utile/despre-factur-tarife-i-plata-serviciilor/tarife/

(3) https://www.curs24.ro/RON_AED

(4) https://en.wikipedia.org/wiki/Water_supply_and_sanitation_in_Abu_Dhabi

(5) https://www.news.ro/social/noul-presedinte-al-autoritatii-nationale-de-reglementare-pentru-serviciile-comunitare-de-utilitati-publice-este-ionel-tescaru-fost-director-al-companiei-de-apa-buzau-1922405821002019020818910433

2 COMENTARII

  1. – anual , verificati costul vizavi de nr salariat/tesa de la instalarea acestui gru conducere-
    – Comparati costul apei dela constanta cu cel din cluj, iasi si oradea
    – Cat a costat cel mai scump gard din tara, gardul RAJA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here