Am întâlnit cretini fericiţi. 14 milioane euro costă Sala Polivalentă care nu va fi omologată!

1

    Primarul Decebal Făgădău a anunţat fudul că a fost semnat  de către Compania Naţională de Investiţii contractul pentru construcţia unei noi Săli Polivalente, în valoare de 14 milioane euro. Isprava lui Făgădău nu este niciun motiv de fudulie, dimpotrivă, unul de demisie, sau chiar de harakiri, pentru că risipeşte atâţia bani doar pentru a compromite şansa Constanţei de a mai avea vreodată o adevărată Sală Polivalentă care să pună oraşul pe harta competiţiilor sportive europene şi internaţionale. 

Polivalenta degeaba. Nu va găzdui competiţii internaţionale

Proiectul lui Făgădău prevede că noua Sală Polivalentă va avea o capacitate de 5.000 locuri. Asta este de fapt buba, şi aici se vede incompetenţa şi lipsa de viziune a primarului Constanţei. Cu doar 5.000 locuri sala nu va putea găzdui competiţii internaţionale. Constanţa nu va putea ieşi în lume şi va rămâne la stadiul de periferie amărâtă la care au condamnat-o cei care de 20 de ani îşi bat joc de destinul oraşului şi de viaţa constănţenilor. Când am auzit că sala va avea numai 5.000 locuri, m-am uitat pe regulamentele federaţiilor internaţionale de baschet, handbal și gimnastică să văd dacă va fi bună pentru competiţiile internaţionale. Oare Făgădău nu putea să consulte şi el aceleaşi regulamente? Sau foloseşte calculatorul doar să se joace Solitaire la birou când nu-l vede nimeni? Mie mi-a luat doar vreo 30 minute pe internet ca să găsesc ce trebuie.

Foto facsimil din regulamentul de baschet

Federaţia Internaţională de Baschet (FIBA) a fixat numărul de locuri pe care trebuie să le aibă o sală pentru a găzdui competiţii internaţionale. Iată aici, la pagina 22:

http://www.fiba.basketball/documents/FIBAGuidetoBasketballFacilities.pdf

     Proiectul şchiop al lui Făgădău condamnă Constanţa să nu poată găzdui niciodată  campionate mondiale de baschet masculin şi feminin, nu doar finalele, dar nici măcar meciuri preliminare la băieţi. Pentru finală e necesară o sală de 15.000 locuri iar pentru meciurile preliminarii 7.500 locuri. 

     Cu 5.000 locuri Sala Polivalentă din Constanţa nu va putea găzdui nici măcar finalele pentru juniori şi cadeţi (U 19 şi U 21), ci doar meciuri preliminare. Pentru finale de campionat mondial la băieţi, sub 19 ani, FIBA cere o sală de minim 8.000 locuri. Doar la fete sub 19 ani, Constanţa s-ar putea  califica, capacitatea minimă admisă fiind de 5.000 locuri. Dar asta doar în teorie, pentru că Polivalenta din Constanţa, având capacitatea minimă admisă, probabil că va pierde competiţia pentru organizarea unui campionat mondial de junioare în faţa unei săli ceva mai mari din alt oraş, unde se vor duce miile de turişti şi publicitatea adusă de asemenea eveniment. Nici măcar la cadeţi, sub 21 ani, Constanţa nu va putea găzdui finale de camponat mondial, pentru că sunt necesare săli de minim 8.000 locuri, atât pentru băieţi cât şi pentru fete, ci doar meciuri preliminarii.

     Handbalul este alt sport despre care Făgădu spune că va fi practicat la noua Sală Polivalentă. Ca atare, am căutat şi reglementările Federaţiei Internaţionale de Handbal. Vedeţi aici, la pagina 16. http://cms.eurohandball.com/PortalData/1/Resources/1_ehf_main/11_downloadsregulations_forms/1_regulations/2_ech/EHF_ARENA_CONSTRUCTION_MANUAL_080917_en.pdf

Foto Facsimil din regulamentul de handbal 

     Sala din Constanţa nu va putea găzdui meciuri din grupe la Campionatul European de Handbal, pentru care trebuie o sală de 8.000 locuri, şi cu atât mai puţin finala, pentru care este necesară o sală între 12.000 – 15.000 locuri. Şi când te gândeşti că odinoară handbaliştii români au scris istorie…

     La fel stau lucrurile şi în cazul gimnasticii. După mintea făgădăilorRomânia, ţara Nadiei Comăneci şi a lui Dan Grecu nu va putea organiza niciodată un campionat mondial de gimnastică. Sau cel puţin nu la Constanţa. Regulamentul Federaţiei Internaţionale de gimnastică prevede la pagina 25 că asemenea competiţie se poate organiza doar într-o sală de minim 6.000 locuri,  deci cu 1.000 locuri mai mult decât cea „gândită” de făgădăi.

Foto facsimil regulamentul de gimnastica subliniat cu roşu

    Decebal Făgădău  a minţit în campania electorală

       Candidatul PSD a afirmat în programul din campania electorală că va face „Sala Polivalenta – cu 5000 de locuri, „omologata pentru sporturi de echipa și individuale, dar si pentru spectacole”. AICI http://www.decebalfagadau.ro/programul-nostru/ Dar, după cum vedeţi, Sala Polivalentă  de 5.000 locuri nu poate fi omologată pentru competiţiile internaţionale de baschet, handbal sau gimnastică. Aşa că Făgădău a minţit. Sau poate nu ştie ce înseamnă „omologată”, e un cuvânt greu pentru el, un neologism. Să se fi uitat şi el în Dicţionarul Explicativ al Limbii Române (DEX). DEX e şi online, dacă lui Făgădău nu-i place să pună mâna pe carte. 

   Clujul a mărit Sala Polivalentă pentru a putea găzdui EuroBasket 2017

(foto Sala polivalentă din Cluj)

  Pe 27 octombrie 2014 la Cluj-Napoca a fost inaugurată Sala Polivalentă cu 7.272 locuri pentru competiţii sportive. A costat 70 milioane lei, o finanţare de la bugetul local. Apropo, Radu Mazăre ca să mai arunce praf în ochii proştilor a organizat şi el un „concurs de idei” pentru o Sală Polivalentă la Constanţa, concurs câştigat de o firmă de casă a madagascarezului. Dacă la Cluj-Napoca Polivalenta a costat 70 milioane lei, la Constanţa urma să coste 70 milioane euro.

Cu o Sală Polivalentă nouă şi cu cele mai moderne dotări tehnice, Clujul a avut ambiţia să găzduiască Campionatul european de baschet masculin din 2017. Numai că, ce să vezi? Clujenii au aflat şi ei cele ce v-am scris mai sus. Anume că Polivalenta lor nu putea găzdui competiţia pentru că era prea mică. Aşa că au alocat repede încă 16 milioane lei pentru a mări capacitatea sălii de la 7.272 locuri la 10.007 locuri pe scaune, conform recomandărilor Federaţiei Internaţionale de Baschet. Lucrările s-au efectuat rapid şi Cluj-Napoca a fost în măsură să găzduiască cele 15 partide ale competiţiei europene din grupa găzduită la Cluj. Pe 17 septembrie 2017, la meciul România-Ungaria din cadrul campionatului european de baschet a fost bătut recordul de spectatori la un sport de echipă în România, cu 9.121 bilete vândute, cu 1.000 bilete mai multe decât la partida România-Spania care avusese loc o zi mai devreme. A fost cel mai important eveniment sportiv găzduit în România.

Dacă Făgădăul este (presupun) conştient de aceste aspecte, de ce în mod deliberat face o sală prea mică pentru competiţii internaţionale? Câtă minte are el? De ce nu învaţă din greşeala şi pe banii Clujului? De ce repetă greşeala clujenilor, dar pe banii constănţenilor? Câtă minte are el?

 

Ce va pierde Constanţa din cauza inepţiei primarului

 (foto: concert în sală)

  Cluj-Napoca nu se putea compara până acum vreo 15-20 de ani cu Constanţa, odinioară al doilea oraş al ţării. Acum Clujul se conturează ca al doilea oraş. Însă Clujul are o viziune coerentă de dezvoltare, de care se ţine. Promovarea oraşului prin intermediul evenimentelor sportive şi cultural-artistice internaţionale este doar una dintre componente. Sala Polivalentă din Cluj-Napoca în numai patru ani a organizat campionatul european de baschet masculin din 2017, campionatele europeană de gimnastică masculin şi feminin tot în 2017, meciul de baschet feminin dintre echipele naţionale ale României şi Bosniei, cu 5.000 spectatori, meciul de handbal masculin dintre naţionalele României şi Franţei, ambele oficiale. În 2018 Sala Polivalentă a găzduit partidele de tenis din cadrul FedCup, cea mai importantă competiţie de tenis feminin pe naţiuni din lume, omoloaga Cupei Davis din tenisul masculin. În 2019 Clujul va găzdui finala campionatului naţional de baschet masculin, echipa oraşului, Universitatea, având mari ambiţii în acest sens. Cât despre spectacole ce să vă mai spun, doar în anul 2019 vor fi patru concerte cu violonistul Andre Rieu, toate cu casa închisă, biletele fiind vândute cu mult timp înainte, cu Lenny Kravitz sau Tom Jones şi multe altele.

Evenimentele au fost mult mai multe, v-am dat doar câteva exemple. Toţi banii de la biletele vândute pentru competiţiile sportive şi concerte se duc la Cluj-Napoca. Toţi turiştii care se vor duce la Cluj-Napoca în acest scop vor cheltui în restaurantele, barurile, cafenelele clujene. Nimic pentru Constanţa. Toată promovarea de care se beneficiază pe televiziunile internaţionale ca urmare a găzduirii spectacolelor şi care ar costa milioane de euro dacă ar fi publicitate plătită se face în beneficiul Clujului, nu al Constanţei, care rămâne un loc uitat de lume, un oraş care decade şi de unde tinerii pleacă unde văd cu ochii. Cum ar fi fost să vedem ştiri cu Constanţa pe Eurosport, Euronews, CNN, BBC World? Atât pentru turism, cât şi pentru investiţii există o naraţiune, o poveste de spus. Noi nu avem această poveste. Gândiţi-vă că o corporaţie ia decizia să facă o investiţie în România şi are de ales între Cluj-Napoca şi Constanţa. Unde credeţi că un „expat” occidental care vine să lucreze ar prefera să trăiască el, cu soţia şi copiii? La Cluj-Napoca sau Constanţa? Un student străin unde credeţi că ar prefera să-şi petreacă cei mai frumoşi ani din viaţă? La Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca sau la Universitatea Ovidius din Constanţa. Efectele sunt multe. Uitaţi-vă de exemplu pe internet cât sunt chiriile în Cluj şi cât în Constanţa. Banii intră în buzunarele clujenilor, pe când constănţenii care au şi ei o cameră în plus ori chiar un apartament se mulţumesc cu ce încasează de la sezonişti două luni pe an. Şi vă mai amintesc un lucru. Aşa cum există o competiţie acerbă între naţiuni, tot aşa există o competiţie pe viaţă şi pe moarte între oraşe, pentru prestigiu, turism, investiţii etc. Constanţa, cu potenţialul său extraordinar, pierde. Din cauza calului troian. A duşmanilor din interior.

 

“Let’s make Constanţa great again!”

Îl parafrazez şi eu pe Donald Trump care le spunea americanilor „Let’s make America great again/Să facem America din nou măreaţă!”. Constanţa poate şi va fi din nou măreaţă! V-am mai spus că am declarat PSD ocupant străin în Constanţa. Ocupaţia PSD din ultimii 20 de ani a făcut mai mult rău Constanţei decât ocupaţia germano-bulgară din 1916-1918 sau ocupaţia sovietică din 1944-1958. Gândiţi-vă! Comparaţi!

Eu mă lupt să îi gonesc pe aceşti nemernici. Am o viziune. Constanţa va fi din nou măreaţă! Poate vi se pare că sunt singură în această bătălie, dar nu contează, ajunge o măciucă la un car de oale! Şi să ştiţi că nici nu sunt chiar aşa de singură cum par!

Hai Constanţa❗️Hai România❗️🇹🇩#ConstantaDragosteaMea💖

 

 

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here